Poraba 6,6/12,1/8,7 l/100km Največja hitrost 225 km/h Cena 115.365 eur
Plusi
 • poraba goriva (za tip in velikost avta)
 • objektivna zadostnost vstopne motorizacije
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • kombinacija udobja in dinamike vožnje
 • prostorna notranjost
 • kakovost vgrajenih materialov
 • sistem upravljanja MBUX za primer osnovnih ukazov (menjavanje radijskih postaj, glasnost ipd)
 • opremljenost
Minusi
 • lepljivost osrednjega zaslona na prstne odtise
 • »privlačnost« črnih sijočih elementov za prah in odtise
 • sistem opozarjanja na nenamerno menjavanje voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • aktivnosti tempomata ni možno izklopiti
 • moteč projicirni zaslon (velikost prikaza in umeščenost v vidno polje)
 • upravljanje sistema MBUX s sredinsko drsno ploščico v primeru poglobljenih nastavitev

V nekaterih sodobnih modelih je meja med osnovnim paketom in doplačili še komaj zaznavna. Pri tem mislim na učinek, da človek ne ve točno ali je avtomobil tako dober in všečen že sam po sebi ali je to posledica njegove založenosti z dodatki. Eden takšnih je tudi čisto novi Mercedes-Benz GLE. Test.

Razvojniki v sodelovanju s tržniki zadnjim generacijam modelov nemške trojice namenjajo vse daljše spiske dodatkov. Ti so namenjeni lepšanju izgleda avta, izboljšanju počutja potnikov, izboljšanju voznih lastnosti avta in, v zadnjem času še posebej popularnemu, dvigu ravni občutka varnosti med vožnjo.

Ni povsem jasno

Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_31Zdi se mi, da je postala osnovna ponudba avtomobilov ob vsem tem neke vrste »nujno zlo« brez katerega avtomobilisti pač ne morejo služiti denarja. Navsezadnje kupec doplačilnih dodatkov (še) ne more odnesti domov v nakupovalni vrečki, ravno dodatki pa zelo učinkovito dvigujejo profitabilnost prodaje avtomobilov. Modeli postajajo pri tem samo neke vrste osnova, temelj, na katerega je zaželeno, da stranke (prepričane o njihovi nepogrešljivosti) obesijo čim več dodatkov. A to, upoštevajoč zrelost nekaterih modelov, ni vedno nujno potrebno.

Prvi vmesni rezultat: 1:0

Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_07Na primeru preizkušenega Mercedes-Benza GLE 300 d sem sklenil priti do dna vprašanju, kaj je v mojih očeh zaslužno za njegovo vsesplošno všečnost in nadpovprečnost. Se ima za to zahvaliti bolj izvrstni tehnični osnovi ali kopici dodatkov? Če začnem pri njegovi zunanji podobi, pritrjujem, da je novi GLE še ena »zvezda«, ki je oblikovalcem zelo dobro uspela. Testni avtomobil deluje skladno in zelo všečno. To oceno pripisujem primaknjenim velikim (21-palčnim) kolesom in seveda danes za vsak Mercedes skoraj obveznemu dodatku paketa AMG Line. Ne verjamete? Odklikajte do uradnega konfiguratorja na spletu in si oglejte izgled GLE brez omenjenega paketa. Ste si ga ogledali? Potem se najbrž strinjate z mano o prvem vmesnem rezultatu, ki pravi 1:0 v korist dodatkov.

Izenačenje

Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_25Zunaj opažena všečnost testnega vozila se nadaljuje tudi v kabini. Tam pričakajo uporabnike izjemna založenost s centimetri v vse smeri, na vseh sediščih. Posebej bogato odmerjen se zdi kolenski prostor v drugi vrsti, ki se spogleduje celo s tistim v kakšni limuzini razreda S, glede višinskega prostora pa so si snovalci očitno vzeli za vzor kar kakšen kombi. O izobilju centimetrov nad glavami pritrjuje še podatek, da je bilo v ostrešje testnega primerka vgrajeno panoramsko strešno okno. Zanje pa vemo, da praviloma vedno sklestijo nekaj dragocenihi centimetrov prostora za glave.
Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_30V tretji vrsti je tu še prostoren in lepo obdelan prtljažnik. Ta prepriča s pravilno obliko in 630 litri osnovnega prostora, ki pa so dejansko razdeljeni v dva višinska nivoja, kjer je v spodnjem »pospravljen« kar dobršen del skupne prostornine. Ker je votlina pod polico bistveno manj pravilno oblikovana kot nad njo, mora biti uporabnik pri zlaganju prtljage nekoliko bolj pozoren kot sicer. Kljub temu sem prepričan, da notranja ureditev ter vsesplošna prostornost upravičeno popravljata vmesni rezultat na izenačenih 1:1.

