Novice

Kitajsko tehnološko podjetje Ecarx z rešitvami tudi v avtomobile zahodnih proizvajalcev

Ecarx, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo tehnologije avtomobilskih informacijsko-multimedijskih sistemov, želi svoje poslovanje razširiti izven meja Kitajske.

Tehnologijo kitajskega tehnološkega podjetja Ecarx trenutno v svoje modele vgrajuje 12 znamk pod okriljem kitajskega avtomobilskega proizvajalca Geely; mednje spadajo Smart, Volvo ter Lynk&Co. Skupno naj bi njihova tehnologija predstavljala osnovo informacijsko-multimedijskih sistemov v štirih milijonih vozil, približno 80-odstotni delež poslovanja pa vključuje sodelovanje s kitajskim avtomobilskim proizvajalcem Geely oziroma povezanimi podjetji.

Ecarx se želi s svojo tehnologijo postaviti ob bok v avtomobilski industriji že uveljavljenima podjetjema Qualcomm in Nvidia. Oba ponujata zmogljive računalniške sisteme SoC (System-on-Chip)  v povezavi s programsko opremo, namenjeno uporabi v avtomobilskih informacijsko-multimedijskih sistemih. Operativni direktor podjetja Ecarx Peter Cirino je v intervjuju za enega od spletnih portalov razkril, da njihovo poslovanje temelji na enem od ključnih principov, da avtomobil postane računalnik na kolesih. Temu ustrezno usmerjajo svoja prizadevanja in razvoj strojne opreme kot podporo prodaji programsko definiranih funkcionalnosti, pa tudi na izboljšanje uporabniške izkušnje ob povezavi mobilnih telefonov z avtomobilskimi sistemi.

Nadgradnja njihove obstoječe platforme, ki temelji na osnovi tehnologije Qualcomm Snapdragon, bo platforma Makalu. Slednja naj bi ponujala vrhunske zmogljivosti, zahvaljujoč procesorski arhitekturi Ryzen ameriškega tehnološkega podjetja AMD, ki jo v svojih modelih uporabljajo tudi pri Tesli. Nova tehnologija naj bi bila nared za uporabo prihodnje leto, najprej najverjetneje v enem od prihajajočih modelov znamke Lynk&Co.  Platforma naj bi ponujala možnosti igranja zahtevnejših računalniških iger na avtomobilskih zaslonih ob procesiranju 3D grafike Unreal Engine, ki predstavlja osnovo mnogih računalniških iger podjetja Epic Games (vključno s priljubljeno igro Fortnite). Pri podjetju Ecarx pripravljajo tudi manj zmogljivo platformo na osnovi procesorske arhitekture podjetja SiEngine, ki nastaja kot plod njihovega sodelovanja z britanskim podjetjem ARM. Podobno kot zmogljivejšo različico so tudi to platformo poimenovali po gori (Antora), na voljo pa naj bi bila najprej v modelih kitajskega proizvajalca FAW.

Eno od ovir preboju podjetja Ecarx na zahod bi sicer lahko predstavljalo njihovo kitajsko poreklo – zato že od samih začetkov poskušajo delovati globalno. Eden od njihovih sedežev je v Londonu, kjer načrtujejo skorajšnje povečanje ekipe na 200 zaposlenih, del njihovega poslovanja pa predstavlja tudi 300 zaposlenih na Švedskem, kjer delo poteka v okviru skupnega podjetja z Volvom.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Ecarx – zaslonski posnetek.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tavascan je četrti koncernski, a prvi Cuprin električni SUV
Skupina Emil Frey vabi na Vransko