Novice

V preteklem letu se je trg novih avtomobilov skrčil za dobro četrtino

Na podlagi podatkov, ki jih za Sekcijo za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije pripravlja podjetje Ardi, so trgovci lani prodali dobro četrtino manj osebnih avtomobilov, še nekoliko večji pa je bil upad pri lahkih gospodarskih vozilih.

Rdeče številke v prodaji novih vozil seveda niso nobeno presenečenje, saj odražajo trenutno ekonomsko negotovost in so do določene mere posledice ukrepov, ki so v spomladanskih mesecih in v zadnjem kvartalu leta 2020 omejevali poslovanje podjetij v avtomobilski dejavnosti. Nenazadnje pa je verjetno kakšen novi avtomobil počakal tudi na dokončno potrditev Zakona o davku na motorna vozila, saj je na mesečni ravni lanski december v primerjavi z decembrom 2019 prikazal krčenje obsega trga za skoraj 48 % pri osebnih avtomobilih in dobrih 13 % pri lahkih gospodarskih vozilih.

Na vrhu lestvice znamk osebnih avtomobilov ostaja s 16,10 % Volkswagen, sledita mu Renault s 15,63 % in Škoda z 10,39 % – oba sledilca sta relativno sicer nekoliko izboljšala svoj položaj v primerjavi z letom 2019, v absolutnih številkah pa je prva trojica prodala skupno 7.133 enot manj. Od četrtega do desetega mesta na lestvici so si sledile znamke Hyundai (6,30 %), Peugeot (5,99 %), Dacia (5,23 %), Kia (4,58 %), Nissan (4,48 %), Citroen (4,18 %) in Toyota (3,55 %). Obseg trga osebnih avtomobilov je po podatkih podjetja Ardi v letu 2020 znašal 53.694 enot, leto prej pa 73.193 enot.

Najbolje prodajani model lanskega leta je bil z ogromnim naskokom Renaultov Clio (skupaj 3.870 enot), ki mu je sledila dokaj strnjena gruča tekmecev (Škoda Octavia, Renault Captur, Nissan Qashqai, Volkswagen Golf) z več kot pol manjšimi številkami. Že opisani razpored nakazuje, da so bili po prodaji najbolj številčni segmenti majhnih (B) in srednje velikih (C) avtomobilov ter križancev enake velikosti (B-SUV in C-SUV).

Avtomobilizem.com (Vir, slika: Ardi za Sekcijo za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "V preteklem letu se je trg novih avtomobilov skrčil za dobro četrtino"


srcnik
3 leta 3 meseci nazaj

Glede na to kako so nabijali cene je to edino pravilno!

thunderbolt
3 leta 3 meseci nazaj

Ne vem, sprasujem: a je sedaj po uvedbi novega dmv-ja kdo od uvoznikov pocenil vozila ali so mpc ostale iste oz. se drazje?

 
Škoda Kushaq bo križanec za zahtevnejše indijske kupce
Nove dimenzije Mercedesovega sistema MBUX