Delam krivico?

Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_16Še eno področje, kjer se je testni GLE 300d 4Matic odlično izkazal, je bilo med vožnjo. Ker ima osnovni model klasično vzmetenje z vijačnimi vzmetmi, testni primerek pa je imel dodano prilagodljivo vzmetenje Airmatic, žal ne morem pisati o izkušnji v vožnji s prvim. Lahko pa rečem, da je bilo zračno vzmetenje v testnem primerku nastavljivo tako v višino kot tudi po togosti. Da se avto človeškim čutilom povsem nezaznavno dviguje in spušča v odvisnosti od hitrosti vožnje, daje vedeti samo prikaz na enem ali drugem zaslonu armaturne plošče. Sprememba nastavitve togosti vzmetenja je po drugi strani človeškim čutilom zaznavna, a glede na odlično uravnoteženost in uglajenost vzmetenja v načinu Comfort res ne vem, zakaj bi se želel v tovrstnem tipu avta voziti »športno« trše. Že res, da se več kot dvotonski kolos skoraj neverjetno dobro drži ceste in bi s tem človek lahko celo dobil preblisk zapoditi se med ovinke, a verjemite mi, da se mu vseeno bistveno bolje poda goltanje avtocestnih kilometrov. Morda delam manjšo krivico originalnemu podvozju, a se opcija vzmetenja Airmatic z izvrstno uglajenostjo načina Comfort GLE-ju zares odlično poda. Zato vodstvo ponovno prevzemajo doplačila za vmesni rezultat 2:1.

Morda sem starokopiten

Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_36Ne zgodi se ravno pogosto, a tokrat se je. Objektivno gledano se izkaže vstopna motorizacija povsem dovolj za gnanje več kot dve toni težkega GLE-ja. Ob nazivnih 245 konjskih močeh in 500 Nm navora deluje pridevnik »vstopni« sicer malo čudno, a pustimo podrobnosti. Dejstvo je, da v GLE 300 d zares nisem naletel na situacijo, ko bi, strogo objektivno gledano, zares rabil več. Prepričan sem, da se ima za to deloma zahvaliti tudi odlično delujočemu avtomatiku 9G-Tronic, ki prepriča z vklopljeno vedno ravno pravo prestavo, udobnim menjavanjem prestav, izvrstnim zanašanjem na motorni navor na eni strani in izvrstno odzivnostjo, ko ukaže voznik pospeševanje s »polno paro«, na drugi s strani. K vsemu veliko dobrinese tudi izvrstna zvočna izolacija kabine, saj se komaj kaj motornega trušča prenese v kabino.

To je še posebej dobro, ker je GLE 300 d gnan s štirivaljnim dvolitrskim dizlom. Morda sem starokopiten, a sam v takšnem prestižnem in pregrešno dragem avtu še vedno pričakujem »predenje« vsaj šestvaljnika. Če samo pomislim na vrstni šestvaljnik, ki ga je Mercedes-Benz umestili v ponudbo pred kratkim, vem, da je tisti, ki bi ga novi GLE preprosto moral imeti v nosu. Glede na to, da motorizacija 300 d pokrije čisto vse objektivno merljive potrebe po pogonski sili v takšnem avtu in bi bila opcija GLE 350 d namenjena samo zadostitvi mojih subjektivnih fetišev, moram vmesni rezultat ponovno spremeniti v izenačenje 2:2.

