Novice

Mazda je elektriko prihranila za domači salon

Pri Mazdi so nedavno tega predstavili prototipni model e-TPV (Electric Technology Prove-out Vehicle) ter istočasno napovedali, da bodo na tokijski avtomobilski salon pripeljali svoj prvi baterijsko-električni model.

O slednjem so zaenkrat še zelo skrivnostni, a je zelo verjetno, da bo v njem uporabljenih kar nekaj ugotovitev in dognanj iz snovanja omenjenega prototipa.

Mazda je v e-TPV vgradila 35,5-kilovaturno baterijo. Zakaj? Zato, ker naj bi bila to po njihovem mnenju optimalna kapaciteta baterije za električni avto. Ta naj bi zagotavljala ravno pravo razmerje med dosegom z eno polnitvijo ter maso in velikostjo. Prototip naj bi gnal elektromotor z nazivno močjo 142 KM in 264 Nm navora, v kombinaciji z omenjeno baterijo pa naj bi zagotavljal okoli 200 kilometrov dosega. Glede na to, da gre za prototip, Mazda ni dodala podatkov o polnilniku, a je zelo verjetno, da bo hitri polnilnik v oktobra v Tokiju predstavljenem modelu ravno tako na krovu.

Ker pa Mazda rada dela stvari drugače kot praktično vsi tekmeci, so v prototipni e-TPV vgradili podaljševalnik dosega. Njegovo nalogo so namenili rotacijskemu motorju, ki lahko deluje na vodik, za bodočnost pa so že zagotovili, da bo to dvogorivni motor. Za lokalno brezemisijsko vožnjo bo lahko deloval na vodik, za primere in področja, kjer vodik ne bo dosegljiv (bodisi zaradi neobstoječe infrastrukture bodisi iz kateregakoli drugega razloga) pa bo moč točiti vanj tudi bencin in z njim napajati Wanklov tip rotacijskega agregata.

Mazda je za v Tokiu pričakovani električni model zatrdila, da bo ta oblikovno povsem samosvoj, ter dodali, da bo postavljen na znotraj Mazde razvito električno platformo. Ker razen tega nismo dobili drugih namigov, nam ne preostane drugega kot sklepati vsaj o kakšne vrste modelu teče beseda. Glede na to, da naj bi pri Mazdi danes predstavljala prodaja SUV-ov kar 60 odstotkov vseh enot, je zelo verjetno, da bo na novo platformo poveznjena karoserija, ki bo imela veliko skupnega z zasnovo športnih terencev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Še vsaj desetletje do širše rabe avtonomnih vozil
Naslednji Wiessmannov športni avtomobil