Novice

Morgan za letos pripravlja več novosti?

Že novembra lani smo napovedali, da Morgan v počastitev 110. obletnice poslovanja pripravlja novega zastavonošo. Da jemljejo to obletnico zelo resno, kažejo čisto sveže govorice o namerah predstavitve še enega Morgana in sicer že prihodnji mesec v Ženevi.

Medtem ko se s to najavo načrti o lansko leto napovedanemu Morganovemu oblikovalskemu izletu v neznano, ki naj bi leta 2020 nasledil Aero 8, s to najavo ne spreminjajo, pa tokratne govorice nakazujejo, da se nam obeta še en model. Ta naj bi bil značajsko in tržno pozicioniran nad klasične Morgane, a pod bodočim zastavonošo. Britanci to sicer zanikajo, a (upoštevajoč podatke) vse kaže, da gre pri novincu za neke vrste naslednika modela Plus 8.

Podobno kot slednji, bo tudi novinec z internim imenom »Wide Body« postavljen na lahko aluminijasto konstrukcijo. Veza s Plus 8 se nadaljuje v kontekstu, da naj bi bila zunanja lupina »širokotelesnega« Morgana bolj evolucija podobe tradicionalnih Morganov, kar je v nasprotju z nečem čisto novim, kar se obeta zastavonoši v roku leta dni. Upoštevajoč pomenljivo interno oznako projekta, bo novinec od Plus 8 najbrž tudi širši, z namenom zagotavljanja klasičnih karoserijskih razmerij Morganov pa bo spremembi karoserijske širine sledila tudi ustrezna prilagoditev njene dolžine in skupne višine avta.

V nasprotju z modelom Plus 8 in Aero 8 bo, podobno kot zastavonoša prihodnosti, predvidoma opustil osemvaljno motorizacijo in preklopil na šestvaljno opcijo, podprto s turbo pomočjo. Predvidoma bo ta podobnih zmogljivosti kot doslej uporabljeni BMW-jev osemvaljnik v Aeru 8 in Plus 8, upoštevajoč večletno navezo Morgana na Bavarce pa ni izključeno, da bo šestvaljnik prišel ravno iz Münchna. Če bo temu res tako, se lahko nadejamo približno 380 konj iz trilitrskega turbobencinarja, sparjenega bodisi z ročnim šeststopenjskim menjalnikom ali osemstopenjsko klasično avtomatiko. Po napovedi Morgana naj bi bila konstrukcija nove karoserije bistveno bolj toga kot tista uporabljena za Aero 8 in Plus 8, skupaj z bolj prožnim, zmogljivejšim in nenazadnje tudi lažjim agregatom v nosu pa naj bi bil novinec najbolj dinamično navdahnjen Morgan vseh časov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Morgan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežitev bo Volvu XC90 prinesla v naziv tudi opcijo črke B
Mercedes-Benzove pomladanske premiere