Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 32.310 (26.410 - gotovinski popust) eur
Plusi
 • zunanja oblika
 • ergonomija
 • volanski mehanizem
 • bogata oprema Stream
 • odlagalna mesta
 • multimedijska naprava
Minusi
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • škripajoč sredinski naslon za roke
 • nekateri dodatki na voljo zgolj pri najbogatejšem paketu opreme
 • preglednost nazaj
 • brez DAB v ponudbi

Če bi vprašali potencialnega kupca najnovejšega križanca XCeed, ki je že nekajkrat obiskal Kijin salon, opravil številne testne vožnje in se posvetoval z najrazličnejšimi poznavalci, bi vam verjetno izdal, da je morda še najbolj optimalna izvedba tista s 140-»konjskim« litrskim bencinskim motorjem ter menjalno avtomatiko. Po možnosti oplemenitena z opremskim paketom Stream, saj naj bi se za dovolj konkurenčen kupček evrov ponašal – tako pravijo študije – z vsem tistim, kar dandanes išče kupec tovrstnega vozila. Če pa bi vprašali njegovo boljšo polovico, bi vam razložila zgolj to, da mora biti … rumen.

Optimalna

Čustva so pri nakupu avtomobila že od nekdaj precej pomembna, ni kaj. Zato ne čudi, da avtomobilski proizvajalci predstavljajo nove in nove primerke trendovskih športno uporabnih križancev, s katerimi tako uspešno prebujajo emocije pri kupcih. Dandanašnji potrošniki so pač ponoreli za tovrstnimi vozili, pri katerih je prvenstveno važno to, da so videti kul, obenem pa voznikom dodobra dvigujejo samozavest. SUV je postal v zadnjih letih – podobno kot poltovornjaki v Teksasu – zgolj še statusni simbol, saj ga le redkokdo resnično potrebuje.

KIA XCEED STREAM 02Kakorkoli že, SUV eksplozija se je dodobra dotaknila tudi znamke Kia, kjer je možno najti križanca za prav vsak okus. In seveda tudi denarnico. V druščini raznoraznih SUV, CUV, križancev ipd. (Stonic, Soul, Niro, Sportage, Sorento, Mohave, Telluride, Seltos) se je pojavila še športno uporabna interpretacija modela Ceed, ki pa med njimi niti slučajno ne deluje odvečna. Ali narejena na silo. In ne le to! Pri XCeedu se celo zdi, da je tisti najbolj pravšnji, saj je prišel na (evropski) trg ravno v času, ko kupci poudarjeno pogledujejo k mehkim križancem, saj se jim zdijo običajne kombilimuzine preveč dolgočasne. Emocije pač!

A kdor v tovrstno mineštro čustev, ki jih ponuja najnovejši XCeed, vmeša vsaj kanček racionalnosti, lahko ugotovi, da bi znala biti še najbolj optimalna opcija v ponudbi tista, v kateri se pod motornim pokrovom vrti 140-konjski bencinski agregat. Če seveda zaradi večjega števila letno prevoženih kilometrov ne iščete prvenstveno le dizla, ki pa je že v štartu vsaj tisočaka dražji (1,6 CRDi s 115 KM). Z opcijo 7-stopenjskega dvosklopčnega menjalnika še kako pristoji karakterju avtomobila. In mu obenem doda – malce nerazumljivo – nekatere dandanes že samoumevne pripomočke (aktivni tempomat).

Pika na i

Če se je litrski trivaljnik, ki je poganjal pred časom preizkušeni XCeed, v praksi sicer izkazal za zadovoljivega, p ni ponudil nobenega večjega presežka (rahlo anemičen v srednjem vrtljajnem območju), pa tega nikakor ni moč reči za 1,4-litrski štirivaljnik. Srednje krepka turbobencinska opcija v ponudbi se ponaša z bogatejšo zalogo moči in navora, kar se še kako pozna v vožnji in precej bolj spada k dinamični podobi Kijinega križanca.

KIA XCEED STREAM 29Okej, 140 korejskih »žrebcev«, kolikor jih rezgeta v agregatu z oznako 1,4 T-GDi, sicer ne omogoča kakšnih pretirano športnih doživetij (za kaj takega imajo v ponudbi tako ali tako še opcijo 1,6 T-GDi z 204 »konji«), a vseeno prepriča z  dovolj suverenim nastopom. Nenazadnje to kaže že s precej bolj prepričljivim pospeškom od 0 do 100 km/h, ki je skorajda za debeli dve sekundi boljši kot pri trivaljni verziji (9,5 s v primerjavi z 11,3 s). In tudi sicer pokaže v praksi precej več »veselja do življenja«, pri čemer precej zvezno podaja moč čez široko območje vrtljajev ter se zelo rad zavrti proti rdečemu območju. Res pa se agregat, ki je nastal v skupnem razvoju s Hyundajem, ne ponaša z modno tehnologijo blagega hibrida, ki bi verjetno pripomogla še h kakšnemu decilitru manjši porabi.

