Novice

Nissan objavil načrte za prihodnost

Pri japonskem proizvjalcu so predstavili načrt transformacije za obdobje prihodnjih treh let, ki vključuje zniževanje stroškov ter posledično zapiranje nekaterih proizvodnih obratov.

Nissan je lani prvič po 11 letih v svojem poslovanju zabeležil izgubo tekom enoletnega obdobja, saj so v 2019 ustvarili neto izgube v višini 671,2 milijarde jenov (5,64 milijarde evrov), medtem ko so operativne izgube znašale 40,5 milijard jenov (340 milijonov evrov). Nastale izgube, največje v zadnjih dveh desetletjih, so med drugim tudi posledica 10,6-odstotnega padca prodaje v svetovnem merilu, saj so v letu 2019 prodali 4,93 milijona enot v primerjavi z letom prej, ko je bilo prodanih 5,52 milijona vozil.

Posledično so se pri Nissanu odločili za korenito zniževanje stroškov, kar vključuje tudi petinsko zmanjšanje proizvodnih kapacitet. Znano je že, da bodo zaprli proizvodni obrat v Barceloni, kjer naj bi delo izgubilo okrog 2.800 zaposlenih. Nissanov glavni evropski center proizvodnje naj bi ostala tovarna v britanskem Sunderlandu, kjer naj bi izdelovali tudi modele ostalih članic alianse Renault – Nissan – Mitsubishi. Podrobnosti najnovejšega dogovora o sodelovanju so članice alianse objavile pred kratkim, po skupnih načrtih pa naj bi se Nissan osredotočil predvsem na Japonsko, Kitajsko in Severno Ameriko, kjer že sedaj beležijo največ uspeha. Na ostalih področjih naj bi ohranili le prodajo najuspešnejših modelov, medtem ko naj bi se umaknili iz Južne Koreje in Rusije ter ukinili znamko Datsun.

Načrti vključujejo še 20-odstotno zmanjšanje števila modelov na globalni ravni, iz sedanjih 69 na manj kot 55 v roku prihodnjih treh let, proizvodne zmogljivosti pa naj bi izkoristili za izdelovanje palete dobro prodajanih modelov, kot so Qashqai, X-Trail, ter električnih in športnih modelov.

V sklopu razkritja načrtov za prihodnost so predstavili tudi video linije njihovih prihodnjih modelov, v katerem so prikazali prve obrise nove generacije športnega modela, ki pri Nissanu nosijo oznako Z. Iz prikazanega je razvidno, da novi Nissanov športnik ohranja osnovne linije obstoječega modela Nissan 370Z, spremembe pa naj bi po nekaterih informacijah vsebovale nekaj retro elementov, na kar namiguje tudi pred kratkim predstavljeni logotip črke Z, ki ponovno oživlja podobo oznake, uporabljene na modelu Nissan 240Z iz leta 1969.

Zaenkrat ni znanih več podrobnosti, najverjetneje pa naj bi bil novi model manjši od trenutno aktualne različice in naj bi ga poganjal trilitrski V6 z dvema turbinama ter 400 KM, znan iz športnih modelov znamke Infiniti. Med ostalimi predstavljenimi modeli naj bi bili še Nissan Armada, Frontier, Kicks, Murano, Navara, Note, Pathfinder, Qashqai, Roque in Terra, od katerih naj bi nekateri že kmalu prišli v prodajne salone na drugi strani Atlantika.

Osnovno vodilo prihodnosti za Nissan še naprej ostaja elektrifikacija, saj nameravajo poleg večje prodaje modelov z njihovim hibridnim sistemom e-Power do leta 2023 uvesti še osem novih električnih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Motor Authority. Foto in video: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz je predstavil še prenovljena kupe in kabriolet razreda E
BMW X2 tudi kot priključni hibrid