Novice

Predlagani novi emisijski standardi bi lahko zavirali prehod k čistejšim prevoznim sredstvom

Po mnenju združenja ACEA bi uveljavitev zadnjega predloga Evropske komisije o novih emisijskih standardih Euro 7 lahko občutno upočasnila prehod k vožnji brez emisij.

Predstavniki Evropske komisije so pretekli teden predstavili predlog novih okoljskih standardov Euro 7 za avtomobile in kombinirana vozila ter Euro VII za avtobuse in tovornjake, ki bi lahko, zaradi strogih zahtev in posledičnega občutnega zvišanja stroškov izdelave ustreznih vozil, negativno vplivala na prehod k vožnji brez lokalnih emisij.

Čeprav ima Evropska unija v sklopu zahtev standarda Euro 6 že zdaj eno najstrožjih okoljskih zakonodaj, želijo evropski uradniki še dodatno zaostriti pogoje za prodajo novih vozil z motorji na notranje zgorevanje. Z višanjem števila elektrificiranih vozil in vozil, skladnih z zahtevami standarda Euro 6, bi do leta 2035 dosegli 80-odstotno zmanjšanje emisij NOx v primerjavi z letom 2020, predlagane spremembe v okviru standarda Euro 7 pa bi prinesle le še dodatno 5-odstotno znižanje za avtomobile in kombinirana vozila ter le 2-odstotno znižanje pri tovornjakih.

Po mnenju združenja ACEA bi uvedba strožjih normativov lahko občutno vplivala na transformacijo k električnemu pogonu in pogonu na vodik, saj bi bili predvsem proizvajalci tovornih vozil prisiljeni preusmeriti dobršen del finančnih sredstev nazaj k razvoju ustreznih motorjev z notranjim zgorevanjem.

Po trenutnem predlogu naj bi novi normativi stopili v veljavo v juliju 2025 za osebne avtomobile in kombinirana vozila ter v juliju 2027 za tovorna vozila in avtobuse. Po mnenju predstavnikov združenja ACEA je tovrstna časovnica težko izvedljiva, saj v tako kratkem času ni možno razviti, testirati in homologirati tehničnih rešitev za tako veliko število vozil, ki so na trgu. Ker novi normativi zajemajo tudi druge  oblike onesnaženja z drobnimi delci, ki izhajajo iz pnevmatik in zavornih oblog vseh vozil, tudi električnih, pa bo tudi za to področje potrebno uvesti nove postopke testiranja in odobritve ustreznih komponent.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nove testne lutke za večjo varnost žensk
Lancia bo navdih za prihajajoče modele iskala pri atraktivnih klasikah