Novice

Mazda in Toyota v skupen razvoj tehnologije gorivnih celic?

Japonska proizvajalca vozil Toyota in Mazda naj bi bila v dogovorih o razširitvi njunega tehnološkega sodelovanja na vozila s pogonom na gorivne celice.

Po poročanju Reutersa pri Toyoti razmišljajo, da bi Mazdi zagotovili dostop do njihove tehnologije priključnih hibridov in tehnologije gorivnih celic. V zameno pa naj bi proizvajalec vozil iz Hiroshime Toyoti ponudil varčne in učinkovite SkyActiv bencinske in dizelske agregate. Obe podjetji trenutno že tehnološko in produkcijsko sodelujeta, Mazda namreč izdeluje model Scion iA, ki je v Severni Ameriki podznamka Toyote.

Viri so potrdili, da se je Mazda v preteklosti že trudila razviti vozilo s tehnologijo gorivnih celic, vendar so se kasneje odločili, da v razvoj podajo skupaj s Toyoto, ki že izdeluje velikoserijski model Mirai. Toyota polaga veliko upov na tehnologijo gorivnih celic, saj verjamejo, da je to najbolj obetavna tehnologija za brezemisijsko vožnjo s podobnim dosegom, kot ga imajo vozila z vgrajenim agregatom z notranjim izgorevanjem.

Toyota je že pred časom oznanila, da so v splošno dobro na voljo vsem proizvajalcem njihovi patenti o tehnologiji gorivnih celic, s čimer želijo pospešiti razvoj omenjene tehnologije. Po poročanju poslovnega dnevnika Nikkei želita obe strani čim hitreje priti do dogovora, vendar so vodilni pri Mazdi in Toyoti dejali, da ni še nič dokončno odločeno.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Mazda in Toyota v skupen razvoj tehnologije gorivnih celic?"


Daedalus
8 leta 11 meseci nazaj

Ti sebičnež, ti. 🙂

Pri hibridih je rezerve predvsem v baterijah, in predvsem ko govorimo o zaporednih hibridih…tistih nekaj procentov izkoristka pri serijskih pač ne bo rešilo planeta, še posebej zaradi ekološke škode ob izdelavi, mimo katere se pač ne da in katera bo vedno večji problem (glede na zaostrovanje odnosov Kitajske z ostalim neruskim svetom).

Bucko99
8 leta 11 meseci nazaj

U bistvu je pri hibridih še precej rezerve, seveda pa podpiram razvoj GC, vendar vprašanje če jim bom doživel… 😉

Daedalus
8 leta 11 meseci nazaj

Tu sploh ni govora zakaj se neka tehnologija še ne uporablja. Tukaj je govora o tem, da se bo nove tehnologije RAZVIJALO. In potem Bučko napiše, da naj raje hibride razvijajo…hibride lahko razvijajo še 100 let in ne bodo nič dosti boljši. Treba je več vlagati v boljše alternative. Kot rečeno hibridi niso dolgoročni odgovor na problematiko fosilnih goriv.

J.McLane
8 leta 11 meseci nazaj

Ljudje bodo prešli na drug vir takrat ko bo alternativa ponujala boljši pogon in sprejemljivo ceno lastništva. Ljudi briga za okolje. Za vodik že 50 let govorijo da čez 10 let bo pa, pa še vedno ni, v slo imamo samo eno črpalko, infrastruktura je problem že pri banalni stvari kot je LPG, pa ima vsak uporabnik LPG še alternativo bencin, vozilo na vodik je nima. PHEV bo prihodnost še najmanj naslednjih 50 let, pa boste nekateri še kar vztrajali na dizlih in govorili da so hibridi samo vmesna modna muha 🙂

Daedalus
8 leta 11 meseci nazaj

NOT. Hibridi nikoli ne bodo rešili problematike fosilnih goriv in so zgolj prehodna tehnologija. In ne prehodna zato, ker je ta prehod težak za znanstvenike ampak zato, ker je ta prehod težak za ljudi. Prehodne dobe bi zdaj že moralo biti konec, glede na to, da lahko kupiš hibrida že skoraj pri vsakem modelu na trgu. Prej kot se razvije tehnologije a la gorivne celice in napredne baterije (za popolnoma električne avtomobile), tem bolje. Čas okolišenja je že minil.

Edini trajnostno-razvojni in ekološki problem je potem to, s kje dobimo električno energijo, katero potem uporabljamo za avtomobile. Če je iz neobnovljivih in ne-jedrskih virov je malo brezveze vse skupaj, razen v velikih mestih (zaradi emisij, seveda).

 
Volkswagen predstavil tri nove agregate
Novi Mini JCW, najmočnejši serijski Mini v zgodovini