Novice

Klasični Mini z električnim pogonom

Po predelavi v okviru projekta Recharged se bodo tudi lastniki klasičnih Minijev lahko vozili na elektriko.

Za predelave naj bi skrbela ekipa strokovnjakov v prostorih Oxfordske tovarne Minijev, ki je poskrbela za edinstven spoj zgodovine z naprednimi tehnologijami. Za ikonični Mini, v originalni različici prvič predstavljen leta 1959, so pripravili predelavo, ki bo lastnikom te avtomobilske klasike na voljo pod okriljem projekta Recharged.

Konverzija bencinske različice v električni avtomobil je bila kot enkraten projekt že predstavljena pred štirimi leti na avtomobilskem salonu v New Yorku, v podjetju, ki je v lastništvu bavarske znamke BMW pa nameravajo možnost elektrifikacije sedaj ponuditi tudi širšem krogu kupcev.

Predelava zajema odstranitev motorja, menjalnika, izpušnega sistema ter rezervoarja za gorivo, ki jih nadomestijo z električnim motorjem, baterijami in krmilno elektroniko. Električni motor z največjo močjo 90 kW naj bi omogočal pospešek iz mirovanja do 100 km/h v približno devetih sekundah, baterija, ki naj bi jo bilo možno polniti z močjo do 6,6 kW, pa naj bi zadoščala za do 160 km dosega z enim polnjenjem. Vsakemu elektrificiranemu Miniju naj bi namenili novo instrumentno ploščo v klasičnem slogu originala, ki bo prikazovala temperaturo, izbiro prestav ter hitrost in doseg.

Predelava je zasnovana na način, ki ne zahteva posegov v samo osnovo avtomobila, originalni pogonski sklop pa bodo skrbno shranili ter s tem omogočili morebitno ponovno predelavo nazaj na klasični pogon. Vsi Miniji, ki bodo doživeli preobrazbo, bodo prepoznavni po emblemu Cooper SE, najbolj opaznem na motornem pokrovu in na prtljažnih vratih, vsak avtomobil pa dobiva tudi svojo unikatno oznako.

Stroškov predelave zaenkrat še ne razkrivajo, po besedah Bernda Körberja, direktorja znamke Mini, pa s predelavo ohranjajo značaj klasike in obenem strankam nudijo zmogljivosti sodobnega električnega pogonskega sklopa.

Avtomobilizem.com (Vir: BMW, Autoblog. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Praznična premiera Alfe Romeo Tonale
Postopno razkrivanje Renaulta Austral