Novice

Novi Mercedes-Benz GLE kot kombinacija videza in tehnologije

Mercedes je po prvih računalniško generiranih slikah in številnih vohunskih fotografijah tudi uradno predstavil športni terenec GLE, ki bo zapeljal na naše ceste v prihodnjem letu.

Po besedah njihovih oblikovalcev je novi model nastal v harmoniji čustev in razuma, z namenom uskladitve brezčasnega videza in sodobne tehnologije. Že na prvi pogled je opazna razlika s predhodnikom, poteze prednjega dela pa poudarijo na novo zasnovani žarometi in maska z odprtinami za zajem zraka. Športna eleganca je poudarjena tudi ob pogledu s strani, kjer linije preko dokaj širokega stebrička C mehko prehajajo v zadek, monotonost pa popestrijo vitke zadnje luči. Kupci bodo imeli na voljo izbiro med različnimi modeli platišč v velikostih med 18 in 22 palci.

Tudi notranjost je bila deležna precejšnjih sprememb, trud oblikovalcev je lepo viden v kombinaciji znamki primernega prestiža in terenske robustnosti. Zaradi 80 mm daljše medosne razdalje od predhodnika imajo potniki na zadnji sedežih še več prostora za noge, prtljažni prostor pa se je povečal na 825 litrov.

Kot del standardne opreme je vgrajen informacijski sistem zadnje generacije MBUX (Mercedes-Benz User Experience Infotainment), ki informacije podaja preko dveh velikih 12,3-palčnih zaslonov, občutljivih na dotik. Kot del dodatne ponudbe bo za večje udobje med vožnjo skrbel tudi popolnoma nov sistem blaženja, poimenovan E-Active Body Control, ki v povezavi z zračnim vzmetenjem omogoča posamično nastavitev za vsako kolo.

Za začetek bo v ponudbi le 3,0-litrski bencinski šestvaljnik z 270 kW (367 KM) moči in 500 Nm navora. Preko 9-stopenjske avtomatike (9G-Tronic) in elektronsko krmiljene večkolutne sklopke se bo navor prenašal na vsa štiri kolesa, v odvisnosti od nastavitev načina vožnje in voznih razmer. Za kratkotrajne pospeške bo za dodatnih 16 kW moči in 250 Nm navora poskrbela funkcija EQ Boost, ki preko integriranega zaganjalnika in alternatorja (ISG) ob 48-voltni napeljavi omogoča delovanje delno hibridne funkcije. Podrobnosti drugih motorjev v ponudbi zaenkrat še niso razkrili, verjetno pa bosta na voljo dve dizelski različici trilitrskega šestvaljnika z 210 kW oz. 250 kW in navorom 600 oz. 700 Nm. Vrh motorne palete naj bi predstavljal štirilitrski V8 z dvema turbinama, ki bo poganjal različici GLE 63 in GLE 63 S.

Seveda v novem GLE ne bo manjkalo obilice naprednih asistenčnih sistemov, med drugim bo opremljen s sistemoma za preprečevanje naletov in aktivnega krmiljenja (Active Distance Assist Distronic in Active Steering Assist), pomočnikom za zaviranje v sili (Active Brake Assist) ter množico drugih, ki bodo vozniku v pomoč med vsakodnevnimi vožnjami.

Mercedes-Benz GLE bo na ogled oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu, s prodajo pa naj bi pričeli v začetku prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com   (Vir: Carscoops, Mercedes-Benz.   Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford bo elektrificiral družino Transit
Renault je prenovil kompaktni Kadjar