Novice

Krediti in ne kvote, v pripravi je nov predlog emisijske matematike EU

Neimenovani viri znotraj EU so za Reuters povedali, da naj bi pospeševanje širitve električnih vozil potekalo z uporabo sistema emisijskih kreditov, s katerimi bi se proizvajalci lahko obdržali znotraj ciljnih emisij.

Predlog, ki bo razkrit 8. novembra letos, naj bi predstavil nove normative CO2 za osebne avtomobile in dostavnike po letu 2020, s katerimi naj bi se do leta 2030 približevali cilju znižanja emisij toplogrednih plinov za 40 % v primerjavi z letom 1990.

Po poročanju neimenovanih virov naj bi osnutek zakonodaje, ki ga pripravlja evropska Komisija, do leta 2030 predvideval znižanje povprečnih emisij CO2 za 25-35 % pri osebnih avtomobilih ter 30-40 % pri dostavnikih. Natančnejše številke naj bi bile določene po pogajanjih med evropskimi komisarji v obdobju pred objavo predloga.

Evropski proizvajalci naj bi v procesu lobirali za zmanjšanje v rangu 20 % in predlagali, da naj bi se skladnost pogojevala s širitvijo uporabe električnih avtomobilov. Posledice dizelske afere, ki je v ZDA izzvala veliko ogorčenje, pa naj bi ustvarile pritisk na regulatorje EU v smeri iskanja strožjega nadzora nad emisijami v avtomobilski industriji.

Predlog zakonodaje naj bi obenem odgovoril na skrb proizvajalcev avtomobilov glede pomanjkljive polnilne infrastrukture za električna vozila. V ta namen naj bi zagotovili 800 milijonov evrov evropskih sredstev, s katerimi bi vlade, regije in mesta zgradili dostopne polnilne točke, ter dodatnih 200 milijonov evrov za razvoj baterijske tehnologije v obdobju 2018-2020.

Inovativna pobuda za “ogljikove kredite” naj bi v EU prišla po pogovorih z zakonodajalci iz Kalifornije, ki na tem področju veljajo za vodilne pri oblikovanju politike električnih vozil. V nasprotju s politiko ničelnih emisij, ki velja v Kaliforniji, naj predlog EU ne bi vključeval možnosti trgovanja s krediti med proizvajalci. Slednji bodo imeli osnovo v uspešnosti posameznega proizvajalca v primerjavi s postavljenim merilom za prodajo nizkoemisijskih vozil v deležu glede na celotno prodajno paleto proizvajalca.

Avtomoiblizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Krediti in ne kvote, v pripravi je nov predlog emisijske matematike EU"


INFINITI
2 meseci 3 dni nazaj

Bo treba prvo kaj narediti glede proizvodnih emisij za električna vozila. Prvenstveno od kod prihaja elektrika za polnjenje – obnovljivih virov ali premoga? Kaj nam pomagajo neke nižje emisije vozil če bomo preselili svinjanje na drugi konec? Nadalje koliko naravnih proizvodnih resursov bodo tovarne porabile za tak avto in kaj je z baterijami – še posebej ko odslužijo svoje. Vsi sami piska jo o emisijah vozil.

 
Mazdina koncepta na salonu v Tokiu
BMW želi sodelovati s kitajskim proizvajalcem Great Wall

Več vsebin

Novice

Krediti in ne kvote, v pripravi je nov predlog emisijske matematike EU

Novice

Slovenija med sedmerico članic EU, ki predlagajo strožje emisijske predpise

Novice

Evropska komisija za 30-odstotno zmanjšanje emisij CO2 do 2030

Novice

Novih 252 hitrih in ultra hitrih polnilnic za električna vozila v srednji in vzhodni Evropi

Novice

Električni avtomobili čistejši od dizlov tudi ob upoštevanju metodologije življenjskega cikla

Novice

Pri PSA so pripravili vozilce za mestni vrvež

Novice

PSA naj bi zahteval vračilo polovice kupnine za Opel in Vauxhall

Novice

Avtoplin kot ekološko sprejemljivejša in bolj ekonomična alternativa