Predstavitve

Tisti, ki izstopa

Mercedes-Benz GLC Coupe: slovenska predstavitev

V zgornjem naslovu se lahko najdeta tako avto kot tudi njegov voznik, saj bo uporabnike Mercedes-Benzovega najnovejšega športno uporabnega avtomobila kupejevskih linij na cesti res težko spregledati. Kot so nam zaupali pri zastopniku znamke, se bodo v njem najbolje počutili tisti, ki so polni iskrivih idej in trende raje ustvarjajo, kot da bi jim sledili.

Prvi znamkin srednje velik kupejevski športni terenec

Kljub temu, da je bila paleta Mercedes-Benza že do sedaj zelo široka ter so se pred časom verjetno tudi zato odločili za bolj razumljivo poimenovanje družinskih članov, novi GLC Coupe v njej nastopa prvič. Model, ki so ga premierno predstavili spomladi na avtomobilskem salonu v New Yorku, je sicer neločljivo povezan z razredom GLC, a je po drugi strani od njega precej drugačen, tako po videzu, kot tudi po značaju.

Mercedes-Benz GLC Coupe (7)Ko govorimo o zunanjosti, je težko spregledati padajočo strešno linijo, s katero je GLC Coupe v svojih zunanjih dimenzijah 38 mm nižji od razreda GLC, hkrati pa so ga v primerjavi z njim, ob nespremenjeni medosni razdalji, podaljšali za 76 mm. Nižja strešna linija seveda vpliva tudi na manjšo uporabnost prtljažnega prostora, a je po drugi strani verjetno kar res, da prostornina slednjega pri kupcih ne bo na seznamu prioritet.

Po drugi strani bodo verjetno veseli boljše izhodiščne opremljenosti svojega novega avtomobila: GLC Coupe prihaja v salone s serijskimi 18-palčnimi platišči, športnim vzmetenjem in sistemom Dynamic Select, ki omogoča izbiro med petimi različnimi voznimi programi (Eco, Comfort, Sport, Sport+ in Individual) ter praktičnima dodatkoma v obliki kamere za vzvratno vožnjo in električnega odpiranja prtljažnih vrat.

Skoraj enak, le še bolj prefinjen

V notranjosti je GLC Coupe v osnovi sicer skoraj enak razredu GLC, razlike so vidne pri že prej omenjeni prostornosti prtljažnika in prostoru za glave potnikov, so ga pa oblikovalci kljub enakemu izvoru oplemenitili z nekaterimi ekskluzivnimi dodatki. V omejenem časovnem obdobju bodo tako kupci lahko doplačali enega izmed treh izvedb paketa opreme Edition 1, zaradi katerega bodo še bolj izstopali v primerjavi z “običajnimi” različicami.

GLC asistenčniPrav nobenih razlik pa pri Mercedes-Benzu ne delajo, ko gre za varnostne in praktične asistenčne sisteme, saj je GLC Coupe založen s popolnim naborom voznikovih pripomočkov. Seznami dodatne opreme, s katero ga je mogoče napolniti, pa so, kot je to že običajno, bolj knjige kot zvezki, med njimi pa se najdejo tudi zračno blaženje Air Body Control, prilagodljivi sistem luči LED in sistem za prostorski zvok Burmester. Seveda nobena izmed omenjenih opcij ni poceni, a je to način prodaje, pri katerem se Mercedes-Benz prav nič ne razlikuje od ostale prestižne konkurence.

Od 125 do 270

Zgornji številki se ne nanašata na cene, temveč na razpon moči pri za letos predvidenih šestih pogonskih izvedenkah. Vstopna dizelska izvedba GLC 220d 4Matic Coupe s 125 kilovati moči predstavlja trenutno najšibkejšo različico, medtem ko se bo v vrh ponudbe že v nekaj tednih postavil AMG GLC 43 4Matic Coupe, ki si ga bomo lahko v naslednjih dneh ogledali na avtomobilskem salonu v Parizu. Naslednje leto zagotovo prinaša dodatno razširitev ponudbe, med drugim bodo manj zahtevnim kupcem na voljo tudi modeli brez štirikolesnega pogona.

GLC coupe cenikSrečnež

Mercedes-Benz GLC Coupe (25)Na koncu vas tokrat lahko spomnim na uvodne vrstice, kjer je bilo govora o ljudeh z idejami, ki izbirajo nove smeri, namesto da bi se držali preverjenih. Med takšne po mnenju zastopnika znamke Mercedes-Benz v Sloveniji spada tudi kulinarični mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, ki so ga zato že pred časom izbrali za svojega ambasadorja. Včeraj so ga še dodatno osrečili, saj je, očitno povsem nepričakovano, v uporabo prevzel novi GLC Coupe. Lahko mi verjamete, da je bil videti izredno zadovoljen, mi pa smo mu le še zaželeli srečno vožnjo.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Infografika, cenik: Mercedes-Benz.

 

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Tisti, ki izstopa"


3 leta 9 meseci nazaj

Definitivno izstopa v napihnjeni ceni, v majhnem prostoru na zadnji klopi tako v dolžino kot višino, in pa v zelo majhnem prtljažniku. Feltne na drugem z leve pa izgledajo kot da bi na železna platišča nataknil plastične okrasne pokrove. Pravi avtomobil za ljudi z debelo denarnico in kratko pametjo. p.s. še dobro da ga niso opremili z renaultovim dizelskim klopotalom.

yashica
3 leta 9 meseci nazaj

Res nosim očala, a z bežnim pogledom vidim skozi “dratkape” diske. Pri Renaultovih dizelskih “klopotalih” je pa tako, da glede na razpon moči niti nima primernega motorja. Pri raznih zvokih motorja sem precej pozoren in pred nekaj dnevi, ko sem imel v rokah “konkurenčni” nadomestni B 180 CDI (Renault 1.5 dizel) je motor deloval povsem kultivirano in daleč od “klopotala”( 130.000 prevoženih).

Sicer je pa tako, Renault pričakuje upad dizelskih motorjev do leta 2020 kar povezuje z afero, ki si jo je s preplačanim lažnivcem Winterkornom na čelu privoščil VW in stroški razvoja dizelskih motorjev prilagojenih strogim standardom emisij. Zaradi stroškov pričakujejo izpad dizlov iz prihodnjih modelov segmenta B in tudi nekaterih razreda višje (C).

3 leta 9 meseci nazaj

Bolj sem mislil klopotalo v slabšalnem smislu da v Mercedese vgrajujejo Renaultove motorje. Če smo že pri jakosti zvoka motorja je 1.5 dci tišji kot Mercedesov 2.1 dizel, ki ima glasen zvok kot star traktor.

 
Italijanski poltovornjak z japonskimi koreninami
Ford se z linijo Vignale pomika v premijske vode