Novice

Mazdini načrti za prihodnost temeljijo na elektrifikaciji

Prihodnost japonskega avtomobilskega proizvajalce sloni v veliki meri na elektrifikaciji, saj naj bi do leta 2025 predstavili deset hibridnih in tri električne modele, ki bodo zasnovani na osnovi enake platforme.

Platforma Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture naj bi predstavljala osnovo petim hibridnim modelom, petim modelom s tehnologijo priključnega hibrida in trem električnim modelom, ki naj bi bili predstavljeni med 2022 in 2025. Tehnologija, ki jo nameravajo uporabiti pri običajnih hibridnih modelih, naj bi izhajala iz sodelovanja s Toyoto, poleg zgoraj omenjenih pa naj bi predstavili še nekaj modelov s tehnologijo blagega hibrida.

V bližnji prihodnosti nameravajo pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu predstaviti tudi novo modularno platformo (Skyactiv Scalable EV Architecture), ki naj bi predstavljala osnovo njihovih modelov po letu 2025. Prvi modeli na osnovi nove platforme naj bi bili uvedeni med letoma 2025 in 2030; električna vozila naj bi po trenutno predstavljenih načrtih obsegala četrtino njihove palete, večina preostalih modelov pa naj bi bila deležna vsaj delne elektrifikacije.

Pri Mazdi so s predstavitvijo prvega električnega modela MX-30 razkrili svojo pogled na električno vožnjo, ki bo najverjetneje narekoval smernice tudi bodočim električnim modelom znamke. Avtomobil se s svojimi delno kupejevskimi linijami nekoliko razlikuje od množice aktualnih električnih modelov, saj so mu namenili baterijski paket z relativno nizko kapaciteto 35,5 kWh. Mazdini inženirji so se za to odločili na podlagi rezultatov analiz, ki so obsegale različne dejavnike, med drugim tudi energijo, potrebno za izdelavo baterij, čas polnjenja ter vpliv na okolje ob zamenjavi iztrošenega paketa baterij.

Poleg elektrifikacije se Mazdini inženirji ukvarjajo še s povezljivostjo in razvojem delno avtonomne vožnje v okviru nove generacije asistenčnih pomagal Co-Pilot, ki naj bi jih predstavili prihodnje leto. Glede na trenutno znane informacije naj bi bili prvič na voljo v novem modelu CX-50.

Tudi nova generacija športnega modela MX-5 naj bi bila najverjetneje na voljo v eni od hibridnih različic, ki ne bi preveč vplivale na povečanje mase avtomobila, saj je prav nizka masa ena od pomembnejših lastnosti tega modela, ki so ga prvič predstavili v letu 1989. Kljub uvajanju elektrifikacije se pri Mazdi zaenkrat še ne nameravajo odreči klasičnim pogonskim sklopom, saj naj bi kmalu predstavili nov vrstni šestvaljnik, ki naj bi bil na voljo v bencinski in dizelski različici. Uporabili naj bi ga pri modelih z zadnjim pogonom, vključno z novim CX-50 in prihodnjo generacijo modela Mazda 6.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lancia z novim vodjo oblikovanja
Volvo in Northvolt v novo sodelovanje