Novice

Kitajski prodor na zahodne trge še naprej pogojen z ugledom

Analitiki podjetja Jato so tokrat vzeli pod drobnogled kitajske znamke ter njihove možnosti osvajanja zahodnih trgov.

V okviru študije so se posvetili vplivu ugleda kitajskih znamk na povečevanje tržnega deleža na zahodnih trgih, kjer je še vedno precej nezaupanja v kvaliteto kitajskih vozil. Tekom preteklih nekaj let je večina kitajskih znamk doživela občutno rast prodaje na domačem trgu. Ob njihovem precej intenzivnem pohodu na trge zahodnih držav pa so se začela porajati vprašanja, če jim bo uspelo pridobiti dovolj velik delež kupcev, ki so trenutno naklonjeni znamkam proizvajalcev z zahodne poloble.

Po besedah analitika Felipeja Munoza bodo morali kitajski proizvajalci z željo po osvojitvi globalnih trgov najti novo taktiko. To bi lahko pomenilo tudi, da bi še katera od zahodnih znamk pristala v rokah kitajskih lastnikov, najverjetneje pa bodo morali še dodatno poglobiti sodelovanje na tehnološkem področju in na področju izgradnje polnilne infrastrukture. Kot primer pri podjetju Jato navajajo znamko MG, ki kot tradicionalna britanska znamka v lasti podjetja SAIC osvaja trge z modeli, izdelanimi na Kitajskem in s kitajsko tehnologijo. Kombinacija ugledne znamke in cenovne dostopnosti je v njihovem primeru občutno pospešila prodajo na zahodnih trgih – od 75.000 prodanih enot v letu 2015 do 450.000 v preteklem letu.

Po mnenju analitikov podjetja Jato Dynamics, samo povečanje izvoza na evropski in ostale zahodne trge kljub nižjim cenam verjetno ne bo dovolj za osvajanje želenih tržnih deležev. Menijo, da taktika nižjih cen, ki je pripomogla k zmanjšanju prevlade zahodnih znamk na Kitajskem, ne bo dosegla enakega učinka pri kupcih v Evropi in Ameriki, saj še vedno velik del kupcev na kitajske modele gleda z nezaupanjem. Podobno negativen prizvok izražajo tudi stališča vlad v teh državah, ki jim je med drugim v interesu tudi zaščita domačih znamk ter posledična ohranitev industrije in delovnih mest. To potrjuje tudi nedavno začeta preiskava s strani Evropske komisije, ki bi lahko vodila k novim dajatvam za uvoz vozil s Kitajske.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in grafika: Jato, MG.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Kitajski prodor na zahodne trge še naprej pogojen z ugledom"


9 meseci 28 dni nazaj

Čisto se strinjam s izjavo ki je napisal spaceone, saj tudi kitajci vidijo, kako nas proizvajalci vozil stiskajo v kot in nabijajo cene svojih E vozil. Pa ne mi reči, da je izdelava E vozila tako draga, da so avti tako dragi, nedopustno, E vozilo, je tudi za izdelavo bolj ugoden od navadnega avta, le baterije so drage. Če bi si kdo upal, recimo za primer, da bi Renault novega Scenica ali Megana določil ceno 25000€, jih ne bi bili sposobni izdelati toliko, koliko bi jih ljudje želeli kupiti, to je sigurno, saj avta sta všečna, dobra in prodajala bi se kot vroče žemljice……ne pa da za avto Golfovega razreda, če je električen, na koncu odšteješ preko 50000€, TO JE KRIMINAL…..

spaceone
10 meseci 3 dni nazaj

Toliko enega flancanja od nekih analitkov…. Naj kitajci prodajajo avte pri nas po taki ceni kot pri njih doma, pa bomo videli, kako hitro se bo zaupanje obrnilo. Ampak vedno bolj dvomim, da bodo ponudili nižje cene, ker so videli po kaki lahkoti kupuje folk po Evropi avte za več kot 50.000€.

10 meseci 3 dni nazaj

Zakaj bi prodajal 20k€ ali 30k€, če ti kupci stojijo v vrsti za 40k€?
Pa tole nabijanje o zaupanju evropskim znamkam. Elektronika je garantirano kitajska, baterije tudi, verjetno še plastika. Tudi sama proizvodnja se seli v Kitajsko. Potem še ostane samo pleh in blago z EU certifikatom.

xxl
10 meseci 3 dni nazaj

Pa še 40k € je po mnenju Urške preveč poceni in zato hočejo uvesti dajatva na Kitajce.

10 meseci 3 dni nazaj

Točno tako. Vsako nabijanje davkov potrošniki več plačamo. Kitajec bo še vedno zaslužil svoj del.
Na takšne stvari je potrebno misliti naslednje leto, ko so EU volitve.

 
Testi avtonomnega avtobusa na evropskih cestah
Proizvodnja Mercedesovih modelov najprej v virtualnem svetu