KIA XCEED STREAM 25K filozofiji družinskega križanca dodobra pristaja tudi menjalna avtomatika, ki poskrbi za dodatno udobje v vožnji (dokaj nezaznavno delovanje) ter nenazadnje tudi za varčnost; 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik namreč med običajno vožnjo skrbi, da motorni vrtljaji ostajajo v čim bolj varčnem območju (pod 2.000 vrtljaji), kar lahko prispeva k dovolj ugodni porabi goriva (pod 7 l/100km). Kdor želi od Kijinih 140 »žrebcev« iztisniti malce več športno dinamičnih doživetij, mora nujno preklopiti v način Sport, ko postane opazno bolj odziven, pa četudi prične prestavljati za odtenek bolj sunkovito, kot bi si to morda želel. Nekateri podobno grajeni menjalniki (npr. kakšen DSG) so pri tem precej bolj uglajeni. A če sem povsem iskren, ima menjalnika avtomatika precej več argumentov v svoj prid ter je vsekakor vredna 1.800-evrskega doplačila. Nenazadnje tudi zaradi opcije radarskega tempomata, ki je na voljo zgolj v tem primeru.

Zdi se, da bi XCeedovo podvozje brez težav krotilo tudi močnejšo konjenico, pa četudi je nekoliko mehkeje nastavljeno kot pri običajni kombilimuzinski verziji brez oznake X. Vseeno navduši z odlično lego na cestišču, dokaj nezaznavnim nagibanjem v ovinkih ter nenazadnje tudi z odličnim volanskim mehanizmom, ki poskrbi, da vseskozi občutite, kaj se dogaja pod kolesi. Vseeno mu morda manjka nekaj pobalinskosti oziroma igrivosti, ki jo recimo najdemo pri Mazdinem rivalu z oznako CX-30, tako pa vse skupaj izpade na trenutke dokaj rafinirano oziroma sterilno. Saj veste, tisti prvinski občutki pri hitenju med ovinki, ko ti vsaj malce zaigra srce – pa četudi gre le za družinskega športno uporabnega križanca. Vozniki Focusa Active vedo, o čem je govora. A da ne bo pomote, XCeed velja za enega bolj korektnih predstavnikov tega segmenta, ki vseeno omogoča v vožnji odličen kompromis med udobjem ter dinamiko.

Omejena izbira

Kdor obenem išče pri novemu XCeedu moderno družinski avtomobil, ki ga bo vozil nadaljnjih sedem let (kolikor veljajo tudi Kijini garancijski pogoji), verjetno ne bo zgrešil, če se odloči za najbolj opremljeno različico, ki sliši na ime Stream. Še posebej zaradi tega, ker šele omenjeni paket prinaša nekatere dodatke, ki bi se sicer morali znajti v serijski konfiguraciji ali pa bi jih bilo možno naročiti posebej (npr. sprednji parkirni piskači, brezstični ključ, sistem za zaznavanje ovir v mrtvem kotu). In kje, za vraga, je še vedno DAB?

KIA XCEED STREAM 22Opremski paket Stream obenem prinaša tudi precej boljšo multimedijsko napravo z 10,25-palčnim zaslonom, ki ga je možno razdeliti na tretjine (npr. navigacija, radio in vremenski podatki) ter velja za eno boljših v tem segmentu (intuitivno delovanje, grafika). In ja, še vedno pozna fizični gumb za nastavitev glasnosti.

Morda nekateri res niso kaj posebej prizadeti, če njihov novi avtomobil ne premore vseh najnovejših prej omenjenih pomagal in so povsem zadovoljni že z osnovnimi pripomočki. A vendarle, če že gre za vozilo, ki stane okrog 25 tisočakov, se nekako kar spodobi, da ima vso opremo, ki jo trenutno pričakujemo v tem cenovnem rangu. Oziroma jo boste našli že čez dve leti v vsaki najcenejši Dacii (npr. ohranjanje položaja na voznem pasu, zaznava v mrtvih kotih, DAB).

