Novice

Obnovljena izvirna filmska Miura iz leta 1969

Pri Lamborghinijevem oddelku Polo Storico, kjer se ukvarjajo z restavracijo starejših modelov znamke, so uspešno zaključili projekt obnove in potrdili istovetnost Miure, ki je bila uporabljena na snemanju filma The Italian Job iz leta 1969.

Verjetno se kdo še spomni uvodnih prizorov filma The Italian Job, posnetega pred petdesetimi leti, kjer so, po vožnji v slikovitem okolju prelaza Grand St. Bernard in nesrečnem srečanju z gradbenim strojem, v prepad potisnili oranžno Miuro. Glede na to, da je bil atraktiven model v tistem času med bolj iskanimi, ustvarjalci filma niso uničili novega avtomobila, ampak so v prepad porinili Miuro, ki je bila s svojim lastnikom predhodno udeležena v prometni nesreči in v takšnem stanju, da je ni bilo moč popraviti.

Producenti filma so namreč pred tem stopili v stik s podjetjem Lamborghini in jih zaprosili za avtomobil za potrebe snemanja. Avtomobilski proizvajalec jim je dal na razpolago še drug, novi avtomobil enake barve, ki pa so mu preventivno zamenjali bele sedeže s črnimi, takšnimi, kot so jih ponavadi uporabljali pri testiranjih. Ker je bil avtomobil že prodan, je večino voženj na snemanju z njim opravil zaupanja vreden uslužbenec znamke Enzo Moruzzi.

Originalna oranžna Miura, z notranjostjo v kombinaciji belega in črnega usnja, je bila po končanem snemanju temeljito očiščena in predana prvemu lastniku v Rim. V letih, ki so sledila, je avtomobil zamenjal kar nekaj kupcev in na koncu pristal v rokah (oziroma v garaži) sedanjega lastnika, Fritza Kaiserja iz Liechtensteina, ustanovitelja fondacije klasičnih avtomobilov (The Classic Car Trust).

Lamborghinijev oddelek Polo Storico je na podlagi arhivske dokumentacije in izjav prič, med katerimi je bil tudi Moruzzi, uspel potrditi, da je bila Miura P400 s številko šasije 3586 res avtomobil, uporabljen na snemanju. Slednje med drugim potrjuje dejstvo, da so, kljub zamenjavi belih sedežev s črnimi, zaradi zapletenega načina pritrjevanja na predelno steklo za snemanje ohranili izvirna bela usnjena vzglavnika.

Avtomobilizem.com (Vir: Lamborghini, Motor Authority. Foto: Lamborghini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen sprejema rezervacije za električni ID.
Hondin električno gnan mali avtomobil prihaja v serijsko obliko