Novice

Novi Mercedes-Benzov razred G spet v vrhunski formi

Pa se je zgodilo, Mercedes-Benzova škatlasta terenska legenda je po skoraj štirih desetletjih dobila svojo drugo generacijo.

Ob formalnem razkritju, ki so ga pri Daimlerju prihranili za formalno slovesnost ob otvoritvi avtomobilskega salona v Detroitu, ni ostalo kaj dosti novega. Notranjost novega razreda G so nam namreč pokazali in opisali že v sredini lanskega decembra, pred dnevi, ko so v javnost predčasno prišle prve fotografije zunanje podobe, pa so nam posredovali še nekaj najpomembnejših tehničnih podatkov.

Za vse bodoče lastnike in večne občudovalce zmogljive ikone škatlaste oblike bo verjetno zelo pomembno to, da razred G deluje le kot nekoliko osvežena različica starega modela, a se je pod lupino veliko spremenilo. Za začetek je druga generacija v primerjavi s predhodnico 53 mm daljša in 121 mm širša, kar so v praksi prenesli predvsem v povečanje prostornosti v potniškem delu. Največji prirast bodo zaznali potniki na zadnjih sedežih v predelu kolen, kjer je kar 150 mm več dolžinskega prostora, potniki spredaj in zadaj pa bi morali čutiti tudi olajšanje zaradi povečane širine v višini komolcev in v ramenskem delu. Iz predhodnih fotografij notranjosti je seveda povsem jasno, da se je precej spremenilo tudi na področju nabora materialov, končne obdelave potniške kabine ter sodobnih tehnologij v pomoč vozniku.

Kljub nekoliko povečanim zunanjim dimenzijam je novi razred G na račun sodobne lahko gradnje (intenzivna uporaba jekla visoke trdnosti in aluminija) okvirno 170 kilogramov lažji kot v prejšnji generaciji. Model bodo sestavljali v Grazu, za pogon G500 pa bo poskrbel znani štirilitrski biturbo bencinski agregat V8 moči 310 kW (422 KM) z najvišjim navorom 610 Nm pri 2.000-4.750 vrt./min v kombinaciji z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-Tronic.

Pri znamki so ponovno izpostavili, da ima novi razred G še izboljšane terenske zmogljivosti ob povečani skrbi za udobje potnikov, zagotovo pa bi vsi najrajše preverili njihove trditve v praksi, namesto da jim verjamemo na besedo.

Mercedes-Benz Neujahrsempfang am Vorabend der North American International Auto Show (NAIAS) 2018 und Weltpremiere der neuen Mercedes-Benz G-Klasse. Dr. Dieter Zetsche, Vorstandsvorsitzender der Daimler AG und Leiter Mercedes-Benz Cars, und Arnold Schwarzenegger, Hollywood Schauspieler und Ex- Gouverneur Kalifornien stellen die neue Mercedes-Benz G-Klasse vor. Mercedes-Benz New Year's Reception on the eve of the 2018 North American International Auto Show (NAIAS) and World Premiere of the new Mercedes-Benz G-Class. Dr. Dieter Zetsche, Chairman of the Board of Management of Daimler AG and Head of Mercedes-Benz Cars, and Arnold Schwarzenegger, Hollywood Actor and former Governor of California, presenting the Mercedes-Benz G-Class.

Na dogodku ob predstavitvi je Dietra Zetscheja, prvega moža Daimlerja, spremljal tudi znani ameriški igralec in politik avstrijskega rodu Arnold Schwarzenegger. Ob nazdravljanju v čast novodobni legendi naj bi nekdanji kalifornijski guverner in velik ljubitelj razreda G Zetscheja povprašal o morebitni električni izvedenki, slednji pa je zbrano publiko spomnil na lanskoletno obljubo, da bodo sčasoma elektrificirali celotno paleto svojih modelov. Za začetek lahko torej v prihodnosti pričakujemo vsaj neke vrste hibridno različico.

Novi razred G bo na nemškem trgu na voljo od junija, zanj pa bo potrebno odšteti vsaj 107.040,50 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Daimler, Automotive News, Carscoops. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Jubilejna verzija Fordovega Mustanga
Kakšna bo bližnja avtomobilska prihodnost?