Novice

Porsche z Boeingom v razvoj letečega avta

“Je to ptica? Je letalo? Ne, Porsche je!” Tako bi se lahko spraševali ljudje, ko bodo zrli v nebo v bolj oddaljeni prihodnosti.

Dve veliki imeni, eno iz  avtomobilskega, drugo iz letalskega sveta sta pred dnevi podpisali sporazum o sodelovanju. Skupne moči bodo usmerili v, tako Porsche in Boeing, področje prestižne urbane mobilnosti. Na tem področju naj bi analizirali potenciale trga urbane mobilnosti tudi v tretji dimenziji in raziskovali opcije različnih konceptov letečih vozil oziroma vozečih plovil.

Skupaj naj bi tudi razvili električno navpično vzletajoče in pristajajoče vozilo/plovilo, ki pa ga v tem trenutku imenujejo še koncept. Navkljub usmerjenosti v letenje naj bi Porsche odigral približno enako pomembno inženirsko vlogo kot Boeing. Prvi bodo sodelovali z znanjem in strokovnjaki divizije Porsche Engineering Services GmbH in Studia F.A. Porsche, Američani pa svojim internim inženirskim oddelkom.

Vsem, ki se nam zdi ta iniciativa Porscheja čudna, pa odgovarja Detlev von Platen, šef trženja in prodaje pri Porscheju, z izjavo, da kot proizvajalec športnih vozil iščejo način širitve obsega svojega poslovanja z idejo postati vodilna znamka na področju  prestižne mobilnosti. Dodal je še, da bi lahko to pomenilo, da bi se na dolgi rok Porsche usmeril tudi v tretjo dimenzijo potovanja

Tako Porsche in Boeing, kot pred njima že Hyundai, pravijo, da bo po letu 2025 trg leteče urbane mobilnosti močno porastel. Študija, ki so jo izvedli pri Porsche Consulting, naj bi pokazala tudi, da bo urbana leteča rešitev prevoza predstavljala hitrejšo, učinkovitejšo in prilagodljivejšo opcijo kot tradicionalna sredstva prevoza po tleh. Pod črto so prepričani, da obstaja v prihodnosti velik potencial trga letečih Porschejev.

Četudi je sodelovanje obeh še v zelo zgodnji fazi, so ga pospremili z dvema računalniško generiranima slikama, ki prikazujeta, kako bi lahko izgledal leteči Porsche prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Porsche-Boeing.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tik pred razkritjem še en paket skic Golfa osme generacije
Pozdrav prihodnosti v Toyotinem konceptu LQ