Novice

Novi Fiatovi modeli po navdihu tovarne Lingotto

Pri Fiatu bodo navdih za modele prihodnosti črpali tudi iz 100-letne tradicije proizvodnega obrata Lingotto v Torinu.

Italijanski avtomobilski proizvajalec letos praznuje stoto obletnico tovarne Lingotto v Torinu, ki bo med drugim predstavljala tudi navdih za stilsko zasnovo prihodnjih generacij Fiatovih modelov. Nov oblikovalski jezik bo vključeval elemente historičnega proizvodnega obrata – znamenite testne steze na njegovi strehi, ki so jo ohranili kot kulturno znamenitost, uporabljenih materialov in velikih steklenih površin.

Za prvi vpogled v značilnosti novega oblikovalskega pristopa so predstavili skico notranjosti še neimenovanega modela, ki naj bi ga predstavili prihodnje leto. Iz prikazanega je razvidno, da bi lahko prihodnost Fiatovih modelov slonela na ovalnih oblikah, ki so uporabljene pri zasnovi armaturne plošče, volana z integriranim digitalnim prikazovalnikom ter izvlačljive osrednje konzole. Nove zamisli so uporabili tudi pri zasnovi sedežev, ki so preproste oblike ob uporabi recikliranih materialov, a najverjetneje ne bodo ugledali luči serijske proizvodnje. Tudi zunanjost predstavljenega konceptnega modela deluje futuristično, s preko celotne širine sprednjega dela nameščenimi LED svetlobnimi elementi, velikimi bočnimi površinami, ki bi lahko bile steklene, ter zakritimi kolesi.

Pri Fiatu so jubilej obeležili s predstavitvenim video posnetkom, v katerem je izvršni direktor Oliver Francois v pogovoru z Ginevro Elkann, predsednico muzeja Pinacoteca Agnelli, izrazil pomembnost vloge proizvodnega obrata Lingotto za italijansko znamko. Tovarno so odprli 22. maja 1923, po prenehanju proizvodnje v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bila deležna prenove – poleg nakupovalnega centra in številnih lokalov je v njej svoje mesto našel tudi muzej Pinacoteca Agnelli.

Olivier Francois je za konec še dodal, da se že veseli prihoda novih modelov, zasnovanih po navdihu tovarne Lingotto, in obenem namignil, da se Fiat morda vrača tudi k uporabi že opuščenega emblema štirih črt, ki naj bi ponovno dopolnjeval celostno podobo znamke.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sliši se zelo dobro: Kitajci z novo baterijo mamijo Volkswagen
Škoda Enyaq Laurin & Klement s premijskim videzom in izboljšavami