Novice

Lancia z novim vodjo oblikovanja

Za ponovno obuditev italijanske znamke bo skrbel priznani francoski oblikovalec Jean-Pierre Ploué, ki bo prevzel vodenje ekipe oddelka Lancia Design v Torinu.

Čeprav znamka Lancia trenutno ni v svetlem obdobju svojega obstoja, pa naj bi si ponovnega preobrata želeli pri Stellantisu, kjer so se odločili, da bo oblikovalski oddelek znamke nadzoroval in vodil Jean-Pierre Ploué. Po njegovih besedah je Lancia ena od ikoničnih znamk, ki ji nameravajo ponovno povrniti ugled, zato se že vnaprej veseli izzivov, ki ga čakajo.

Jean-Pierre Ploué je kariero pričel pri francoskem Renaultu, kjer je pod vodstvom Patricka Le Quémenta deloval med leti 1985 in 1995, poleg sodelovanja pri ostalih modelih pa je leta 1992 oblikoval tudi Twingo. Nato ga je poslovna pot vodila k Volkswagnu (1995 do 1998) in Fordu (1998 do 1999), leta 1999 pa je postal direktor oblikovalskega oddelka pri Citroënu. Sodeloval je pri nastanku vrste produkcijskih modelov ter konceptov C-SportLounge, C-Métisse in GT. Leta 2009 je postal direktor oblikovalcev celotne skupine PSA, pred kratkim pa je prevzel vodstvo oblikovalskega oddelka pri Stellantisu.

Ponovnemu vzponu znamke Lancia naj bi botrovalo sodelovanje znamk pri razvoju novih modelov v okviru skupnega podjetja Stellantis. Lancia naj bi skupaj z znamkama Alfa Romeo in DS Automobiles razvijala nove modele, prvi izmed njih pa naj bi bil najverjetneje električni križanec segmenta B v premijski izvedbi, zasnovan na osnovi platforme CMP.

Lancia bo sicer 27. novembra praznovala 115 let svojega obstoja, ki ga obeležujejo s premiero dokumentarnega filma z naslovom Elegance on the move (Eleganca v gibanju). V prvi epizodi z naslovom Timeless Design (Brezčasno oblikovanje) direktor Luca Napolitano in novi vodja oblikovalcev Jean-Pierre Ploué predstavljata lepoto in dizajn znamke ter njenih avtomobilov. Dokumentarec bo v večih epizodah prikazal potovanje v času od nastanka znamke Lancia v letu 1906 do današnjih dni.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Stellantis. Foto: Stellantis.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Lancia z novim vodjo oblikovanja"


xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Ali ne bi bil kakšen italijanski oblikovalec bolj primeren za Lancio?

Firediver
2 leta 10 meseci nazaj

Za prototipe bo vsak dober. A resno misliš, da bo kaj od tega videlo proizvodnjo?

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Kaj od “tega”? Ne vidim nič. Nekaj pa bodo spacali, saj piše v članku, da imajo namen.

Firediver
2 leta 10 meseci nazaj

No, da uporabim tvoje besede…tisto, kar bodo spacali, ne bo videlo proizvodnje. Oziroma, tisto, kar imajo namen spacati…

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Kako veš? Dali so jim 10 let, da se poberejo. Tudi Alfi.

Firediver
2 leta 10 meseci nazaj

Vem.
Dokler ne vidim rezultatov (v prodajnih salonih, za €€), je vse skupaj samo njihova želja in še en PR članek izmed mnogih na to temo.

Ti si pa optimističen glede tega? Samo želja ali že obsesija, da končno naredijo korak naprej?

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Neee, samo, zdaj govorijo francozi, za italijane pa vemo, da večinoma nakladajo.

 
Dacia z novo celostno podobo
Mazdini načrti za prihodnost temeljijo na elektrifikaciji