Novice

NSU Prinz kot električni športni avtomobil

Audijevi praktikanti so ob 150. obletnici proizvodnega obrata Neckarsulm poskrbeli za transformacijo avtomobilske klasike NSU Prinz v sodoben električni avtomobil s športnimi karakteristikami.

Dvanajst praktikantov Audijevega oddelka za avtomobilsko mehatroniko, karoserijskega oddelka ter oddelka za konstrukcije vozil in lakirnice je predstavilo model EP4 (E – električni pogon, P4 – NSU Prinz 4). Elektrifikacija ene od ikoničnih klasik bo obeležila 150. obletnico Audijevega proizvodnega obrata Neckarsulm, v katerem je med letoma 1961 in 1973, tedaj še pod okriljem družbe NSU Motorenwerke, potekala proizvodnja modela NSU Prinz 4.

Praktikanti so se odločili za ponovno oživitev avtomobila NSU Prinz 4, izdelanega leta 1971, ki je bil desetletja izven uporabe. Originalni model je poganjal bencinski dvovaljnik z 22 kW (30 KM), ki so ga nadomestili z električnim motorjem s 176 kW (240 KM) iz modela Audi e-tron. Električno energijo zagotavlja baterijski paket iz priključno-hibridnega modela Audi Q7 TFSI, ki so ga namestili spredaj namesto rezervoarja za gorivo.

Športnim zmogljivostim primerno so priredili tudi podvozje, ki so ga prenesli iz modela Audi A1. Da bi dosegli dimenzijsko skladnost, je bilo potrebno posamezne dele karoserije razširiti, dodali pa so tudi velik zadnji usmerjevalnik zraka. Ta je pritrjen neposredno na zaščitno kletko v notranjosti, ki je zasnovana minimalistično v slogu dirkalnih avtomobilov. Poleg dveh športnih sedežev Recaro Podium pogled pritegne rumeno obarvana zaščitna kletka kot kontrast črnim površinam, za prikaz merilnikov ostalih informacij pa je na voljo zaslon v kombinaciji z računalnikom, ki je obenem namenjen diagnostiki.

Po besedah vodje učnega oddelka za tehnologijo vozil in logistiko Tima Englerja so praktikanti v okviru tega projekta dobili priložnost spoznavanja različnih tehnologij in materialov ter v vseh fazah projekta pokazali svoje sposobnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Motor1. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "NSU Prinz kot električni športni avtomobil"


9 meseci 16 dni nazaj

s podobnim avtom se je vozil Ken Block

Blinder
9 meseci 16 dni nazaj

dovolj s temi športnimi električnimi. Tako, kot je za električna vozila dovoljeno, da jim rečejo “zero emission” (pa še to ne povsod), bi morali tudi prepovedat, da se jih lahko označi kot športna vozila.

Firediver
9 meseci 17 dni nazaj

Še ena mešanica “oldija” s futurizmom – meni vzbuja mešane občutke.
Mimogrede, kaj delajo tako široke gume na e-mobilu?

9 meseci 16 dni nazaj

to je študija. Niti 30% ni primernega za serijsko proizvodnjo

Firediver
9 meseci 15 dni nazaj

Vse razumem. Ampak če je to študijska zadeva, kaj hudiča spoznavajo pri velikem negativnem previsu preširokih gum, kot to, da je samo šminka?
Naprošam tudi poznavalce za kratko obrazložitev.

 
Toyota z novim prebojem na področju proizvodnje baterij
Prototipe Renault 5 čakajo prvi resnejši preizkusi