Predstavitve

Je že pravi čas?

Nissan Leaf: slovenska predstavitev

Sem ter tja me kdo vpraša ali je že čas za resno razmišljanje o nakupu električnega avtomobila. Moje mnenje je, da je to še najbolj odvisno od uporabnika.

 

Najprej želje in potrebe, potem ekonomika

Celo v zgornjem vrstnem redu jih postavljam v svojem razmišljanju, z enostavno razlago. Če voznik v električnem vozilu ne najde nobene zanj pomembne prednosti ali se mu iz takšnega ali drugačnega razloga ne zdi niti malo privlačen, je zgodbe o morebitnem nakupu zaenkrat (beri: brez prisile regulatorjev) lahko takoj konec.

Potem so tu potrebe, ki jih po eni strani povezujem s prostornostjo in prilagodljivostjo električnega avtomobila, po drugi pa z naravo vsakodnevnih voženj, ki jih moramo opraviti z osebnim avtomobilom. Če električni avtomobil pri uporabniku izpolnjuje oba ključna pogoja, je verjetno čas za ekonomiko.

V tej točki ima seveda vsak svojo računico, nam pa so eno izmed možnih prikazali tudi na predstavitvi novega Nissana Leaf. Sloni na predpostavkah*, povezanih s stanjem in stroški infrastrukture ter električne oskrbe na slovenskem trgu, ter daje zaključek, da se nakup električnega avtomobila, kot je Leaf, trenutno splača že tistim, ki dnevno prevozijo vsaj dobrih dvesto kilometrov.

nissan leaf ekonomika

Ob prej naštetih dejavnikih se seveda pojavljajo še potencialne objektivne omejitve, kot je na primer bivanje v večstanovanjskem objektu brez možnosti namestitve stenske polnilnice, a mi dovolite, da na tej točki zaključim stroškovno primerjavo. Bistveno v zgodbi se mi v tem trenutku namreč zdi dejstvo, da na trg končno za dokaj dostopno ceno prihajajo avtomobili z zadostnim električnim dosegom, brez katerega zgornji izračun niti ne bi bil možen.

Precej dlje

Nissan Leaf (24)Že pred predstavitvijo druge generacije Leafa se je o njem veliko pisalo, najbolj pa smo seveda pričakovali prav podatek o dosegu, ki je ključen v kategoriji  električnih avtomobilov. Pogonski sklop sestavljata elektromotor nazivne moči 110 kW s 320 Nm navora in litij-ionska baterija kapacitete 40kWh, kar Leafu omogoča 389 km dosega pri mestni vožnji in 270 km dosega pri kombinirani vožnji (WLTP). Polnjenje lahko poteka preko standardne domače vtičnice (10  A), a bo povsem izpraznjena baterija za celotno napolnjenost potrebovala kar 21 ur. Druga možnost so javne polnilnice ali domača stenska polnilnica (32 A), ki za 100 % kapacitete potrebuje 7.5 ur, kar je smiselno za nočno polnjenje, medtem ko hitra polnilnica (50kW CHAdeMO) prazno baterijo do 80 % kapacitete napolni v 40 minutah.


Leaf v številkah – dolžina: 4.490 mm; širina: 1.788 mm; višina:  1.530 mm (16-palčna platišča); medosna razdalja: 2.700 mm; prostornina prtljažnika: 435-1.176 litrov.


Poleg sodobnih asistenčnih sistemov, povezljivosti in digitalizacije prikazovalnikov prinaša vožnja z Leafom še nekaj posebnosti. Ena takšnih je uporaba nekoliko samosvoje oblikovanega samodejnega menjalnika in funkcija e-Pedal, ki vozniku omogoča speljevanje, pospeševanje, zaviranje in zaustavljanje vozila zgolj z različno močnim pritiskanjem na pedal plina (spuščen pedal samodejno vklopi regeneracijske in torne zavore, ki vozilo postopoma popolnoma zaustavijo, vozilo tudi na strmih pobočjih miruje, dokler voznik znova ne pritisne na pedal plina).

