Novice

Mitsubishi MI-Tech PHEV s plinsko turbino kot podaljševalnikom dosega

Japonci so nekaj dni pred uradno predstavitvijo oblikovne študije spustili v javnost novo fotografijo. Ta prikazuje zatemnjeno silhueto modela. Ni pa to edini sveži podatek o oblikovni študiji.

Kaže, da gre za privzdignjen dvosedežni roadsterju podoben SUV s priključno-hibridnim pogonom. Očitna je tudi odstotnost bočnih vrat, bolj jasen pa je detajl dveh kupol z na videz ventilatorskimi odprtinami.

Pogonski sklop tvorijo štirje pogonski elektromotorji, za katere nam Mitsubishi še ni zaupal niti posameznih zmogljivostnih podatkov niti sistemske zmogljivosti. Zagotavljajo pa, da jim ta zasnova pogona omogoča izjemno prilagodljivost in tudi okretnost vozila.

Zelo zanimiv element priključno-hibridnega sistema pa je dejstvo, da je (namesto običajnega batnega motorja z notranjim zgorevanjem) naloga pogona generatorja elektrike za podaljševanje dosega namenjena plinski turbini. Japonci v tem trenutku niso povedali ali so v koncept vgradili plinsko turbino, ker bi imeli resne namene spraviti jih do zrelosti redne proizvodnje, ali samo zato, da zbujajo dodatno začudenje in s tem pozornost javnosti.

Usmerjenost konceptnega Mi-Tech v prihodnost pa je poskusil Mitsubishi utrditi z vgradnjo cele kopice sodobnih varnostnih sistemov. Prvi v vrsti je vmesnik stroj-človek, ki podatke, ki jih zazna pred avtom s pomočjo optičnih tipal, projicira na prednje steklo ter s tem opozori voznika na morebitne nevarnosti pred avtom. Povezan je s tako imenovanim MI-Pilot varnostno-opozorilnim sistemom za pasivno opozarjanje voznika in tudi aktivno poseganje v vozilo in njegove sisteme z namenom preprečevanja ali vsaj manjšanja posledic morebitnih nesreč.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mitsubishi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Desetletnica Panamere
Pripravlja Audi tudi električni kupe A5?