Novice

Nemci prijavili patent za leteči Porsche

Zdaj že nekaj mesecev vemo, da namerava Porsche svoje poslovanje razširiti v tretjo dimenzijo. Tokratna informacija o njihovem patentu nam nakazuje, kako si Nemci zamišljajo svoj leteči avtomobil prihodnosti.

Naj spomnimo, da je Porsche nekaj mesecev nazaj najavil sodelovanje z ameriškim Boeingom. Že sama povezava s podjetjem z več desetletij dolgo tradicijo razvoja in izdelave letal je pomenljiva, Porsche pa je s tokratno najavo postregel z dodatnimi podrobnostmi o njihovih namerah širitve poslovanja v prihodnosti. Konkretno so nam s tokratno objavo namignili, kako približno bo ta leteča prihodnost izgledala.

Patent je bil prijavljen 3. julija 2019 pri ameriškem patentnem uradu, uradno objavljen pa je bil 9. januarja letos. V njem je moč videti skice letečega vozila, ki bo zmožno navpično vzletati in pristajati. Skice prikazujejo letalo s štirimi ventilatorji. Dva sta fiksna in v sprednjem delu vozila skrbita predvsem za potrebno vzgonsko silo, večja dva na zadku pa sta nastavljiva od navpične do vodoravne smeri (območje nastavitve 90 kotnih stopinj). Njuna naloga je, poleg pomoči pri vzletanju in pristajanju, jasno tudi pogon letečega Porscheja v vodoravni smeri. Na skicah je lepo razviden tudi razmeroma majhen potniški prostor za dve osebi.

Patent v opisu pravi, da se lahko za pogon, namesto prostovrtečih rotorjev, uporablja tudi večje število ventilatorjev z usmerjanjem toka njihovega pihanja, podobno kot jih poznamo izven letalske industrije recimo v navtiki v podobi prevoznih sredstev tipa hoverkraft. Patent tudi jasno navaja vir pogonske energije za vse te ventilatorje. Ta naj bi bila zaupana izključno elektriki.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota GR Yaris z najmočnejšim trivaljnikom
V Nemčiji moški obtožen poškodovanja več kot 600 avtomobilov