(Pre)poln

Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_50Zdaj pa še nazaj k na začetku omenjenim pripomočkom za dvig v zadnjem času tako zelo opevane in promovirane varnosti v vožnji. Ocenjujem, da so vozno-varnostni pripomočki eno glavnih gonil napredka avtomobilske tehnike. Testni Mercedes-Benz GLE 300 d jih je bil (pre)poln, a naj se osredotočim samo na tiste, ki so me najbolj nadlegovali. Aktivni tempomat z dodatkom aktivnega sledenja voznemu pasu, pa opozorilnik zoper nenamerno menjavanje pasu, sistem projicirnega zaslona s posebej velikim prikazovalnikom ter sistem opozorjanja oziroma priprave na trk in še in še. Pri aktivnem tempomatu me moti, da navkljub dragemu doplačilu še vedno ne pozna načina brez aktivne radarske podpore. Po tej plati veliki Mercedes caplja celo za rešitvijo bistveno cenejšega Fiata Tipa, da o BMW-jih, ki to poznajo že več kot deset let, sploh ne govorim. Sistem zoper nenamerno zapuščanje voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu avta, zato sem ga moral  v vmesniku MBUX izklapljati ob vsakem zagonu motorja. Nemci so ponosni tudi na sistem projicirnega zaslona s posebej velikim prikazom na prednjem steklu. Ta je sicer postavljen, teoretično pravilno, dokaj visoko v vidno polje voznika, podatki na njem pa so prikazani veliko in dobro berljivo, a me je s to teoretično korektnostjo po uvodnih dveh dneh vožnje začel tako motiti, da sem ga izklopil in nikoli več vklopil. Sistem za opozarjanje oziroma pripravo na morebiten trk naju je z ženo nekajkrat, po mojem povsem nepotrebno, prestrašil z nenadnim zategovanjem varnostnih pasov in živčnim opozorilnim zvokom iz ozvočenja.

Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_49Trud ponuditi trgu popolnoma varen avto je Mercedes-Benz pripeljal tako daleč, da so po mojem mnenju prestopili mejo iz področja povečane varnosti v področje nepotrebnega vznemirjanja in strašenja uporabnikov. Ko bi si znal avtomobil voznikove zadnje nastavitve teh sistemov vsaj zapomniti, namesto da jih moramo vožnje željni ob vsakem zagonu avta znova in znova izklapljati. Morda sem v svojem razmišljanju omejen, a večino sodobnih varnostno-voznih pomočnikov dojemam v pvi vrsti kot sredstva za poneumljanje ljudi in šele potem kot resne pomočnike. In ravno zato je v še trajajoči tekmi doplačila proti osnovnemu paketu avta z 2:3 prvič povedel slednji.

Za konec

Mercedes-Benz_GLE_300d_4Matic_04Končni rezultat je pričakovano posledica zneska doplačil, ki jih prinesejo z njimi povezani dodatki. Dovršenost Mercedes-Benzove politike doplačil dokazuje dejstvo, da je bil testni primerek dopolnjen z opremo v protivrednosti dobrih 60 odstotkov cene izhodiščnega modela, ki že tako ni ravno diskontna. Pika na i pa je, daje na seznamu doplačil ostalo še dovolj razpoložljivih možnosti izbire …