Nissan Leaf (3)Ob opisanem sistemu regeneracije zavorne energije sta tu še dva asistenčna sistema, povezana z delno avtomatizacijo vožnje. Prvi je ProPilot, zasnovan za vožnjo po enem (avtocestnem) pasu ter optimiziran za uporabo v gostem prometu in pri vožnji z visoko hitrostjo. V praksi deluje kot napredni prilagodljivi tempomat, ki zadržuje hitrost, varnostno razdaljo do vozila spredaj in hkrati za njegovo ohranjanje znotraj voznega pasu. Drugi je sistem ProPilot Park, ki poskrbi za avtomatizirano parkiranje (naprej, nazaj ali bočno) s pritiskom na gumb in izbiro enega od parkirnih mest, ki jih zazna in predlaga sistem. Delovanje sistema podpira namestitev 12 sonarjev in 4 kamer.

Dovolj prostora

Pri električnih vozilih in hibridih smo se v začetku morali navaditi, da so imela manj prostora v prtljažniku na račun namestitve baterij. Novi Leaf je lahko uporaben družinski avtomobil tudi v tem pogledu. V notranjosti je dovolj prostora za štiri, po potrebi tudi pet potnikov, ki bodo imeli celo na zadnjih sedežih dovolj centimetrov tako za glave kot tudi za noge. Baterijski sklop je nameščen pod potniškim prostorom, kar pozitivno vpliva tako na prostornino prtljažnika kot tudi na stabilno lego v vožnji na račun nizkega težišča. Naslon zadnjih sedežev je deljiv v razmerju 40:60, v zloženem položaju pa se prtljažni prostor lahko razširi na spodobnih 1.176 litrov.

Cenik Nissanovega električnega prvaka si lahko ogledate na tej povezavi, za orientacijo pa le podatek, da se cene, brez upoštevanja subvencije, začnejo pri številki 35.490 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*Izračuni v evrih, z upoštevanjem veljavne subvencije; PUC=prispevek za uporabo cest; poraba Qashqai 5,2 l/100 km, Leaf neto 16,6 kWh/100 km, bruto 20,2 kWh/100 km; JP=javne polnilnice (Petrol, paket entuziast): 1054 evrov – 6 mesecev (klimatsko zahtevnejši del leta) vsak delovni dan 10 minut polnjenja na hitrih avtocestnih polnilnicah, na ostalih javnih polnilnicah Petrola brezplačno.

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Je že pravi čas?"


robertos_664
2 leta 21 dni nazaj

Meni bi tak avto bil idealen za dnevno vožnjo v službo in domov. na teden imam cca 300km takšne vožnje, tako da me dolgi časi polnjenja ne motijo, polnil bi se ponoči v garaži..

mihaing
2 leta 22 dni nazaj

S tem da bo cena Qashqai po 4 letih še na 20.000EUR, Leaf pa bo imel takrat tako iztrošene baterije, da bo potrebna menjava le teh v vrednosti 12.000EUR. Avto pa bo vreden koliko? Jaz zanj ne dam takrat več nič…

xxl
2 leta 22 dni nazaj

Popravek, Kaškaj bo vreden podobno kot Leafove baterije, vsaj po eurotaksu.

2 leta 21 dni nazaj

Malo si pomešal Qashqaija in Kadjarja, Qashqai je bil in je vedno več vreden in občutno bolj cenjen od Kadjarja, saj je že od samega nastanka in še vedno najbolje prodajan suv v EU in mislim , da tudi nasploh v svetu.

xxl
2 leta 21 dni nazaj

Si naporen, malo mi je mar kateri je več vreden, po evrotaksu je tu nekje, torej, če dobiš 15.000, si lahko zadovoljen.

2 leta 20 dni nazaj

Ne vem zakaj nekateri ne morete prenesti , da je qashqai od svojega nastantka najbolje prodajan suv, tako pač je, pa to je komu prav ali pa ne , saj pa enako je z golfom v njegovem razredu, a začuda to pa nikogar ne boli in ne moti. Boš pa za Qashqaija vedno dobil več kot za Kadjarja, to pa sem sam preveril , seveda govorim o enakem motorju in podobni opremi, nasploh pa vsem avtomobilom cene v % približno enako padajo z leti časi , ko je VW držal bistveno višjo ceno so tudi pri nas minili.

xxl
2 leta 20 dni nazaj

Ne vem zakaj ti vsepovsod to ponavljaš, saj jaz na splošno govorim o tem, da avto za 30 000 po 4 letih ni vreden 20 000, ampak veliko manj, Kaškaj je samo za primer, če je že omenjen tukaj, Kadjara pa ni omenjal nihče.

