Novice

Mazda napoveduje novo obdobje

Napoved, ki so jo Japonci s spodaj pripetim videom pripravili za javnost, je zelo skrivnostna. Navkljub skrivnostnosti videa najbrž ne bomo usekali preveč »mimo«, če sklepamo, da se nanaša na prihod čisto nove Mazde3.

Pri tem sicer menimo, da nova generacija nekega avtomobilskega modela sama po sebi morda niti ni vredna tako pompozne in skrivnostne najave, a upoštevati je treba, da je način komuniciranja tržnikov pogosto pompozen, če ne še kaj drugega.

Poznavalci avtomobilskega sveta in Mazde pri tem menijo, da gre za nekaj bistveno večjega. Natančneje, da pripravljajo veliko tehnično novost – SPCCI oziroma Spark-Controlled Compression Ignition. Po slovensko bi to najbolje prevedli v »z iskro nadzorovan kompresijski vžig«, pri katerem gre za nov koncept vžiga mešanice goriva in zraka v motorju z notranjim zgorevanjem.

Pri SPCCI motorju gre v osnovi za bencinsko napajan motor, ki združuje najboljše iz dizlov in bencinarjev. Svečka pri tem mešanico še vedno vžge, a gre pri tem samo za sprožitev kompresijskega vžiga in ne več za sprožiteve vžiga s širjenjem plamena od točke vžiga (vžigalna svečka) skozi zgorevalno komoro. Rezultat je, po besedah Mazde, 20 do 30 odstotkov večji izkoristek kot pri aktualnih Skyactiv-G bencinskih agregatih ter v isti sapi tudi 10 do 15 odstotkov večja zmogljivost.

Ali pričakujemo več kot bo Mazda dostavila, bo pokazal čas. K sreči ne bo treba več dolgo čakati, saj se bo, kot zagotavlja video posnetek, vse zgodilo že novembra letos, predvidoma na mednarodnem salonu v Los Angelesu.


Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto in video: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Razkrita podoba BMW X7
Volkswagni se bodo svetlobno sporazumevali z okolico