Novice

Mobisovo štirikolesno krmiljenje za lažje manevriranje

Sistem štirikolesnega krmiljenja e-Corner naj bi ob obračanju vseh štirih koles močno olajšal manevriranje.

Hyundai Mobis je predstavil sistem štirikolesnega krmiljenja e-Corner, ki so ga vgradili v model Ioniq 5. Podoben sistem so sicer že pripravili tudi pri podjetju General Motors, kjer naj bi ga  pokazali v njihovem električnem robustnem terencu Hummer EV.

Lažje manevriranje prototipu modela Ioniq 5 z vgrajeno tehnologijo e-Corner zagotavlja kombinacija sistemov zaviranja po žici (brake-by-wire), krmiljenja po žici (steer-by-wire) ter električnega motorja in posebnih amortizerjev na vseh štirih kolesih. Komponente sistema naj bi bilo moč vgraditi v večino vozil, od manjših mestnih avtomobilov do večjih limuzin in športnih terencev, saj naj namestitev ne bi zahtevala dodatnega prostora in večjih prilagoditev. Vsa štiri kolesa je možno obračati do kota 90°, kar občutno olajša boćno parkiranje in manevriranje na prostorsko omejenih površinah, poleg tega pa naj bi bila možna tudi vožnja po diagonali ali obračanje samo enega para koles za polkrožni obrat.

Tehnologija, ki so jo predstavili na prototipu Ioniq 5 na električni platformi rolke, bi lahko bila, po besedah predstavnikov korejskega podjetja, pri serijskih modelih prvič uporabljena že v letu 2025, pri podjetju Hyundai Mobis pa želijo čimprej pričeti z zbiranjem naročil s strani večjih avtomobilskih proizvajalcev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto in video: Hyundai Mobis, zaslonski posnetek.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Mobisovo štirikolesno krmiljenje za lažje manevriranje"


1 leto 6 meseci nazaj

Še kosišče namontiraš pa ne rabiš raiderja!

mrtwelvetrees
1 leto 6 meseci nazaj

In če bo en senzor zaznal napako, bo avto obstal …. Da ne govorim o stroških po garanciji.

1 leto 6 meseci nazaj

Hm, kako pa poteka upravljanje tega? Z joysticki?

 
Uspešno prodajno leto prestižnih znamk
Premiera električnega koncepta Suzuki eVX