Novice

Novi RAV4 Hybrid je prvi SUV na platformi TNGA

Toyota nas je razveselila z obsežno fotogalerijo nove generacije RAV-4.

Toyota zagotavlja, da se skriva bistvo velike večine izboljšav novinca glede na predhodnika ravno v platformi TNGA. Prva je, da naj bi bil novi RAV-4 57 odstotkov bolj konstrukcijsko tog kot prej, njegovo težišče pa bližje tlom. Delitev mase vozila med prednjo in zadnjo osjo je z razmerjem 49:51 skoraj idealno, piko na i pa primaknejo še povečane motorne zmogljivosti ter jasno izboljšana učinkovitost hibridnega pogonskega sklopa. Nič čudnega torej, da Japonci s tako odločnostjo obljubljajo bistveno boljšo vozno dinamiko avta ob ravno tako nadgrajeni uglajenosti in udobju v vožnji.

Na nekaterih trgih v Evropi naj bi bil med opcijami tudi klasičen dvolitrski bencinski agregat, a naj bi predstavljal res le marginalni del prodaje RAV-4 na stari celini. Kar 90 odstotkov vseh v Evropi prodanih RAV-4 naj bi imelo nameščen hibridni pogon. Ta bo, kot tudi že prej, na voljo tako v dvokolesni izpeljanki kot tudi v vsekolesno gnani izvedbi.

Sistemska moč dvokolesno gnanega hibrida bo znašala 160 kW/218 KM in 279 Nm, štirikolesno gnan pa bo zaradi dodatnega elektromotorja ob zadnji osi premogel rahlo več sistemske moči in sicer 163 kW/222 KM. Razmerje pogonske sile med prednjo in zadnjo osjo bo prilagodljivo v odvisnosti od voznih pogojev in bo lahko od 100:0 (strogo prednji pogon) do 20:80 (počasna terenska vožnja). Pri tem pravijo tudi, da je zadnji motor zmogljivejši, saj zagotavlja v najboljšem primeru kar 1.300 Nm pogonskega navora namesto 953 Nm prej. Na terenu bo štirikolesno gnanemu RAV-4 Hybrid pomagal priti dlje sistem Trail Mode, ki bo z lokalnim zaviranjem »pobeglih« koles simuliral zaporo diferenciala.

Pod črto naj bi novi RAV-4 Hybrid proizvedel 100 gramov CO2 na prevoženi kilometer (102 g/km 4WD), povprečna poraba pa naj bi pri tem znašala 4,4 l/100 km (2WD) oziroma 4,5 l/100 km (4WD) (vse vrednosti so preračunane na NEDC standard).

Novinec ima glede na predhodnika krajša previsa (-5 mm spredaj in -30 mm zadaj), kar se, upoštevajoč 30 mm daljše medosje (2.690 mm), prevede v 5 milimetrov krajšo skupno dolžino avta (4.600 mm). V kabini so bivanje dvignili na višjo raven z uporabo kakovostnejših materialov, uporabnost pa ostaja na visoki ravni po zaslugi številnih odlagališč, nameščenih širom notranjosti. Povsem v zadku se skriva še za 79 litrov večji osnovni prtljažnik (580 l).

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda za Ženevo pripravlja predstavitev novega križanca
Volkswagen Golf GTI TCR v počastitev slovesa sedme generacije Golfa