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  245 KM in 500 Nm samo po sebi res ni malo, a je v primeru Mercedes-Benza GLE to pravzaprav vstopna stopnička. Objektivno gledano pokrije vse potrebe po pogonski sili v takšnem avtu. Tudi menjalnik 9G-Tronic se je ponovno dokazal kot odlična izbira.
  10
 • Notranjost
  Zelo prostorna, uporabna in prilagodljiva. Za dobro počutje poskrbijo izbrani kakovostni materiali. Sijoča črnina in velik osrednji zaslon sta magneta za prah in prstne odtise.
  10
 • Opremljenost
  Bogat paket izbranih doplačil ne premore čisto vsega, kar spisek doplačil modela GLE premore, a bi lagal, če bi rekel, da kaj manjka. Sam bi pri izbiranju dodatkov pravzaprav nekatere celo prezrl ter odstranil kakšne iz nabora varnostno-voznih pripomočkov.
  10
 • Vozne lastnosti
  Dobri dve toni težak cestni terenec seveda med ovinki ne postreže s kirurško natančnostjo ali odzivnostjo kakšnega okretnega športnika, a se tudi ne boji ovinkov. Pravzaprav se z njimi spopade s presenetljivo visoko stabilnostjo in zanesljivo lego. Predvsem zaradi izvrstnega udobja v vožnji v vseh voznih situacijah mu navkljub zgornji ugotovitvi ne bom odbil točke na tem področju.
  10
 • Gospodarnost
  Več kot 60 odstotkov cene izhodiščnega modela samo za dodatke meji na perverznost strategije doplačil. Štirivaljni motor ob umirjeni desni nogi, postreže s presenetljivo ugodno porabo plinskega olja.
  4
 • Zmogljivost
  Objektivno gledano je 245 KM in 500 Nm povsem dovolj tudi za takšen kolos. Kljub temu mu dajem oceno 9 - samo iz razloga, ker gre za vstopni model in mora nekaj več ostati za močnejše »brate«.
  9
 • Sklep
  Odličen avto, ki se ima za nadpovprečnost sicer zahvaliti tudi obsežnemu spisku doplačil, a gre glavnina zaslug vseeno izvrstnosti osnovnega modela kot celote. Štirivaljnik je objektivno dovolj zmogljiv, a bi se mu, po moji subjektivni oceni, še bistveno bolje podal šestvaljnik - izključno zaradi zvočne kulise in premium značaja.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 115.365
dolžina × širina × višina (mm) 4.924 × 1.947 × 1.772
dovoljena masa vozila (kg) 2.890
emisija CO2 (g/km) 169
gibna prostornina (cm3) 1.950
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 2.170
medosna razdalja (mm) 2.995
menjalnik/pogon 9-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 225
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 180/245 pri 4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 500 pri 1.600-2.400
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,0
osnovna cena vozila (€) 69.990
pnevmatike spr: 275/45 R 21 zad: 315/40 R 21
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,6/12,1/8,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,3/5,9/6,4
pospešek 0-100 km/h (s) 7,2
prostornina posode za gorivo (l) 85
prostornina prtljažnika (l) 630-2.055
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 82,0 × 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Osnova ali doplačila"


Ivan36
9 meseci 4 dni nazaj

FAk konec avgusta je ,…. sedaj pa bo polno komentarjev tu spodaj… JU se vrača v službice brez dela ….

Locher
9 meseci 5 dni nazaj

Še en avto za povprečnega Slovenca. Stavim, da so ljudje s plačo v višini 1500 EUR neto nestrpno čakali na test.

emozul
9 meseci 4 dni nazaj

A ti to resno? Povprečna 1500 neto?
Bolj za povprečnega Nemca.

Locher
9 meseci 4 dni nazaj

In povedati si hotel, da… je povprečna plača nižja? Popolnoma nepomembno v te primeru. Ali pa nemara to, da so tudi ljudje z minimalcem nestrpno čakali na test?

cashy
9 meseci 3 dni nazaj

Po tej logiki lahko kar mirno ukinejo teste in spletno stran, ker tisti z minimalcem si sploh ne morejo kupit niti najcenejšega novega avta. Zadnje bo vedno rabljena roba iz 2. ali 3. roke.
In ne vem, kaj te moti tak test višjecenovnega avta. Saj imaš tule teste vseh vrst in cenovnih razredov avtomobilov, in ja tudi takšne kot je ta MB.

Locher
9 meseci 3 dni nazaj

@cashy, to praviš ti, jaz nič od tega nisem rekel.

Bucko99
9 meseci 5 dni nazaj

Manjka cena osnovnega modela, kot npr pri ostalih testih… hvala

Bucko99
9 meseci 4 dni nazaj

Hvala, sem spregledal :/

chad
9 meseci 6 dni nazaj

Štirivaljnik v tako imenitnem avtu je imeti sramotno, milo rečeno. Sem pa ravno danes sedel v njem, top.

xxl
9 meseci 6 dni nazaj

Predsodki, saj ima 245 KM.

chad
9 meseci 5 dni nazaj

Ne gre se za moč, saj je dovolj hiter dvolitrski. Ampak nima tistega zvoka, nima temperamenta.

McLaren
9 meseci 5 dni nazaj

Kak zvok? Dizl tud ce je sestvalnik je dalec od zvocne poezije

meganer
9 meseci 1 dan nazaj

Sam sosed sliši V6 to pa ni kar tako.

ban
9 meseci 5 dni nazaj

Od takega avta bi pričakoval takšno zvočno zatesnitev, da ne veš ali je notri V3 ali V8.

mrtwelvetrees
9 meseci 6 dni nazaj

Ja nič drugega, kot najem/leasing na firmo pa gasa dalje 🙂

 
Izvirnik
Upornik s pravim razlogom