Novice

Renault presenetil z novim Zoejem

Ker je prva generacije Renaulta Zoeja na tržišču že sedem let, smo vsi potihem vedeli, da bi morala v kratkem priti na tržišče njegova nova generacija. Kljub temu nas je Renault z objavo rahlo presenetil.

Kot je za današnji medmrežno izredno dobro in globalno povezan čas značilno, se novice hitro in intenzivno širijo. O večini novincev se tako na spletu najde številne objave. O njih krožijo po spletu fotografije zamaskiranih prototipov že tudi leto dni ali več pred predstavitvijo. O drugi generaciji Zoeja pa ni bilo zaslediti praktično ničesar. Kot da je letel pod radarjem, kot pravijo temu v letalstvu. Mimo radarjev pa je “letel” vse do zdaj, ko so Francozi sklenili, da nam ga pokažejo ter zaupajo o njem tudi prvih nekaj podrobnosti.

Za razliko od leta 2012, ko je ugledala luč sveta prva generacija, je novinec danes bistveno bolj evolucija kot revolucija predhodnika. Prva najbolj očitna evolucija je izgled avta. Ta je tako še vedno nezmotljivo Zoe, a s to razliko, da so mu oblikovalci uspeli vdihniti sodobnost in svežino, ki bo morala zdržati sedem let druge generacije. Podobna zgodba evolucije oblikovanja se ponovi v kabini, kjer je največji in najbolj očiten napredek oziroma sprememba prepoznana v pokončno nameščenem osrednjem 9,3-palčnem zaslonu, kot ga poznamo zdaj že iz svežega Clia. Računalniški zaslon je tudi namesto merilnikov, a naj bi ta, za razliko od predhodnika, ponujal bistveno več prilagodljivosti prikaza.

Tu sta še povezljiva Android Auto in Apple Carplay, doplačjiva opcija brezžičnega polnilnika in seveda USB priključna mesta za polnjenje ali povezljivost pametnih telefonov spredaj in zadaj. Izbirna ročica pogonskega sklopa je elektronska in z dodatnim načinom “B” – Brake je dodatek, ki je po naravi podoben Nisssanovemu e-Pedal in naj bi tudi v Zoe omogočal vožnjo s samo eno stopalko. To pomeni kombinacijo večje stopnje regeneracije in samodejnega dodajanja mehanskih zavor. Skupaj bosta zmogla avto popolnoma ustaviti pred semaforji, brez da bi moral za to voznik pritisniti zavoro. Medtem ko je B namenjen predvsem mestni vožnji, pa je običajni “D” – Drive namenjen predvsem vožnji izven mest. Tam odpade dodajanje zavornega učinka mehanskih zavor in tudi stopnja regeneracije bo najbrž nekaj manj izrazita.

Napredku tehnike primerno, tako na področju baterij kot tudi elektromotorjev, so Francozi Zoeju namenili bistveno nadgrajen pogonski sklop. Baterija naj bi bila fizično še vedno enako velika, a zmore, po zaslugi večje gostote in izboljšane gradnje, skupno 52 kWh energije (30 % več). Z njimi se zmore z eno polnitvijo zapeljati najdlje 389 kilometrov (WLTP). Baterijo je moč polniti s serijsko primaknjenim hitrim 50-kilovatnim enosmernim polnilnikom, 22-kilovatnim “srednje hitrim” AC polnilnikom ali sedemkilovatnim “počasnim” AC polnilnikom. 30 minut priklopa na DC polnjenje naj bi avtu zagotovilo novih 145 kilometrov dosega, ena ura polnjenja na 22-kilovatni opciji naj bi mu zagotovilo 126 km svežega dosega, na 7-kilovatnem polnilniku pa bo moral biti avto priklopljen devet ur in 25 minut, da se bo njegova povsem prazna baterija napolnila do popolnoma polnega stanja.

Francozi niso izrecno opisali sistema krmiljenja temperature baterije, zato lahko samo upamo, da je ta naprednejšega tekočinskega tipa in ne zgolj zračnega. V primeru, da je zračni, smo namreč skeptični, da bo hitro DC polnjenje baterije delovalo s polno močjo od ničle in vsaj do 80 % stopnje napolnjenosti, kot se danes od tovrstnih avtov že pričakuje. Glede na konkurenco, ki v podobno velikem paketu avta ponuja danes okoli 100 kilovatov moči, je tudi Renault poskrbel za podobno motorizacijo.

Zoe 135, ki bo ob prihodu na tržišče tudi najzmogljivejša motorizacija novinca, bo motoriziran s točno 100 kW oziroma 136 KM moči in 245 Nm navora. Do stotice bo rabil 10 sekund, največja hitrost pa bo elektronsko omejena na 140 km/h. Tako motoriziran Zoe bo za pospešek od 80 do 120 km/h rabil 7,1 sekunde, kar je 2,2 sekunde hitreje, kot rabi za ta šprint Zoe 110, ki ostaja vstopna motorna opcija v novincu.

Renault je zelo gostobeseden tudi ob opisu varnostne opreme. Ta naj bi tako obsegala, bodisi serijsko ali proti doplačilu, sistem aktivnega zaviranja, opozorilnik zoper nenamerno menjavo voznega pasu, sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, nadzor nad vozili v “mrtvem” kotu, pomočnik za parkiranje, sistem zadrževanja avta ob speljevanju na klancu ter pomočnik za preklop med zasenčenim in dolgim snopom.

Nova je tudi povezljivost avta z lastnikovim pametnim telefonom na daljavo, ki bo uporabniku omogočala vpogled v stanje avta iz udobja doma. Na daljavo naj bi bilo možno tudi spremeniti določene nastavitve avta ali neposredno sprožiti temperiranje kabine.

Za slovenski trg se v tem trenutku ve, da bo prodaja novinca stekla novembra letos. Cene zanj v tem trenutku še niso poznane, znano pa je, da bosta v ponudbi obe, 80 in 100-kilovatna izvedba pogonskega elektromotorja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Renault)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Renault presenetil z novim Zoejem"


enzospotenzo
4 leta 9 meseci nazaj

Lahko kupiš Zoe a ne moreš baterije;-)

4 leta 9 meseci nazaj

Renojeve notranjosti meni osebno nikoli niso imela nekega wow faktorja, ampak novi clio in tole sta just wow. Res lepo.

 
Volkswagen ID.3 bo polnil baterije rekordno hitro
Lexus RX prihodnje leto z izboljšano tehnologijo žarometov