Novice

Kitajski modeli že v Evropi, a prodaja ne sledi povzročenemu nemiru

Zdi se, da v zadnjih mesecih veliko nemira med avtomobilisti povzročajo kitajski proizvajalci vozil, ki s svojimi (cenejšimi) modeli napovedujejo prihod na evropski trg. S kar nekaj strahu proti konkurenci pogledujejo tudi dodobra uveljavljene znamke, a je realnost za zdaj še precej drugačna. Na evropskem trgu imajo namreč kitajski avtomobilski proizvajalci zaenkrat zanemarljiv 2-odstotni tržni delež.

MG4 (7)

Pred dnevi so pri JATO Dynamics, znanih analitikih avtomobilskega trga, pripravili zanimive podatke o kitajskih avtomobilskih proizvajalcih na evropskem trgu. V zadnjem času se namreč veliko govori o njihovih napovedih, modelih in pospešenemu razvoju električnih modelov. Nekateri električne modele kitajskih proizvajalcev čakajo odprtih rok, saj prinašajo najnovejšo tehnologijo, ki jo spremlja zelo konkurenčna cena. Spet drugi, predvsem tradicionalni proizvajalci, se jih bojijo. Toda ali sploh že lahko govorimo o kitajskem prodajnem napadu?

Kitajska na poti največje avtomobilske izvoznice na svetu

V raziskavi so se osredotočili na kitajske proizvajalce in ne na avtomobile, ki jih uveljavljeni avtomobilisti proizvajajo na Kitajskem. Ravno zaradi gromozanskih proizvodnih kapacitet in hitrega prilagajanja trgom ter nižjih stroškov proizvodnje je Kitajska na poti, da postane največji avtomobilski izvoznik na svetu in pri tem prehiti Japonsko. Tam svoje modele proizvaja vse več zahodnih proizvajalcev – od Tesle, BMW-ja, Volva, Polestarja, Dacie, Lotusa in številnih drugih manjših avtomobilskih znamk.

Na drugi strani je na Kitajskem precej lokalnih proizvajalcev avtomobilov, ki imajo v domači državi razvoj, proizvodnjo, oblikovni studio in tudi razvejano prodajno mrežo. Število teh znamk se hitro vzpenja, močnejše oziroma prodajno agresivnejše znamke pa si vse bolj želijo širitve na zahod.

Screenshot 2023-06-05 at 11.14.03
Odstotek izvoženih avtomobilov iz Kitajske v primerjavi z letom 2022 in 2023.

Zaenkrat jim gre slabše kot lokalnim nišnim znamkam

A kot je razvidno iz prodajnih rezultatov, so za zdaj kitajske avtomobilske znamke obrobni igralec na evropskem avtomobilskem trgu. Glede na številke, zbrane do konca aprila, je bilo med vsemi novo registriranimi avtomobili le 2 odstotka vozil kitajskih proizvajalcev.

V številkah to pomeni 85.900 prodanih avtov. Glede na enako obdobje v lanskem letu je to kar 102-odstotni prirastek, a še vedno je število prodanih enot v primerjavi s tekmeci zanemarljivo majhno. Ali se bo to obrnilo s prihodom večjega števila električnih modelov, je za zdaj težko napovedovati, a vsaj v tem trenutku se zdi, da evropskih kupcev še niso povsem prepričali kitajski ponudniki.

Med vsemi izstopa MG

BYD-Seal-1
BYD se pospešeno pripravlja na vstop na evropski trg z novimi modeli.

Glede na razpoložljive podatke je za dve tretjini vseh prodanih modelov kitajskih znamk odgovoren MG. Slednji zelo hitro pridobiva na veljavi, v prvih štirih mesecih leta pa so prodali 59.200 avtomobilov. Še posebej hitro postajajo priljubljeni na trgu električnih vozil, kjer MG4, ponuja zelo veliko vsebine za zmeren finančni vložek. To so prepoznali tudi kupci in MG4 se je uvrstil med deset najbolje prodajanih električnih avtomobilov v Evropi. Zaradi uporabe britanske avtomobilske znamke so lastniki nekoliko zakrili svoj izvor, a gre po drugi strani za jasen znak, da je uspeh na dlani, če je avto cenovno dosegljiv in primernih kvalitet.

Ob uspehih MG-ja si tako vsi postavljamo številna vprašanja, odgovore nanje bomo verjetno dobili v prihodnjih letih. Predvsem ostaja neznanka ali bo nižja cena, kot eden poglavitnih adutov, dovolj velika spodbuba za nakup, da bo odstranila številne zadržke glede kitajskih električnih modelov. Že ob koncu letošnjega leta (oziroma v prvi polovici prihodnjega leta), ko v Evropo prihajajo največji kitajski igralci, bo jasno, v katero smer se bo zasukal avtomobilski trg električnih avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir: Jato Dynamics, Motor1. Foto: proizvajalci.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Kitajski modeli že v Evropi, a prodaja ne sledi povzročenemu nemiru"


9 meseci 21 dni nazaj

Trenutno ima samo ena Kitajska znamka 2% v Evropi in še to imajo samo 2 modela ali koliko že. To je dober rezultat in še hitro rasejo. Servise si morajo porihtat in bodo rasli kot gobe po dežju.
Saj tudi v evropskih e-vozilih je vse kitajsko, razen pleha. 😉

9 meseci 21 dni nazaj

Še leto ali dve pa bodo na 20

berlonso
9 meseci 22 dni nazaj

Počasi… Sicer sam upam da tako ostane, ampak zaenkrat je le prodaja začela, zaupanja v izdelke še ni. Tudi poporodajnega servisa, ki ga uporabnik zahteva še ne more biti. To je le tek na dolge proge, se ne pogovarjamo o sesalcih oz. o tehniki nategni pobegni. Koliko časa je Hyundai/Kia koncern potreboval, da je prišel do trenutnega deleža v EU (ga ne poznam, le gledam kaj se vozi po cesti).
Vprašanje s kakšnimi cenami bodo prišli, mogoče jih bo vonj po hitrem dobičku premamil.

xxl
9 meseci 22 dni nazaj

Že desetletje poslušam kako bodo Kitajci zdaj, zdaj tukaj, pa so šele na 2%.

 
Volkswagen dodaja podaljšano različico modela ID.Buzz
Toyota GR Corolla H2 prvič na dirki