Novice

Novo poglavje alianse Renault-Nissan-Mitsubishi

Upravna odbora podjetij Renault in Nissan sta potrdila dogovor, ki bo ob krepitvi medsebojnih povezav omogočil učinkovitejšo in bolj enakopravno sodelovanje v prihodnosti.

Nissan in Renault sta na podlagi pogovorov, ki so potekali v zadnjem času, potrdila nove temelje alianse Renault-Nissan-Mitsubishi. V skladu z novim dogovorom bosta francoski in japonski avtomobilski proizvajalec po 24 letih sodelovanja poenotila solastniške deleže v partnerskem podjetju – 15 odstotkov podjetja Nissan bo v lastništvu Renaulta in 15 odstotkov Renaulta bo v lastništvu Nissana. Preostanek Nissanovih delnic (28,4 odstotka), ki so trenutno v lasti Renaulta, bo prenešenih na enega od francoskih skladov. Sklad bo imel omejeno možnost glasovalnih pravic, kar Nissanu prinaša enakovrednejši položaj, saj posledično obe podjetji v skladu z dogovorom ohranjata 15-odstotni delež izvršilnih glasovalnih pravic. Ekonomske pravice (dividende, transakcije ob prodaji) delnic v skladu bodo sicer še naprej predstavljale del bilance Skupine Renault vse do njihove prodaje.

Skladno s potrjenim dogovorom Nissanova zaveza postaja tudi nakup 15-odstotnega deleža v Renaultovem oddelku za električna vozila Ampere, pri obeh podjetjih pa tudi na tem področju pričakujejo poglobitev sodelovanja in obojestranske koristi. O morebitnih vlaganjih v oddelek Ampere naj bi razmišljali tudi pri Mitsubishiju, ki naj bi v sodelovanju z Renaultom pripravljal osnovo za naslednika modelov Captur in Clio skupaj z novo generacijo modelov ASX in Colt na platformi CMF-B.

V Evropi naj bi kmalu predstavili lahki električni dostavnik FlexEVan, katerega osnovo bodo delili z Nissanom, leta 2026 pa naj bi na trg prišla prva vozila na osnovi programsko definirane platforme. Pripravljajo tudi načrte o sodelovanju na novih projektih za področje Latinske Amerike in Mehike, nekaj novih projektov pa sodelovanje Nissana in Skupine Renault prinaša tudi indijskemu trgu.

Sprejet sporazum o sodelovanju znotraj Alianse, ki bo nadomestil obstoječe dogovore, bo stopil v veljavo 31. marca in naj bi postavil temelje sodelovanja za prihodnjih petnajst let.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford Ranger v platinasti izvedbi
Osvežitev modelov BMW X5 in X6