Novice

Volvo omejuje najvišjo hitrost

V sklopu ukrepov znamke Volvo za povečanje varnosti bo v njihovih novih avtomobilih najvišja hitrost po novem omejena na 180 km/h.

Volvo s tem postaja prvi proizvajalec avtomobilov z uvajanjem omejitev za večjo varnost, ki še niso bile predpisane s strani zakonodajalcev, saj se s tem želijo čimprej približati zastavljenemu cilju –  nič resnejših poškodb in smrtnih žrtev v prometu. Tovrstne namere so že ob prvem razkritju načrtov znamke pričele buriti duhove, saj so se porajala vprašanja, če imajo avtomobilski proizvajalci pravico sami postavljati omejitve, vendar so se pri Volvu odločili ravnati v skladu z vrednotami znamke, saj tradicionalno postavljajo varnost na prvo mesto.

Poleg omejene najvišje hitrosti z novimi avtomobili Volvo prihaja tudi pametni ključ Care Key, ki poleg že aktivirane omejitve najvišje hitrosti omogoča še uveljavitev dodatnih omejitev najvišje hitrosti v razponu med 50 km/h in 180 km/h, za primer če avtomobil uporablja mlad in/ali neizkušen voznik.

Mnenje predstavnikov podjetja Volvo je, da omejitev najvišje hitrosti na 180 km/h in možnost dodatnega omejevanja hitrosti s pomočjo pametnega ključa Care Key osveščata in opozarjata na problematiko prevelikih hitrostih ter postavljata dodatna merila na področju varnosti v prometu, kjer ima Volvo vodilno vlogo v svetovnem merilu. Pri švedskem avtomobilskem proizvajalcu verjamejo, da tudi proizvajalci avtomobilov nosijo svoj del odgovornosti in lahko naredijo veliko za izboljšanje varnosti na cesti.

Po besedah Malin Ekholm, ki vodi oddelek Volvo Cars Safety Centre, se čutijo odgovorne za zagotavljanje večje prometne varnosti, predstavljena tehnologija omejevanja hitrosti pa ostaja skladna z njihovim razmišljanjem. Z njo želijo prenesti sporočilo, da prevelika hitrost prinaša povečano nevarnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Autocar. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volvo omejuje najvišjo hitrost"


jack86
3 leta 11 meseci nazaj

Volvo. En cilinder manj, omejitev hitrosti… Kaj mu boste še vzeli? Lahko se je tako igrat, če je avto hud k poper 🙂

 
Velika Britanija določila dajatve na uvoz avtomobilov po koncu prehodnega obdobja
Preizkusi Euro NCAP od letošnjega leta z novimi smernicami