Novice

Osvežitev bo Volvu XC90 prinesla v naziv tudi opcijo črke B

Švedi so napovedali, da so za hibridne modele širom svoje celotne prodajne palete pripravili nadgradnjo, ki bo po vzoru sistema KERS poskrbela za večjo učinkovitost ter manjše emisije. Prvi bo lahko z njim opremljen priključni hibrid osveženega XC90 T8.

Ker bo s tem sistemom nadgrajeni hibridni sistem dobil spredaj črko B, pomeni, da se bo njim nadgrajena izpeljanka XC90 T8 preimenovala v XC90 B8.

Ideja KERS-a je zdaj že dobro poznana, gre za združitev sistema zaviranja »po žici« s klasičnim hidravličnim zavornim sistemom. Z njim bodo Volvi B v večjem odstotku voznih okoliščin zavirali s pomočjo regeneracije kinetične energije, namesto s energetsko potratnimi klasičnimi zavorami. Zadeva bo predvsem v mestih omogočala večje prihranke, saj bo avto lahko naredil več električno prevoženih kilometrov imel pri tem posledično manjšo porabo bencina, za povrh vsega pa je tu še bonus manjše obrabe običajnih zavor. Jasno je, da je prihranek na odprti cesti bistveno manjši, saj je tam deleža zaviranja bistveno manj. Volvo na račun te rešitve napoveduje do največ 15-odstotno znižanje porabe goriva in znižanje emisij.

Kot smo omenili, bo prvi Volvo z oznako B na voljo v podobi prenovljenega XC90. Veliki Volvo, ki so ga Švedi od leta 2015 prodali v skupno 320.000 primerkih, je namreč dočakal trenutek (skromne) osvežitve. Zunaj so mu namenili novo masko motorja, drugačno barvno paleto in novo oblikovana platišča. Znotraj je najti boljše materiale, čeravno nam ni jasno, kaj bi lahko še izboljšali. Nadgradili so nekatere njegove varnostne sisteme, kot tudi sisteme za povezljivost s prenosnimi »pametnjakoviči« Apple Car Play in Android Auto.

Proizvodnjo zaženejo maja letos, prodaja na različnih trgih pa steče – odvisno od pomembnosti trga – kmalu zatem. Cene v tem trenutku še niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Osvežitev bo Volvu XC90 prinesla v naziv tudi opcijo črke B"


chad
3 leta 7 meseci nazaj

škoda da je armatura čudna

JG2
3 leta 7 meseci nazaj

Jaz bi zamenjal tiste zračnike v smeri kot imajo to rešeno pri S/V90, ostalo je pa za moj okus kar najlepša armatura v svojem razredu.

JG2
3 leta 7 meseci nazaj

Lep stroj ni kaj!

 
Renault razkriva svoje adute za letošnji avtomobilski salon v Ženevi
Morgan za letos pripravlja več novosti?