Novice

Kitajski proizvajalci električnih vozil so močno odvisni od državnih subvencij

Pri ameriškem dnevniku so vzeli pod drobnogled kitajske proizvajalce električnih vozil, še posebej njihovo odvisnost od državnih subvencij.

Potem ko se je na pobudo Evropske komisije septembra  pričela preiskava, v kateri naj bi preučili vpliv državnih subvencij na obstoj in poslovanje kitajskih proizvajalcev električnih vozil, so se sedaj temu področju posvetili tudi novinarji dnevnika The New York Times.

Nio na vsak izdelan avtomobil pridela velik minus

Glede na zapisano v članku novinNio ES6arja Keitha Bradsherja naj bi kitajska znamka Nio med letošnjim aprilom in junijem beležila 835 milijonov ameriških dolarjev (795 milijonov evrov) izgub. To pomeni, da z vsakim prodanim električnim avtomobilom ustvarijo 35.000 dolarjev (33.333 evrov) izgube, ki jo v tem primeru pokriva prispevek kitajske države in z njo povezanih bank. Po trditvah v članku ima Nio približno 11.000 zaposlenih v oddelkih za raziskave in razvoj, mesečno pa prodajo le okrog 8.000 vozil. Kot so odkrili pri New York Timesu, naj bi Nio že leta 2020 zaradi pomanjkanja sredstev skoraj prenehal s poslovanjem. Takrat je za rešitev zapleta poskrbela kitajska vlada s finančno injekcijo v višini milijarde dolarjev v zameno za 24-odstotni lastniški delež podjetja, dodatnih 1,6 milijarde dolarjev pa naj bi prispeval konzorcij pod vodstvom državnih bank.

Da v kitajski avtomobilski industriji le ni vse tako črno, kaže primer znamke BYD, ki je v prvi polovici letošnjega leta potrojila dobiček na 1,5 milijarde dolarjev (1,43 milijarde evrov). Delno imajo zasluge za to tudi nižji stroški delovne sile na Kitajskem, saj naj bi bili stroški proizvodnje njihovega modela BYD Seal približno 35 odstotkov nižji, kot jih ima v Evropi Volkswagen s proizvodnjo električnega modela ID.3

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Autoblog. Foto: Nio, BYD.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Britanci zatrjujejo: Up je zaključil svojo zgodbo
Druga generacija X2: prihaja še en poseben BMW