Novice

Navkljub zagotovljenemu financiranju naj bi Aston Martin potreboval še več denarja

Zgodba z Aston Martinom in njegovim finančnim zdravjem se spreminja skoraj na dnevni bazi. No, vsaj tisti del, ki uspe pricurljati v javnost.

Delničarji Aston Martina naj bi tako nedavno tega potrdili pomoč, ki ga zagotavlja finančna investicija konzorcija Yew Tree pod vodstvom kanadskega milijarderja Lawrenca Strolla. Stroll bo namreč z drugimi investitorji v Aston Martin vložil skupno kar 536 milijonov funtov. S tem denarjem bodo Britanci vzpostavili proizvodnjo za njihov prvi športni terenec DBX. Od uspeha DBX-a, tako pravijo poznavalci, je odvisna prihodnost Aston Martina. Zanj pravijo, da ima potencial postati daleč najbolj prodajani model Angležev, pravijo pa tudi, da če ne bo šel (dovolj) dobro v denar, potem zelo verjetno tudi Aston Martinu ne kaže dobro.

Navkljub očitno mejno stabilnemu finančnemu stanju podjetja pa je Stroll že potrdil, da bo Aston Martin prihodnjo sezono vstopil v finančno zelo požrešno dirkanje Formule 1. Podrobnosti načrta vstopa Aston Martina v formulo 1 sicer v tem trenutku še niso poznane, a poznavalci teme sklepajo, da bo Stroll izkoristil priložnost in svojo obstoječo ekipo F1 Racing Point preimenoval v ekipo Aston Martin in s tem tudi prekinil Red Bullovo sponzorstvo konec letošnje sezone.

Navkljub izjemnim načrtom Lawrenca Strolla in Aston Martina kot znamke ter zajetnega finančnega vložka pa Financial Times zdaj poroča, da so Britanci najeli kredit v višini približno 100 milijonov dolarjev. Razlog za zadolževanje je zagotovitev financ za redno poslovanje in uresničitev investicijskih načrtov podjetja v naslednjih 12 mesecih.

V podjetju so mnenja, da nimajo zadosti delovnega kapitala, da bi lahko izpeljali poslovne načrte, ki so jih sprejeli konec februarja za obdobje prihodnjih 12 mesecev. Pri Aston Martinu so dodali še, da k izpolnitvi načrta ogromno negotovosti primakne še pandemija virusa Covid-19 in dejstvo, da je njihov obrat zaradi nje trenutno zaprt. Zaradi slednjega so 13. marca, približno 14 dni po sprejetju prvega poslovnega načrta, nekoliko popravili načrte za naslednjih 12 mesecev in mednje med drugim primaknili omenjeno dodatno financiranje s pomočjo kredita. Aston Martin pa naj bi imel zagotovljeno tudi opcijo višje-obrestnega kredita za dodatnih 100  milijonov dolarjev, ki ga lahko v primeru potrebe črpa najkasneje do 8. julija letos.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avstrijsko podjetje uvaža Mustang Shelby GT500 na staro celino
Karma Automotive predstavila izjemno prilagodljivo arhitekturo