Novice

Toyota GR Yaris z najmočnejšim trivaljnikom

Na avtomobilskem salonu v Tokiu je Toyota predstavila dolgo pričakovani GR Yaris, ki se poleg genetske zasnove iz sveta tekmovanj WRC ponaša tudi s trenutno najmočnejšim trivaljnikom na svetu.

Najzmogljivejša različica Toyotinega mestnega avtomobila GR Yaris prekaša pričakovanja v vseh pogledih, saj je športnemu oddelku Gazoo Racing v sodelovanju s Tommi Mäkinen Racing, Toyotinim partnerjem iz tekmovalne serije WRC, uspelo zasnovati model, ki bo ob izjemnih zmogljivostih služil tudi kot uradni model za homologacijo naslednje generacije tekmovalnega Yarisa WRC ter obenem ponujal dovolj zmogljivosti za uspešno udeležbo na reli tekmovanjih, ki niso del te serije.

Poganjal ga bo 1,6-litrski turbinsko podprt trivaljni motor z 12 ventili ter močjo 192 kW (261 KM) in navorom 300 Nm, ki se preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika prenašata na vsa štiri kolesa preko sredinskega diferenciala. Možna je izbira treh različnih nastavitev;  normalna nastavitev bo imela porazdelitev navora med sprednjimi in zadnjimi kolesi v razmerju 60/40, športna v razmerju 30/70, medtem ko bo nastavitev, namenjena dirkališču, imela enakomerno porazdelitev (50/50) med obema osema. V vseh treh programih se bo razmerje porazdelitve samodejno prilagajalo načinu vožnje in obnašanju vozila v odvisnosti od podlage.

Celovite nadgradnje je bilo deležno tudi podvozje, ki je kombinacija platforme GA-B spredaj ter platforme GA-C zadaj. Zavorni sistem sestavljajo 14-palčni zavorni koluti in štiribatne zavorne čeljusti spredaj ter 12-palčni koluti ter dvobatne zavorne čeljusti zadaj. Masa avtomobila znaša 1.280 kg, ugodno razmerje moči in mase (4,9 kg na KM) pa omogoča pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 5,5 s, medtem ko je najvišja dosežena hitrost elektronsko omejena na 230 km/h.

Toyota GR Yaris po modelu GR Supra  prihaja kot drugi avtomobil športnega oddelka Toyota Gazoo Racing, ki bo na voljo globalno, prihod zmogljivega malega dirkalnika na trge pa naj bi bil, po predstavitvi na avtomobilskem salonu v Tokiu, predviden v drugi polovici letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Toyota. Foto: Toyota.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mala Fiata s tehnologijo blagega hibrida
Nemci prijavili patent za leteči Porsche