Novice

Novi Seat Leon SC – dinamična oblikovalska ikona

Novi Seat Leon SC se zaveda, da ima svojstven značaj, in to mu daje posebno samozavest. Leon SC – Sports Coupé – je privlačen kompaktni model s tremi vrati in do potankosti pooseblja Seat-ovo oblikovalsko govorico. Na cesto prinaša izdatno mero športnosti, a je kljub temu odlično prilagojen za vsakodnevne vožnje. Njegova funkcionalna notranjost, ki predstavlja prepričljivo mešanico odlične kakovosti izdelave in vrhunskih materialov, vsem potnikom zagotavlja obilo prostora. S 380 l je celo prtljažnik enako prostoren kot pri petvratni različici.

“Novi Leon SC je oblikovalska ikona v svoji modelski liniji. Optimalno odraža ključne vrednote znamke SEAT – dizajn in dinamičnost, tehnologijo in kakovost, vse za pošteno ceno,” je povedal James Muir, predsednik uprave družbe SEAT S.A. “Zgodba novega Leona je zelo tesno povezana s pristnim užitkom v vožnji – ne da bi se voznik moral odpovedati odlični prilagojenosti za vsakodnevno rabo. Temu uspešnemu načelu smo ostali zvesti tudi pri Leonu SC, ki smo ga na vseh ključnih področjih še dodatno izpopolnili.”

Novi SEAT Leon SC se ponaša z vrsto naprednih tehnoloških rešitev. Mednje sodijo sodobni infotainment, inteligentni asistenčni sistemi, sistematični koncept lahke gradnje, natančno usklajene nastavitve podvozja in najnovejša generacija motorjev. Vsi motorji so opremljeni s turbopolnilnikom in sistemom direktnega vbrizgavanja goriva, zato se ponašajo s suvereno dinamiko in izjemno učinkovitostjo. Motorji TSI in TDI z gibno prostornino od 1,2 do 2,0 l imajo razpon moči od 63 kW (86 KM) do 135 kW (184 KM). Motor 1.6 TDI z močjo 77 kW (105 KM) in sistemom start-stop v povprečju porabi le 3,8 l dizelskega goriva na 100 km, emisija CO2 pa znaša le 99 g/km.

Tako kot Leon s petimi vrati je tudi Leon SC na voljo v izvedbah Reference in Style, kupci pa se lahko odločijo tudi za športno različico FR.

“Zaradi nekoliko krajše medosne razdalje je Leon SC najbolj športen in najbolj emocionalen član Leonove družine. Vzbuja enake občutke kot športni kupeji, obenem pa se ponaša z osupljivo mero funkcionalnosti,” je povedal dr. Matthias Rabe, podpredsednik družbe SEAT S.A, odgovoren za raziskave in razvoj. “Z vrsto natančnih prilagoditev nam je močan športni značaj in natančno krmiljenje uspelo združiti z bistveno večjim udobjem in funkcionalnostjo. Leon SC je še en primer za to, kako SEAT uporablja tehnologije koncerna Volkswagen in razvija avtomobile, ki imajo edinstven SEAT-ov pečat.”

Dizajn – energičen videz

Novi SEAT Leon SC ima popolna proporcionalna razmerja, zato prepriča že na prvi pogled. Razmerje med dolžino, višino in širino ter kratka previsa zrcalijo dinamičen značaj celo v mirovanju. Dizajn je navdihnila oblikovna zasnova študij IBE, IBL in IBX, zato je trivratni model dinamična interpretacija SEAT-ove oblikovalske govorice.

“Trivratnemu Leonu SC smo dali izrazito samosvoj značaj – nismo se želeli zadovoljiti z oblikovno zasnovo, ki bi imela le dvoje vrat manj. Zato smo se odločili za krajšo medosno razdaljo – čeprav gre le za 35 mm, je vizualni učinek zelo močan. Rezultat je velika razlika v tem, kako izrazita je dinamika,” je povedal Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja pri znamki SEAT. “SEAT-ova oblikovalska govorica je bila pri novem Leonu še dodatno izpopolnjena. To se najmočneje odraža v značajskih linijah – novi Leon SC je avto z osebnostjo.”

