Novice

Sporočilo evropskih kupcev: na vrhu prodajnih lestvic že tretjič letos Dacia

Dacia Sandero bo po kazalnikih iz aprila postal najbolje prodajan model v Evropski uniji. Drugo mesto pripada Volkswagnu Golfu in tretje Renaultu Cliu. Teslin model Y, ki je bil najbolje prodajani evropski avtomobilski model v marcu, je zdrsnil izven prve dvajseterice.

Sandero je postal najbolje prodajan avtomobilski model v Evropi že tretjič v preteklih štirih mesecih. Po prejetih 98 odstotkih prodajnih številk držav EFTA (Evropska unija in Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica) in Velike Britanije je že jasno, da si je Daciin mali mestni model zopet pokoril vso konkurenco.

Prodaja Sandera navzgor za 37 odstotkov

Dacia Sandero LPG
Sandero je postal še tretjič v zadnjih štirih mesecih najbolje prodajan model v Evropski uniji in Veliki Britaniji.

V primerjavi z lanskim aprilom je prodaja Sandera zrasla za 37 odstotkov, Dacia pa je samo v aprilu dostavila 24.835 Sanderov. Na drugem mestu (21.592 prodanih enot) je po dolgem času Volkswagen Golf, ki doživlja novo prodajno pomlad. Golf je bil sredi prejšnjega desetletja prodajno praktično nepremagljiv, v zadnjih letih pa je le stežka prišel blizu prvim trem. V primerjavi z lanskim letom je Volkswagen v letošnjem aprilu dostavil 65 odstotkov več Golfov. Na tretjem mestu je Renault Clio; tudi Francozi so za 24 odstotkov povečali prodajo in v aprilu dostavili 19.310 Cliov. Ne daleč zadaj sledi še Volkswagen T-Roc z 19.225 dostavljenimi enotami, peterico pa zaključuje Peugeot 208.

Presenetljivo je močno padla prodaja Tesle model Y. Še marca je bil to najbolje prodajan model v Evropi, v aprilu pa je zdrsnil iz dvajseterice najbolje prodajanih – natančneje, z 9.329 enotami je končal na 26 mestu.  Lanskoletni evropski prodajni prvak trenutno ne zmore slediti prodajnim številkam Sandera, ki po štirih mesecih ostaja trdno v vodstvu.

Zanimivo je tudi v drugi polovici deseterice. Škodo Octavio in Toyoto Yaris na šestem in sedmem mestu ločijo le štirje prodani avtomobili. Tudi boj za deseterico je zelo zanimiv. Citroën C3 je v aprilu za manj kot 400 prodanih vozil prehitel Ford Pumo. Med petdesetimi najbolje prodajanimi avtomobili v Evropi ima Toyota šest modelov, Škoda pet in Volkswagen štiri. Sedem proizvajalcev ima med petdeseterico po tri modele.

Toyota, BMW in Volkswagen odlično

MG3 hybrid MG
MG je s prihodom modela MG3 Hybrid precej dvignil prodajne številke.

Ob pregledu številk analitične hiše Dataforce postane hitro jasno, da je več zadovoljni kot nezadovoljnih proizvajalcev. Absolutni zmagovalci aprila so postali pri Toyoti, Volkswagnu in BMW-ju, medtem ko je manj zadovoljnih obrazov verjetno videti pri Audiju, Fordu in Oplu. Odlično je šlo tudi kitajskim proizvajalcem, ki so povečali prodajo za 30 odstotkov na 23.919 prodanih avtov. Največji prirastek sta naredila MG in BYD (oba približno dva tisoč prodanih enot več). Tudi Xpeng je uspel prodati 451 svojih modelov.

Vsekakor je veliki zmagovalec aprila Toyota. Njihova prodaja je zrasla za neverjetnih 45 odstotkov in se je po prodajnih številkah prebila na drugo mesto med proizvajalci (76.883 prodanih avtov). Največja rast, ki se je skoraj podvojila, je bila pri modelu RAV4. BMW je prav tako dvignil prodajo za 24 odstotkov na 63.772 prodanih avtov, ključni model je X1. Volkswagen ostaja daleč največji med proizvajalci, saj so aprila prodali 121.012 enot oziroma 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ključni model postaja zopet Golf, a T-Roc, Taigo in Tiguan prispevajo k visokim prodajnim številkam.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Sporočilo evropskih kupcev: na vrhu prodajnih lestvic že tretjič letos Dacia"


drugmirko
21 dni 11 ur nazaj

tako trdno prvo mesto Sandera (15% več kot Golf) in pogostost njegovih uvrstitev na vrh prodajnih lestvic lahko pomeni samo dve stvari…. da je očitni napredek Dacijinih produktov dosegel pravo mero med ceno in kvaliteto in se zelo približal ostalim “ne nizkocenovnim” znamkam, ali to, da Evropejci postajamo vse bolj revni in česa boljšega kot Dacijin avto vse težje privoščimo!
za prvo trditev bo potrditev kvaliteta in prodajni uspeh novega Dusterja, za drugo pa hitrost višanja prodajnih številk kitajskih proizvajalcev.

21 dni 5 ur nazaj

Razlog je predvsem v tem, da je to edini “nizkocenovnik.” Če bi bilo več podobnih, bi si ta delež razdelili.

matejxx
21 dni 8 ur nazaj

Še tretja možnost pa je da nas večina ne želi v avtih vse te novodobne opreme.

umilave1
21 dni 9 ur nazaj

Se strinjam. Treba je pa dodati, da je Dacia danes ali 10 let nazaj, kot da ne bi gledal iste znamke. Njim je uspelo z eno menjavo generacije ob izdatni tehnični podpori Renaulta preskočiti ves zaostanek kakih 10-15 let za konkurenco.
Prejšnji Sandero je bil postavljen še na šasijo Clia II (kasneje Storia) iz davnega 1998(!), sedanji Sandero pa je na platformi aktualnega Clia V.

srcnik
21 dni 7 ur nazaj

Tole ni ravno res. Prejšnji sandero je bil narejen na osnovi Cliota 3, medtem ko je novi narejen na 5 predvsem zaradi emisijskih zahtev…

umilave1
21 dni 7 ur nazaj

Srcnik, je res. Pozabil sem na sploh prvo genereacijo Sandera, ki pa je bil res preoblečen Logan oziroma Clio II, v prvih letih s celo s starejšimi 8-ventilskimi motorji.

mrtwelvetrees
22 dni 9 ur nazaj

Mene bolj skrbi kvaliteta izdelave, nadomestni deli in strokovnost evropskih delavcev za kitajske avtomobile.

jack86
23 dni 11 ur nazaj

Kitajci… In potem poslusam podcaste, kako avtomobilski novinarji previdno govorijo o kitajcih, da so zelo v redu, skoraj brez napak.. Nato pa povedo, da jim byd, xpeng, cingcong placal izlet v to dezelo, da se udelezijo avt sejmov. Prodane duse.

 
Menjava baterij električnih vozil prej izjema kot pravilo
Kitajski avtomobilski proizvajalci vse težje izpolnjujejo finančne obveznosti