Novice

Volkswagen se spogleduje z idejo trženja elektrike

Natančneje se ideja, ki naj bi bila trenutno res samo ena od idej izven okvirov običajnega, nanaša na situacijo, ko bo na cestah zares velika količina električnih vozil. To bo to pomenilo tudi velik potencial za hranjenje električne energije in bi lahko ponudnikom omogočalo poslovanje s sistemom vozilo-omrežju.

Do leta 2025 načrtuje Volkswagen, da bo imel na trgu v svojih baterijsko-električnih modelih vgrajenih za približno 350 gigavatnih ur baterij. Do konca 2030 naj bi ta kapaciteta dosegla že mejo ene teravature. Že prva številka je osupljiva, druga pa naj bi presegla celo današnjo skupno zmogljivost vseh hidroelektrarn na svetu.

To je istočasno tudi potencial, ki bi ga Volkswagen na nek način zelo rad izkoristil na doslej še nepredstavljiv način. Primarno naj bi lastniki Volkswagnov, ki bi privolili ali morda celo bili primorani v tovrstno trgovanje, seveda imeli komecialno korist, a jasno je, da bi kot ponudnik te storitve vzel delček zaslužka zase.

V sami osnovi je zamisel sistema vozilo-omrežju ravno obratno usmerjena kot danes poznan sistem omrežje-vozilu. Pri sistemu vozilo-omrežju bi se vozilo polnilo ponoči v času nižje tarife in manjše potrebe po elektriki, čez dan pa bi oddajalo presežek električne energije v omrežje.

Glede na to, kako se zadeve razvijajo, sami niti ne dvomimo več, da bo do takšnega sistem trgovanja z električno energijo prej ali slej dejansko prišlo. Ali bo Volkswagen prvi na trgu z njim ali ne, je druga stvar. Bi pa tovrstno trgovanje prineslo dodatne prednosti v celoten sistem. Na eni strani bi lahko lastniki s smislom za posel celo nekaj (malega) zaslužili, energetska podjetja bi dobila dodaten način za uravnavanje porabe električne energije tekom dneva, sami ponudniki, ki bodo to rešitev pripravili za trg, pa bodo dobili dodaten vir zaslužka.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nove podrobnosti evropske verzije Kijinega Sorenta
Ukrajinsko podjetje izdeluje vozila v duhu nekdanjih sovjetskih modelov