Novice

Lexus RX prihodnje leto z izboljšano tehnologijo žarometov

Tehnologija BladeScan prihaja v osveženem križancu Lexus RX in naj bi bila predstavljena proti koncu letošnjega leta.

Sistem upravljanja svetlobnega snopa, poimenovan BladeScan, naj bi omogočil varnejšo vožnjo ponoči in ob slabših vremenskih pogojih, saj naj bi izboljšal vidljivost območja pred avtomobilom ter kot osvetlitve (0,7 namesto 1,7 stopinje). V praksi naj bi to pomenilo osvetlitev širšega področja pred vozilom, vključno z robom ceste, pešci in morebitnimi ovirami, učinkovitejša pa naj bi bila tudi osvetlitev prometnih znakov.

Sistem naj bi v primerjavi z obstoječim sistemom prilagodljivega snopa žarometov, ki je na voljo v trenutni različici modela RX, v temi omogočil prepoznavo pešcev na razdalji 56 m, kar je 24 m več kot prej. Kljub učinkovitejši osvetlitvi pa naj ne bi slepil voznikov, ki prihajajo iz nasprotne smeri.

Svetloba desetih elementov LED naj bi osvetljevala dve vrteči ogledali, ki prenašata svetlobo na področje pred avtomobilom. Osvetlitev je nadzorovana s sinhronizacijo hitrosti vrtenja ogledal skupaj z vklapljanjem oziroma izklapljanjem posameznih LED elementov, vse skupaj pa se nahaja v kompaktnem modulu, nameščenem v prednjem kotu posameznega žarometa.

Prenovljeni modeli Lexus RX s tehnologijo BladeScan naj bi bili že prihodnje leto na voljo kupcem v različnih regijah, z izjemo Severne Amerike in Kanade, kjer trenutna zakonodaja še ne dovoljuje uporabe tovrstnih tehnologij. Na teh območjih je namreč trenutno dovoljena le uporaba žarometov z možnostjo preklopa med zasenčenimi (kratkimi) in dolgimi lučmi.

Avtomobilizem.com  (Vir: Carscoops, Lexus. Foto in video: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault presenetil z novim Zoejem
Porsche 718 Cayman GT4 in 718 Spyder stavita na šestvaljni bokser