Novice

Mercedes-Benz GLE Coupe samo s šestvaljniki in sprva največ 435 KM

Nemci s polno paro pripravljajo postavo, ki jo bodo pokazali novosti željnemu trgu v letošnjem Frankfurtu. Ena od svetovnih novosti bo tudi čisto novi GLE Coupe.

Za razliko od bolj “plebejskega” GLE, ki ga je moč dobiti tudi s štirivaljnim dvoturbinskim dizlom 300 d, bo njegova t.i. kupejevska izpeljanka na voljo izključno s šestvaljnimi motorji. Ponudbo bodo leta 2020, ko steče prodaja, tvorili trije modeli: GLE 350 d Coupe, GLE 400 d Coupe in AMG GLE 53.

Prvega bo gnal vrstni trilitrski šestvaljnik, ki se je v vsej svoji veličini in naprednosti že izkazal v ravno tako svežem CLS. Kot tam, tudi v GLE 350 d Coupe ponuja v uporabo 200 kW (272 KM) in 600 Nm navora. Drugi v vrsti je enak vrstni trilitrski šestvaljnik, podprt s parom turbopuhal , ki mu pomagajo do največ 243 kW oziroma 330 KM in 700 Nm navora. Do nedvomnega prihoda najboljše motorizacije AMG GLE 63 Coupe bo vrh ponudbe rezerviran za pogonsko opcijo AMG GLE 53 Coupe. Tudi zanjo bo glavnino naloge motoriziranja terenskega “kupeja” nosil trilitrski vrstni šestvaljnik, a bencinske narave in elektrificiran s sistemom EQ Boost. Pri njem gre dejansko za zaganjalnik-alternator, ki v določenih pogojih zmore pomagati bencinarju z največ 21 KM in 250 Nm navora. Kljub temu pa Mercedes-AMG navaja sistemsko moč GLE-ja 53 s številkami 320 kW (435 KM) in 521 Nm, kar so pravzaprav tudi zmogljivostni podatki bencinarja. Tako motoriziran rabi za pospešek do stotice 5,3 sekunde, največja hitrost pa je elektronsko omejena na nemško tradicionalnih 250 km/h.

Ker gre pri različici GLE Coupe vendarle za novo karoserijsko izpeljanko avta, nekaj besed  namenimo še njej. Kot smo zdaj že vajeni iz njemu podobnih modelov tipa BMW X6, je streha v primerjavi z običajnim GLE-jem nižja in bolj kupejevskih potez. Čeprav je jasno, da je zaradi nižje strehe višinskega prostora v drugi vrsti sedeži manj kot v navadnem GLE, nas Nemci prepričujejo, da je tega več kot prej in s tem dovolj tudi za normalno rasle odrasle posameznike.

V primerjavi s prvo generacijo je novinec oblikovno bolj evolucija prvotne ideje kot revolucija. Tako opazimo spredaj nova žarometa, novo masko motorja, zadaj pa ravno tako novo oblikovane zadnje svetilke. Vsa svetlobna oprema je izvedena v tehniki LED, proti doplačilu pa sta dobavljiva tudi tako imenovana matrična žarometa. Kolesa merijo od najmanj 19 do največ 22 palcev. GLE Coupeju so lastni tudi serijsko dodani kromirani dodatki v spodnjem delu prednjega in zadnjega odbijača.

V primerjavi s predhodnikom je novinec zrasel v dolžino za 40 mm, a je s tem vseeno šest centimetrov krajši kot običajni GLE. Od predhodnika je tudi sedem milimetrov širši, medosje pa meri dva centimetra več kot prej. Znotraj zaznamuje GLE Coupe že iz njegovega večjega brata znana notranja ureditev, s to razliko, da meri prtljažnik v osnovi največ  655 litrov, s podiranjem naslonov zadnje klopi pa ga je moč povečati na največ 1.790 litrov.

Na uradne cene bo treba še nekoliko počakati, najverjetneje do odprtja salona v Franfurtu, na najboljšo motorizacijo AMG GLE 63 Coupe pa morda celo do 2020. Predvidevamo namreč, da bodo slednjo razkrili na ameriških tleh, saj se s tem poklanjajo glavnemu trgu tovrstnih izpeljank.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda Scala in Kamiq na voljo z brezžično povezavo SmartLink
Seat Tarraco še v priključno-hibridni izpeljanki FR E