Novice

Nove testne lutke za večjo varnost žensk

Testi varnosti avtomobilov pri trkih bodo kmalu potekali z lutkami, ki bodo skladnejše s fizionomijo žensk.

Rezultati različnih raziskav kažejo, da v primeru trka obstaja 73 odstotkov večja možnost fizičnih poškodb žensk v primerjavi z moškimi. Zato so strokovnjaki s tega področja zasnovali testno lutko, ki v primerjavami s prejšnjimi občutno bolje ponazarja lastnosti ženskega telesa. Nova testna lutka je visoka 160 cm in tehta 62 kilogramov ter bolje ustreza povprečju velikosti in teže ameriških in evropskih žensk. Poleg tega so pri njihovi zasnovi dodatno upoštevali lastnosti ženskega okostja in prilagodili mišično maso, kar predstavlja občuten napredek v primerjavi s testnimi lutkami, ki so bile v uporabi do zdaj.

V zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so pri podjetju General Motors zasnovali testno lutko Hybrid I, ki je predstavljala povprečnega moškega, medtem ko so za testiranje posledic trkov na otrocih in ženskah uporabili le prilagojene, ustrezno pomanjšane različice originalne lutke. Prva testna lutka v ženski podobi je nastala leta 2011, vendar je predstavljala le 5 odstotkov ženske populacije, saj je v višino merila 150 cm in tehtala 48 kilogramov – kar v realnosti predstavlja lastnosti 12-letnih deklic.

Po besedah Astrid Linder, ki je vodila raziskovalno skupino za izdelavo nove testne lutke, so prišli do zaključka, da so ženske občutno bolj krhke in da pri njih obstaja večja verjetnost za poškodbe tudi pri trkih z manjšimi hitrostmi, pri njihovi zaščiti pa je, v primerjavi z moškimi, drugačen tudi učinek zračnih blazin in varnostnih pasov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Dynamic Test Center. )

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zgodovinska naložba v evropsko središče električne mobilnosti
Predlagani novi emisijski standardi bi lahko zavirali prehod k čistejšim prevoznim sredstvom