Novice

Sliši se zelo dobro: Kitajci z novo baterijo mamijo Volkswagen

Kitajski proizvajalec baterij Gotion High-Tech je razkril novo litij-mangan-železov fosfat baterijo (LMFP), ki so jo poimenovali Astroinno in naj bi ponujala z enim polnjenjem več kot tisoč kilometrov dosega. Gre za nadgradnjo obstoječe tehnologije baterij litij-železov fosfat, kjer se za njeno izdelavo ne uporablja dragih in redkih zemeljskih mineralov, kot sta kobalt in nikelj. Gotion že dobavlja baterije skupini Volkswagen, a so jih do sedaj uporabljali le v modelih, ki so bili na prodaj na Kitajskem. S prihodnjim letom naj bi pričeli Gotionove baterije vgrajevati tudi v avtomobile za evropske trge, čeprav zaenkrat ni jasno, ali se bodo odločili tudi za nove LMFP baterije.

Baterija s katodo, ki sloni na manganu, bi lahko našla svoje mesto v številnih avtomobilskih modelih. Predvsem zaradi nižje cene proizvodnje sklopa, saj v proizvodnji nista potrebna dragocena nikelj ali kobalt, je prvotno namenjena cenovno dostopnejšim modelom. Obenem ima baterija z manganovo katodo visoko energijsko gostoto, še višjo kot baterija litij-železov fosfat (LFP).

CATL zaenkrat še korak pred vsemi

Po podatkih Gotiona ima njihova najnovejša baterija Astroinno gravimetrično energijsko gostoto 240 vatnih ur na kilogram mase (oziroma 190 vatnih ur na nivoju celotne baterije). To je še vedno nekoliko manj, kot je energijska gostota baterije Qilin, ki jo je razvil CATL (255 vatnih ur na kilogram). Največji proizvajalec baterij BYD zaenkrat razvijo novo baterijo, ki bo imela gostoto 180 vatnih ur na kilogram, a bo na proizvodnjo pripravljena šele leta 2025.

Seveda bo tisoč ali več kilometrov dosega dostopnega predvsem zaradi zmogljivosti baterije. Kot je potrdil Cheng Qian, izvršni predsednik Gotiona, bo imela baterija kapaciteto 140 kilovatnih ur. Kot je na tiskovni konferenci poudaril Cheng, se bo baterija do 80 odstotkov napolnila v le 18 minutah.

Volkswagen med vlagatelji

Pri Gotionu za zdaj še niso potrdili, kdo vse so naročniki nove LMFP baterije. Potrdili so le, da so 10. maja podpisali novo pogodbo s Volkswagnom. S podpisom postajajo Volkswagnov glavni dobavitelj baterij LFP, ki jih bodo izvažali v Evropo. O številu proizvedenih baterij za zdaj obe strani še molčita.

Gotion je že pred letom dni postal dobavitelj Volkswagna, vendar so za njih proizvajali tako energijsko zelo bogate nikljeve baterije kot tudi LFP baterije, ki pa so jih uporabljali izključno v modelih, namenjenih prodaji na Kitajskem. Sodelovanje med podjetjema naj bi se v prihodnosti najverjetneje še poglobilo, saj je Volkswagen največji delničar Gotiona. Leta 2020 so v četrtega največjega proizvajalca baterij na svetu vložili kar 1,1 milijarde evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: TechNode, Gotion High-Tech. Foto: Gotion High-Tech.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nio obljublja menjavo baterij v manj kot petih minutah
Novi Fiatovi modeli po navdihu tovarne Lingotto