In ko boste nekajkrat obiskali najrazličnejše avtomobilske salone, opravili preštevilne testne vožnje in preštudirali vse informacije, boste na koncu ugotovili, da najnovejši Kijin križanec ohranja kolikor toliko konkurenčno ceno, kar pa ne moremo reči za nekatere rivale (že prej omenjeni Focus Active). In če boste ob tem vprašali še svojo boljšo polovico, vam bo dejala le to, da je njej … bolj všeč Sportage. Emocije pač!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija 1,4-litrskega turbobencinskega agregata ter 7-stopenjskega dvosklopčnega menjalnika bi znala biti optimalna izbira pri najnovejšem Kijinem križancu ter precej bolj spada k njegovi dinamični podobi kot šibkejši trivaljnik.
  9
 • Notranjost
  Znana notranja arhitektura, kakršno smo videli že pri ostalih predstavnikih družine Ceed, se lahko pohvali z zelo solidnim izborom notranjih materialov ter ergonomijo. Žal prinaša šele najbogatejši paket Stream tretjinsko deljiv naslon zadaj ter boljšo multimedijo.
  9
 • Opremljenost
  Malce nerazumljivo sestavljeni opremski paketi, saj so nekateri (samoumevni) dodatki na voljo zgolj pri najbogatejšem paketu (npr. sprednji PDC, brezstični ključ), nekateri pa šele v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom (radarski tempomat). Še vedno brez DAB v ponudbi, čakamo pa tudi na prihajajoče digitalne merilnike ter sedežno hlajenje.
  9
 • Vozne lastnosti
  Kakor smo že vajeni pri marsikateri športno uporabni izpeljanki iz kombilimuzinske osnove, se tudi XCeed ponaša z udobnejšim podvozjem kot običajni Ceed in zna prepričati celo na razdrapanem cestišču. Ravno pravi kompromis med udobjem in dinamiko, manjka pa mu za odtenek več igrivosti med malce bolj navdahnjeno vožnjo.
  9
 • Gospodarnost
  Precej popoprano začetno ceno vsaj malce ublažijo vselej prisotni joker popusti (npr. 5.900 eur pri gotovinskem plačilu), kar pripomore k temu, da je tudi cenovno dokaj poravnan z ostalo konkurenco (npr. Mazda CX-30). Je pa seveda res, da so tovrstni križanci segmenta C postali precej dragi. Moda pač!
  7
 • Zmogljivost
  Dovolj iskriv 1,4-litrski štirivaljnik se ponaša z opazno bogatejšo zalogo moči in navora v primerjavi z manjšim trivaljnikom, kar se še kako pozna v praksi.
  8
 • Sklep
  Novi XCeed že zgolj s svojo dinamično krojeno pojavo želi trkati na čustva novodobnih potrošnikov, ki se jim zdi klasičen Ceed preveč dolgočasen. Pri tem se zdi – kolikor toliko racionalno gledano – najbolj optimalna opcija prav tista, v kateri se pod motornim pokrovom vrti 140-konjski bencinski agregat.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 24.590 (18.690 - gotovinski popust)
cena testnega vozila (€) 32.310 (26.410 - gotovinski popust)
dolžina × širina × višina (mm) 4.395 x 1.826 x 1.495
dovoljena masa vozila (kg) 1.860
emisija CO2 (g/km) 135
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 7 (150.000 km)/12/7
gibna prostornina (cm3) 1.353
kompresija (1:) 10
masa praznega vozila (kg) 1.375
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon 7-stopenjski DCT menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103/140 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 242 pri 1.500-3.200
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 31.890 (25.990 - gotovinski popust)
pnevmatike 235/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,9/5,3/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 426-1.378
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,6 x 84
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Pr(a)va izbira"


3 leta 6 meseci nazaj

Se strinjam, da bi moral biti npr. del serisjke opreme, ampak…kolikor sem videl, ga je mozno DAB narociti kot dodatno opremo.

DX5050
3 leta 6 meseci nazaj

Temu avtu manjka ena zelo pomembna stvar. In to je kardan do zadnjih koles 🙁

srcnik
3 leta 6 meseci nazaj

Pri dopisani ceni na gotovino prosim dopišite, da velja samo če je avto iz zaloge. Ker to ni ravno zanemarljivo dejstvo.
Drugače je pa meni osebno zelo posrečen, le predrag (sploh ob teh pogojih) glede na to, da je dvignjen ceed…

xxl
3 leta 6 meseci nazaj

Zelo dober avto, vozil sem z ročnim menjalnikom, se strinjam z napisanim. Ne kupim, ker imajo zame nesprejemljive pogoje financiranja, ker je cena na gotovino zame nesprejemljiva, ker je predraga za to kar ponuja in še moraš določene stvari doplačat pri tej ceni, ali sploh ne moreš (rad. tempomat pri ročnem menjalniku, DAB). Koga vse to ne moti, zelo priporočam.

 
Druga pomlad
Razumem, spoštujem, a ne podpiram