Novice

Koncept Hyundai Elevate vozi in hodi

Korejci so v Las Vegasu, na mednarodnem sejmu potrošniške elektronike CES, predstavili samosvoj koncept avta, ki zna tudi hoditi.

V njem so združili prednosti električnih avtov in zmožnosti robotike na način, ki dovoljuje avtu premikanje praktično kamorkoli in na kakršnikoli podlagi. Izraz premikanje je uporabljen z razlogom. Že res, da ostaja osnovni način premikanja koncepta vožnja, a mu dodatek neke vrste robotskih rok kot podaljškov vseh štirih koles omogoča dejansko hojo po terenih, ki nikakor niso primerni za vožnjo.

Fokus Hyundaijevega oddelka Cradle, ki se pri svojih stvaritvah pogosto poslužuje elementov robotike, je bila zasnova vozila, ki bi omogočala izjemno okretnost v sicer za avte nepredstavljivih okoliščinah. Idejo je moč uporabiti v širokem naboru primerov, pri čemer je vsakokrat v ospredju pomoč človeku v stiski. Korejci so pri tem posebej izpostavili situacije, kjer požari, poplave in druge vrste naravnih katastrof ljudi pogosto odrežejo od sveta, takšno reševalno vozilo pa bi jih lahko doseglo ne glede na opustošenje. V dobi poudarjenega promoviranja sistemov avtonomne vožnje ni presenečenje, da je Hyundai tudi v tokratnem konceptu predvidel opremljenost s tovrstno tehniko.

Koncept Elevate je zasnovan kot izredno prilagodljiva platforma z zmožnostjo menjave različnih karoserij, ki bi bile prilagojene posameznemu primeru uporabe primerno. V vsako robotsko nogo je vgrajenih pet prostorskih stopenj gibanja, vsako kolo zase pa je opremljeno še s kolesnim elektromotorjem za običajno vožnjo. Izredno okretnost tovrstne zasnove »podvozja« nakazuje zmožnost premagovanja 1,5 metra visokih ovir, prečenje 1,5 metra širokih jarkov in do 4,5 metra širok kolotek.

Ko je pred konceptom urejeno cestišče, primerno za običajno vožnjo, svoje robotske noge »pospravi«, v zglobih »nog« vgrajeni električni aktuatorji pa postanejo pasivni, s čimer se vozilo vozi po cesti kot vsak drug avto. Tudi hitrost vožnje dosega avtom običajne ravni, 66 kilovaturna baterija v dnu platforme pa poskrbi za ustrezno avtonomijo z eno polnitvijo.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mini pripravlja serijski športni Cooper z električnim pogonom
Carlos Ghosn na sodišču zanikal obtožbe