Medosna razdalja novega Leona SC je v primerjavi s petvratnim Leonom krajša za 35 mm. Obenem posebna grafika stranskih stekel in nizek zadek vizualno podaljšujeta vozilo, ki v dolžino meri 4,23 m. Leon SC ima tako športen in energičen videz, obenem pa deluje zelo kompaktno. Vse zunanje linije imajo posebno površinsko obdelavo s tridimenzionalnim učinkom, zato je dizajn še bolj svojstven in ustvarja zanimivo igro svetlobe in sence.

Sprednjemu delu novega Leona SC daje poseben pečat zasnova, ki povzema obliko črke V. Vse linije se stekajo v eno točko, ki leži na sprednjem delu vozila. Jasna in stabilna geometrijska oblika trikotnika je temeljni element SEAT-ove oblikovalske govorice in zaznamuje številne dele novega Leona SC.

Trikotnik ima ključno vlogo tudi pri zasnovi žarometov. Luči so optimalno integrirane v celostno podobo Leona SC – njihova ostra linija je ena od značilnosti SEAT-ovih modelov. Opcijsko so vse luči lahko izdelane v LED-tehnologiji, kar Leon SC uvršča med tehnološke pionirje. Inovativni žarometi s celostno LED-tehnologijo so v segmentu kompaktnih vozil novost. Njihova prednost je v tem, da porabijo manj energije in imajo ekstremno dolgo življenjsko dobo. Barvna temperatura znaša 5.500 K, kar pomeni, da je svetloba diod podobna dnevni svetlobi in obremenitev oči je manjša.

Stranskemu profilu novega Leona SC daje poseben pečat uravnoteženo razmerje med kovino in steklom – gledano v navpični smeri ima profil približno tretjino stekla in dve tretjini karoserijske površine. To poudarja trdnost in suvereni značaj vozila. Značilna, prekinjena dinamična linija nad kolesnima ohišjema poteka proti zadku vozila. Natančno izoblikovan profiliran rob zadaj je povsem raven in tvori le rahel lok, s čimer povečuje napetost. Veliko zadnje steklo kaže vzporednice s kupeji, njegov naklon pa je za 19º večji kot pri modelu s petimi vrati. Ima obliko obrnjenega, stiliziranega peterokotnika in je še ena prepoznavna lastnost novega Leona SC.

Novi SEAT-ov logotip simbolizira temeljne vrednote znamke – prečiščen dizajn in visoko kakovost izdelave. Leon je prvi model, ki ima novi logotip – na sprednjem delu, na platiščih, na zadku in na volanu.

Notranjost in infotainment – pregledna in sodobna

Samozavestna dinamika zunanjosti se nadaljuje tudi v notranjosti novega modela SEAT Leon SC. Potniški prostor je tako dobro pregleden, svetel in minimalističen. Materiali so najboljše kakovosti in izdelava je vrhunska. Površine so prijetne na otip, za vtis prestižnosti pa pri določenih izvedbah poskrbijo kromirane in usnjene aplikacije.

Glede notranjosti je Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja pri znamki SEAT, povedal: “Pri oblikovanju svetle in elegantne notranjosti so bila naše merilo ergonomska načela, ravnali pa smo se tudi po zasnovi pilotske kabine. V Leonu SC ni ničesar, kar bi motilo voznikovo pozornost, zato se voznik lahko povsem osredotoči na vožnjo.”

Prostor za voznika in sovoznika ima jasen in harmoničen dizajn. Pregledna, skoraj minimalistična zasnova armaturne plošče je povsem prilagojena voznikovim potrebam: vsa stikala, gumbi in ročice so tam, kjer jih voznik intuitivno pričakuje. Velike številčnice instrumentov so dobro čitljive in voznikov informacijski sistem je serijski že od izvedbe Reference naprej. Volan, ki ima na sredinskem pokrovu novi logotip SEAT, je lahko opremljen z večfunkcijskimi tipkami.

