Novice

EU bi lahko prodor kitajskih proizvajalcev v Evropi umirila z dodatnimi dajatvami

Na dan prihajajo informacije, da evropski uradniki razmišljajo o uvedbi dodatnih dajatev na uvoz avtomobilov kitajskega porekla.

 

Evropska komisija pričenja s preiskavo, ki naj bi pokazala, če so kitajski avtomobilski proizvajalci deležni neupravičenih ugodnosti na račun državnih subvencij, ki lokalne proizvajalce postavljajo v neenakovreden položaj. Predstavniki Evropske komisije so očitno podobnega mnenja kot direktorji nekaterih evropskih avtomobilskih znamk, ki mislijo, da kitajski proizvajalci tudi na ta račun lahko ponujajo svoje izdelke po nižjih cenah.

Evropska komisija ima po začetku preiskave 13 mesecev časa, da predstavi svoje mnenje in morebitne ukrepe. Po besedah Ursule von der Leyen, predsednice Evropske komisije, so globalni trgi dobesedno zasuti s cenejšimi električnimi avtomobili, njihove umetno znižane cene pa lahko ostajajo nizke tudi na račun subvencij, ki jih omogoča večina od držav članic.

Zaskrbljenost nad zmožnostjo zahodnih avtomobilskih proizvajalcev ostajati v koraku s cenovno politiko kitajskih znamk je izrazil tudi izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares, ki je že v začetku letošnjega leta opozoril, da jih čaka neusmiljen boj za prevlado na trgu. Najverjetneje tudi v Evropi kitajske proizvajalce čaka podobna usoda kot v Združenih državah Amerike, kjer so že deležni visokih uvoznih dajatev.

Kot že rečeno, bo na razplet zgodbe potrebno še počakati. Upajmo le, da ne bodo na račun novih dajatev, za katere so se pred kratkim odločile tudi turške oblasti, na slabšem še evropski avtomobilski proizvajalci. Večina namreč nastopa na kitajskem trgu ali pa ima tam del proizvodnih zmogljivosti, njihov položaj pa bi se lahko poslabšal v primeru povračilnih ukrepov kitajskih oblasti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BYD. )

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "EU bi lahko prodor kitajskih proizvajalcev v Evropi umirila z dodatnimi dajatvami"


drugmirko
18 dni 22 ur nazaj

ironija vsega skupej pa je, da je naj ceneši kitajski avto na evropskem tržišču – evropski!!! Dacia Spring, ki jo Renault proizvaja na Kitajskem, v Franciji brez državne subvencije stane nekaj čez 20k evrov, medtem ko na kitajskem, pod imenom Dongfeng EV EX1, stane okrog 8k evrov!

Blinder
17 dni 13 ur nazaj

Ja kako, a niso baterije 20k euro 😆? Peugoet 208 navaden 15k euro, peugeot 208 na elektriko 35k euro

xxl
19 dni 14 ur nazaj

To, da Nemci na Kitajskem proizvedene EV prodajajo pol ceneje kot doma, pa nikomur nič?

xxl
16 dni 21 ur nazaj

Zanimivo je, da Kitajci svoje avte prodajajo pol ceneje doma, kot v tujini, pa Urška bluzi, da jih Kitajska vlada subvencionira, da so cenejši od domačih EU proizvajalcev.

Tommaazz
19 dni 12 ur nazaj

Tako je. Naj jih dajo za ceno malenkost višjo kot na Kitajskem (glede na dodatne varnostne elemente) in jih ne bodo dohajali delat…ne pa, da razmišljajo o odpuščanju…vse za dobiček…upam, da jih evropski kupci čimprej “nagradijo/imo”…

meganer
18 dni 14 ur nazaj

Moje mnenje je, da bodo primorani EU spustiti cene …. električnim in navadnim.

V nasprotnem primeru bo taka recesija da ….

Proizvajalci si manejo roke, narod, obrtniki (ki delajo za avto branžo) pa …. životarijo. In ta trend se bo prekleto hitro pokazal na ne-naročilih.

 
Okrogli jubilej modela Aston Martin DB5
Izjemen rekord: več kot 2.500 prevoženih kilometrov z enim polnjenjem baterije