Novice

Novi avtomobili Renault in Dacia bodo imeli varnostno omejeno najvišjo hitrost

Luca de Meo naj bi po poročanju nemškega dnevnika Der Spiegel na petkovi letni skupščini delničarjev skupine Renault med drugim napovedal, da nameravajo v prihodnosti iz varnostnih razlogov omejiti najvišjo dovoljeno hitrost njihovih novih avtomobilov na 180 km/h.

Če se vam zdi tovrstno omejevanje znano, naj spomnimo, da so enako odločitev pred skoraj letom dni oznanili pri Švedskem Volvu, verjetno pa lahko podobne sklepe v prihodnosti pričakujemo še pri kakšnem proizvajalcu. Razlog za tovrstno odločitev je, da naj bi previsoka hitrost povzročila kar tretjino avtomobilskih nesreč s smrtnim izidom. Modeli Renault in Dacia naj posledično v bližnji prihodnosti ne bi vozili hitreje kot 180 km/h, prvi izmed serijskih modelov s prednastavljeno omejitvijo pa naj bi bil Megane-E v letu 2022. Poleg tega naj bi v skupini nova vozila opremili s sistemom za samodejni nadzor hitrosti Safety Coach, ki bi se prilagajal lokalnim omejitvam ter hkrati upošteval razmere, kot so nevarni ovinki, vreme in morebitna nezbranost voznika.

De Meo je ob ostalem še napovedal, da naj bi skupina pospešila približevanje ogljični nevtralnosti, mejnik naj bi v Evropi dosegli do leta 2040, v preostanku sveta pa do 2050. Že do leta 2030 pa naj bi devet od desetih izdelanih novih avtomobilov Renault imelo električni ali hibridni pogon. Na bolj ideološki strani so delničarjem predstavili tudi svoj smoter (fr. raison d’être), ki so ga ustvarili skupaj z zaposlenimi in po posvetovanju z vsemi deležniki, potrdil pa ga je upravni odbor: “Naš duh inovativnosti razvija mobilnost, ki zbližuje ljudi.” Po besedah Jean-Dominiquea Senarda, predsednika Renaultovega upravnega odbora, naj bi bili pri njih tehnologija in inovacije vedno v službi ljudi in nikdar obratno.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Novi avtomobili Renault in Dacia bodo imeli varnostno omejeno najvišjo hitrost"


renault_dti
3 leta 7 dni nazaj

Clio, Twingo, Megane, Kangoo, Trafic, Zoe, Dokker, Duster….. to so vozila ki že zdaj ne grejo 180,sploh z raznimi 1.2 Tce in 1.5 dci motorji…. izjema so Talisman in seveda RSi itd,ki se jim bo poznala ta omejitev

srcnik
3 leta 10 dni nazaj

A potem boš lahko kupil megana RS, ki bo imel končno 180? Verjetno že kupci kar stojijo v vrsti… :/ Drugače pa roko na srce, glede na to, da z izjemo RS modelov ponujajo samo še mlinčke, se ta omejitev ne bo bistveno poznala… Mogoče je to bolj priročen “izgovor”, ker nimajo npr. močnejših konkurenčnih dizelskih motorjev v meganu, scenicu, kadjarju…

xxl
3 leta 10 dni nazaj

Mogoče bo opcija odklepa na daljavo, ko se bodo prek sledenja prepričali, da si na stezi.

srcnik
3 leta 9 dni nazaj

Ja seveda, kar čakali te bodo, da se stezo pripelješ… :/

xxl
3 leta 9 dni nazaj

Njim je vseeno, razen, če ti bodo odklep zaračunali. 😉

pskoda
3 leta 9 dni nazaj

RS ne bo blokiran. Ostala njihova jajčka pa itak niso primerna za več

3 leta 9 dni nazaj

Megane 4 RS je zadnji renault sport.

jack86
3 leta 10 dni nazaj

Ko so to švedi naredili, ni bilo nobenih komentarjev. Ko bodo nemci prišli do tega, boste že hvalili. hahaha

3 leta 10 dni nazaj

Če bi vsi kekci tako razmišljali, je najbolje da hodimo peš. Usodna hitrost je lahko že 30 km/h. Mogoče ne za šoferja vozila, za pešca pa zagotovo! Bedaki!

pskoda
3 leta 10 dni nazaj

Saj dačija že zdaj ne gre 180km/h

jack86
3 leta 10 dni nazaj

Prou čakal sem, kdo bo prvi napisal 🙂

 
Honda pri novi generaciji HR-V izpostavlja učinkovitost
Hyundai Kona je prvi križanec v družini N