Novi sedeži so športni in ekstremno udobni za vse potnike, ne glede na njihovo telesno konstitucijo. Po višini nastavljiv voznikov sedež je serijski za vse izvedbe, medtem ko je po višini nastavljiv sovoznikov sedež serijski za različico Style, za izvedbo Reference pa ga je mogoče naročiti kot dodatno opremo. Sedeži zagotavljajo optimalno stransko oporo med dinamično vožnjo in izjemno visoko raven udobja na daljših potovanjih.

Visoko raven kakovosti izdelave v novem Leonu SC poudarjajo dovršeni detajli, kot so upravljalni elementi klimatske naprave, velike prezračevalne šobe in tridimenzionalni dekorativni elementi. Prostornina prtljažnika znaša 380 l, kar je najvišja vrednost v tem razredu.

Novi Leon SC prihaja na trg s široko ponudbo najsodobnejših rešitev s področja infotainmenta. Te temeljijo na operacijskem sistemu SEAT Easy Connect, ki vključuje zaslon na dotik za upravljanje razvedrilnih, komunikacijskih in navigacijskih funkcij ter različnih drugih funkcij vozila. Zaslon na dotik, ki meri do 5,8 palca, je skupaj z gumbi in vrtljivimi regulatorji nameščen na sredini med dvema sredinskima prezračevalnima šobama. Voznik in sovoznik ga zlahka dosežeta in imata dober pregled nad prikazanimi informacijami. Novost pri najzmogljivejših različicah je senzor približevanja, s katerim je upravljanje še bolj intuitivno.

Pogonska zasnova – učinkovita in zmogljiva

Kupci novega Leona SC bodo lahko izbirali med vrsto zmogljivih in učinkovitih motorjev TDI in TSI z gibno prostornino od 1,2 do 2,0 l. Vsi motorji so opremljeni s turbopolnilnikom in sistemom direktnega vbrizgavanja goriva. Poleg tega hitro dosežejo delovno temperaturo, njihova prednost pa je tudi majhno notranje trenje.

Motor 1.6 TDI razvije moč 77 kW (105 KM) in navor 250 Nm. Če je kombiniran s sistemom start-stop in z rekuperacijskim sistemom v povprečju porabi le 3,8 l dizelskega goriva na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 99 g/km. Motor 2.0 TDI, ki poganja Leon SC z energično močjo 110 kW (150 KM) in navorom 320 Nm, porabi zgolj 4,1 l goriva na 100 km.

1,4-litrski motor TSI za Leon SC je pogonski agregat nove generacije. Razvije moč 90 kW (122 KM) in navor 200 Nm. Serijsko je kombiniran s sistemom start-stop in z rekuperacijskim sistemom in porabi le 5,2 l bencina na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 120 g/km. Motor 1.2 TSI je na voljo z močjo 63 kW (86 KM) in 77 kW (105 KM). Drugi 1,4-litrski motor TSI v ponudbi razvije moč 103 kW (140 KM), največji navor pa znaša 250 Nm. V povprečju porabi 5,2 l/100 km, kar ustreza emisiji CO2 119 g/km.

Vrhunec ponudbe bencinskih agregatov bo predstavljal motor 1.8 TSI z močjo 132 kW (180 KM) in navorom 250 Nm. Predstavljen bo tekom leta 2013. Paleto dizelskih motorjev zaokrožata izvedba 1.6 TDI s 66 kW (90 KM) in novi pogonski agregat 2.0 TDI s 135 kW (184 KM) in 380 Nm.

