Novice

Škoda za Ženevo pripravlja predstavitev novega križanca

Češki avtomobilski proizvajalec je že pričel z dvigovanjem temperature pred načrtovanim razkritjem, saj so objavili prve obrise novega kompaktnega križanca.

Po besedah predstavnikov Škode naj bi novi predstavnik njihove družine križancev združeval prednosti športnih terencev ter okretnost avtomobilov kompaktnega razreda in naj bi skupaj z modeloma Kodiaq in Karoq zaokrožil Škodino ponudbo modelov v tem segmentu. Novi model je zasnovan na osnovi modularne platforme skupine Volkswagen MQB ter kljub kompaktnim meram zunanjosti ponuja dovolj prostorno notranjost. Na enaki platforme sta zasnovana tudi sorodna koncernska modela Seat Arona in Volkswagen T-Roc, ki dosegata precejšnjo popularnost.

Sodeč po objavljenem lahko sklepamo, da so Škodini oblikovalci sledili smernicam koncepta Vision X, predstavljenega na lanskem avtomobilskem salonu v Ženevi. Iz silhuete je razvidno, do bo videz novega modela v skladu s konceptom vsaj kar se tiče prednjega dela in zasnove luči, kjer se razlikuje od modelov Kodiaq in Karoq.

Pri Škodi zaenkrat drugih podrobnosti še niso razkrili, je pa povsem mogoče, da bo poleg standardne motorizacije v tem modelu na voljo tudi čistejši pogonski sklop, predstavljen v konceptu Vision X. Sestavlja ga kombinacija dveh elektromotorjev in 1,5 litrskega TSI G-TEC motorja z notranjim zgorevanjem, prirejenega za pogon na stisnjen zemeljski plin (CNG). V osnovi se 96 kW (130 KM) moči in 250 Nm navora prenaša na sprednja kolesa, ob pospeševanju in po potrebi za ohranjanje stabilnosti pa svoje doda še elektromotor, povezan z zadnjimi kolesi.  Prednji motor s funkcijo zaganjalnika in povezavo preko jermena, ter motor zadaj napaja paket litij-ionskih baterij napetosti 48 V in kapacitete 1,5 kWh. Baterije se lahko polnijo tudi z pomočjo rekuperacije in omogočajo do dva kilometra čiste električne vožnje zgolj z uporabo zadnjega motorja z zmogljivostjo 27 KM.

Vsekakor bo na popolno predstavitev potrebno počakati do marčevskega avtomobilskega salona v Ženevi, najverjetneje pa nam bodo pri Škodi v vmesnem času pripravljeni razkriti še kakšno malenkost o prihajajočem modelu.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Škoda. Foto in video: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osveženi BMW serije 7
Novi RAV4 Hybrid je prvi SUV na platformi TNGA