Novice

Nove podrobnosti evropske verzije Kijinega Sorenta

Kijin športno uporabni križanec, ki je pred osemnajstimi leti poskrbel za preboj znamke na avtomobilskem zemljevidu, je doživel svojo četrto generacijsko nadaljevanje. Model Sorento, ki bi ga sicer morala svetovna javnost prvič uzreti v živo na letošnjem salonu v Švici, želi na stari celini prvenstveno greniti življenje Škodinemu Kodiaqu.

Korejski proizvajalec je sicer najnovejšo verzijo Sorenta razkril že pred samim salonom v Ženevi ter objavil nekaj osnovnih podatkov. Sedaj so podali še nekaj dodatnih informacij o svojem srednje velikem športnem terencu, ki se bo pojavil na stari celini koncem letošnjega leta.

Novi Sorento je na zunaj povzel oblikovalske linije njihovih najnovejših modelov s prepoznavnim tigrovim nosom ter ozkimi sprednjimi žarometi (npr. Telluride). Najnovejši Kijin športno uporabni križanec je sicer zasnovan na povsem novi koncernski platformi, mersko pa je od predhodnika zgolj malenkostno zrasel (za cca. 10 mm). Vendarle pa zaradi bolj dobrodušno odmerjenega medosja (za 35 mm) ponuja precej več prostora v notranjosti od prejšnje verzije, ki je bila na trgu dokaj kratek čas (2015-2020). Za angleški trg naj bi sicer bila na voljo zgolj sedemsedežna različica.

Znotraj bo novi Sorento razvajal z obilico najsodobnejših elementov, med katerimi še posebej v oči pade »Mercedesovsko« umeščen 10,12-palčni zaslon multimedije, ki je združen 12,3-palčnim zaslonom merilnikov. Med zanimivejše kose opreme pa spada še tempomat, ki se prilagaja na konfiguracijo ceste, ozvočenje Bose z 12 zvočniki ter prednastavljeni vozni načini Terrain Mode (sneg, pesek, blato).

Pod motornim pokrovom bosta ob začetku prodaje brnela 200-»konjski« dizel ter hibrid, ki združuje 1,6-litrski turbobencinski agregat in električni motor s 44,2 kW v kombinaciji z 1,49 kWh litij-ionsko baterijo. Kasneje bo na voljo tudi priključni hibrid.

Novi Sorento naj bi se znašel v Evropi letošnjo jesen, kar pa se zna zaradi trenutne situacije tudi precej zamakniti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW uradno potrdil prihod električne serije 7
Volkswagen se spogleduje z idejo trženja elektrike

Več vsebin

Testi

Pr(a)va izbira

Kia XCeed 1.4 T-GDI EX Stream DCT