Za prenos moči glede na izbrani motor skrbi 5- oz. 6-stopenjski ročni menjalnik ali kompaktni in lahki menjalnik z dvojno sklopko DSG. Slednji je lahko 6- ali 7-stopenjski in se ponaša z izjemno hitrim prestavljanjem, obenem pa tudi z izredno učinkovitostjo. V nekatere izvedbe je integrirana funkcija prostega teka, ki še dodatno znižuje porabo goriva.

Podvozje – udobna dinamika

Tudi podvozje je ključnega pomena za izrazitejšo dinamiko novega Leona SC. Krmiljenje ima izpopolnjeno, umirjeno smerno stabilnost in vozniku zagotavlja dober občutek pri vrtenju volana, medtem ko vzmetenje izravnava vse vrste neravnin. Spredaj sta vgrajeni McPhersonovi vzmetni nogi, ki sta nameščeni na pomožnem okviru, zadaj pa sta pri motorjih z močjo do 110 kW (150 KM) vgrajeni torzijski vzmeti. Pri najzmogljivejših izvedbah je uporabljena večvodilna zadnja prema z ločenim prenosom vzdolžnih in prečnih sil.

V modelu SEAT Leon SC FR novi sistem za izbiro voznega profila vozniku omogoča, da individualno prilagodi določene sisteme oz. njihovo delovanje. Izbira lahko med tremi nastavitvami – eco, comfort in sport – in tako spreminja karakteristiko servokrmiljenja, odzivanje pedala za plin in zvok motorja. Slednjega prilagaja poseben zvočni izvajalnik. Dodatno je na voljo še nastavitev individual. Poleg tega se pri nastavitvi sport diskretna notranja osvetlitev v oblogah vrat spremeni v rdeč barvni odtenek, kar vzbuja občutek izrazitejše dinamike.

Asistenčni sistemi – pozorni in inovativni

SEAT-ovi inženirji so novi Leon SC opremili z vrsto najsodobnejših asistenčnih sistemov. V notranjem vzvratnem ogledalu je vgrajena kamera, ki je povezana s sistemom Lane Assist. Kadar ta zazna nevarnost, da bo voznik zapeljal čez označbe na cestišču, poseže v delovanje elektromehanskega servokrmiljenja in ustrezno korigira zasuk volana. Kamero uporablja tudi asistenca za dolge luči, ki avtomatsko preklaplja med zasenčenimi in dolgimi lučmi. Sistem za zaznavanje utrujenosti voznika zazna zmanjšanje pozornosti in priporoči postanek. Del serijske varnostne opreme za Leon SC je poleg tega tudi funkcija večnaletnega zaviranja, ki v primeru nezgode pomaga preprečiti nadaljnja trčenja.

Vir: Seat

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Novi Seat Leon SC – dinamična oblikovalska ikona"


xxl
11 leta 2 meseci nazaj

-simpatičen,z bočne strani malce spominja na brero

vojkostar
11 leta 2 meseci nazaj

ja tole nad 130kW nekaj kilowatow je kar tema…….no vsaj ročno ima 🙂

Ivan36
11 leta 2 meseci nazaj

In ravno tale motor 1.8 TSI z močjo 132 kW (180 KM) in navorom 250 Nm. Predstavljen bo tekom leta 2013, JE za 2 kW mim idealnega ! Škoda !

divjak888
11 leta 2 meseci nazaj

seat ni nikoli delal super izdelke

11 leta 2 meseci nazaj

ja, tale le-on je pa res lep 😀

 
Ford začenja proizvodnjo nove Fieste ST; najhitrejša serijska Fiesta vseh časov pospeši od 0 do 100 km/h v manj kot sedmih sekundah
BASF razvil barvo za Volkswagen SUV konceptno vozilo

Več vsebin

Novice

Seat s štirimi novimi modeli v naslednjih dveh letih

Novice

Sveže skice Seata Cross Sport

Novice

Oznaka Cupra še za karavansko različico Seata Leona

Predstavitve

Seat Leon Cupra: slovenska predstavitev

Testi

Seat Leon ST FR 2.0 TDI DSG 150 – Daš ključe?