2 leta 19 dni nazaj

Temo si sprožil ti , ko si napisal kako bo imel qashqai vrednost leaftovih baterij, vsi pač izgubljajo z leti ceno, za lastnika rabljenega vedno preveč , za novega kupca pa še premalo, je pa res, da je cena rabljenega lahko zelo različna od salona do salona, kar sem pred nekaj leti doživel sam, saj so mi za malo manj kot 3 leta starega, res vrhunsko ohranjenega qashqaija ponujali npr. v salonu na Lescah več kot 2000 evrov manj kot sem potem dobil v salonu v Celju, toliko o prodajcih , ki nekateri hočejo mastno zaslužiti na rabljenem avtu še poleg novega , ki ga potem kupiš.

cashy
2 leta 20 dni nazaj

Menim, da cena niti ni odvisna od starosti, temveč od menjave generacije. 4 leta star avto, katerega naslednik še ni prišel ven, bo držal višji % nakupne cene kot 4 leta star avto, kateri je že dobil naslednjo generacijo. če smo že pri Qashqaiju. Generacija se je zamenjala 2015. 4 leta star (letnik 2014) je še prejšnje generacije, in je vreden 13-14k €, 3 leta star, Qashqai, ki je že nove generacije pa je cenjen na cca 20k €.

2 leta 22 dni nazaj

Dokler ne bo mogoče napolniti baterije enko hitro kot je sedaj polnjenje goriva me el. ne zanima sploh. Zamislite si , da bi bilo nenadoma 30% el. vozil na cestah , pa saj bi čakali v kilometrskih kolonah, da bi lahko napolnili baterija, preprosto poglejte kako izgledajo črpalke , stalno je več vozil , ki točijo gorivo in ta vozila imajo domet 800-1000 km z enim polnjenjem rezervoarja ne pa 200 ? km z elektriko in kako bi bilo z polnjenjem elektrike, to kar se sedaj dogaja je utopija in butasto siljenje politikov v nekaj kar še daleč ni masovno sprejemljivo in še dolgo ne bo, da cene sploh ne komentiram, v solidnih el. vozili se bo vozil samo bogati sloj ljudi, vsi ostali pa v nekih mini škatljicah, saj je in še dolgo bo cena malo večjega električarja občutno previsoka za povprečnega uporabnika. El. avto je lahko samo kot mestni drugi avto kdor si to lahko finančno privošči, sicer pa je za po mestu bolj uporabno kolo pa še rekreiraš se zraven. Lahko je nakladat in pametovati sedaj, ko ni niti 1% el. vozil , kakšni problemi pa bi nastali, če bi se število le teh res občutno povečalo, pa si sploh ne upam pomisliti.

Bucko99
2 leta 22 dni nazaj

Povezava na cenik ne dela, vrže na Mazdo –>

muc396
2 leta 22 dni nazaj

Že vozim Zoe-ta. Ne moti me čakanje, da se napolni. Vsakih nekaj dni ga priklopim na hitro polnilnico čez noč in zadeva rešena. Poleti prevozim 300km, pozimi 200. Gre za malenkostno prilagoditev, ki jo zlahka sprejmem za prijetno, TIHO in mehko vožnjo. Pospeški do 80km/h so res dobri, kasneje popuščajo. Avto sploh ni majhen, le prtljažnik ni ravno karavanski. In verjetno Nissan ni bistveno drugačen. Tako je trenutno, ko bo električnih avtov več, bo pa druga zgodba.
LP, M

Fnatic
2 leta 22 dni nazaj

Dobro, za tako majhno kilometrino res ni panike. večinoma pa smo tukaj ljudje, ki to dnevno prevozimo pa tudi ne živimo vsi v hišah..

robertos_664
2 leta 21 dni nazaj

malo bolje čitaj, rekel je, da mu zdrži baterija z enim polnjenjem poleti 300km pozimi 200km, in ne da tolko prevozi letno, al kaj si ti razumel.

xxl
2 leta 21 dni nazaj

Meni se zdi, da ti nisi razumel.

 
Digitalizirani nomad
Preizkušen pristop