Novice

Nove dimenzije Mercedesovega sistema MBUX

Prihod novega leta je hkrati začetek novega obdobja za Mercedesov sistem MBUX, saj so predstavili najnovejšo različico s širokim zaslonom.

Sistem MBUX Hyperscreen bo ob pomoči umetne inteligence omogočal nadzor nad funkcijami multimedijsko-informacijskega sistema ter nastavitvami, ki so namenjene udobju in različnim funkcionalnostim avtomobila. Za prikaz bo skrbel velik ukrivljen zaslon na podlagi tehnologije OLED, ki se razteza preko celotne širine armaturne plošče in omogoča vrsto prilagoditev po željah uporabnika.

Nov koncept celotnega sistema omogoča hitrejši in bolj pregleden dostop do informacij, saj so najpomembnejše aplikacije vedno vidne v osnovnem prikazu, kar zmanjša oziroma odpravi potrebo po brskanju po menijih ali dodatnih glasovnih ukazih. Zaslon, integriran preko celotne armaturne plošče, sestavlja več zaslonskih enot, z integracijo odprtin za zračenje pa so pri Mercedesu na sodoben način povezali analogni in digitalni svet. Del zaslona pred voznikom predstavlja digitalno armaturno ploščo, medtem ko se na sovoznikovi strani nahaja zaslon, ki ga je moč prilagoditi na podlagi sedmih različnih profilov in lahko, v odvisnosti od lokalnih predpisov, med vožnjo skrbi prikazovanje različnih vsebin. V primeru, da ni na sovoznikovem sedežu nikogar, ta del zaslona predstavlja le dekoracijo s prikazom animiranih zvezd. Grafični prikaz je zasnovan v novi modro-oranžni barvni shemi.

Za gladko delovanje novega sistema MBUX Hyperscreen skrbi osem procesorskih jeder v kombinaciji s 24 GB spomina (RAM), za povratne informacije zaslona na dotik pa so vgradili 12 aktuatorjev. Sistem deluje ob podpori umetne inteligence, ki je uporabniku v pomoč preko širokega spektra storitev in predlogov, ki jih je možno le z enim klikom sprejeti ali zavrniti. Vse funkcije sistema so vezane na uporabniški profil in individualno prilagojene posameznemu uporabniku.

Po besedah Sajjada Khana, člana Mercedesovega upravnega odbora, predstavlja sistem MBUX Hyperscreen možgane in živčni sistem avtomobila, ki s pomočjo umetne inteligence spoznava navade uporabnika in mu nudi prilagojene storitve in nastavitve.  MBUX Hyperscreen bo prvič na voljo v električnem modelu EQS, ki naj bi prišel v prodajne salone leta 2022.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Daimler. Foto in video: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
V preteklem letu se je trg novih avtomobilov skrčil za dobro četrtino
Sedem finalistov izbora za Evropski avto leta 2021