Novice

Opel Grandland X s 300-“konjskim” priključnim hibridom

PSA širi nabor modelov, opremljenih z njihovim najnovejšim hibridnim pogonom Hybrid 4. Kot v nedavno tega predstavljenem Peugeotu 3008 Hybrid4, bo ta tudi v Oplu premogel v dno avta vgrajeno zajetnejšo litij-ionsko baterijo in turbobencinski agregat v povezavi z dvema elektromotorjema.

Zajetnejša baterija zato, ker premore po novem 13,2 kWh in jo je moč polniti tudi na domači električni vtičnici ali javni polnilnici. Časi polnjenja so enaki kot pri Peugeotu in znašajo do največ osem ur na hišni šuko vtičnici, do štiri ure na tako imenovanem Green’Up 14-amperskem enofaznem polnilniku oziroma slabi dve uri na 6,6-kilovatni polnilnici.

Osrednji pogonski element priključnega hibrida je na 200 KM navit 1,6-litrski PureTech turbobencinski agregat. Glede na to, da zmoreta vsak od dvojice elektromotorjev po 110 KM (80 kW), bi si človek mislil, da je skupna moč hibridnega pogona preko 400 KM, a temu žal ni tako. Narava delovanja slednjih veleva, da v najboljšem primeru simbioza vseh treh prinese skupno sistemsko moč “samo” 300 KM. Za razliko od prve generacije pogona Hybrid 4, ki se je zanašal na robotiziran menjalnik, so v novincu nalogo menjalnika zaupali aktualni osemstopenjski klasiki EAT8. Edina razlika od običajnih različic je, da so ji tehniki hidravlično sklopko nadomestili z mokro večlamelno različico. PSA zatrjuje, da zaradi boljše primernosti hibridnemu pogonu, sami pa ugibamo, da iz prostorskih razlogov.

Neodvisno od razloga za tovrstno sklopko, je jasno, da je Grandland X Hybrid4 drugi Opel z vsekolesnim pogonom. Že res, da je ta tipa eAWD, a tudi to je nekaj. Tako motoriziran Grandland X naj bi porabil v povprečju skromnih 2,2 l/100 km in spušča v ozračje 49 g CO2 na prevoženi kilometer. Ena polnitev 13,2-kilovatne baterije naj bi hibridnemu Oplu dovoljevala doseg približno 50 km.

Začetek prodaje je napovedan za prvo tretjino 2020. S tem bodo imeli Peugeotovi priključni hibridi slabega pol leta prednosti pri nagovarjanju kupcev. O cenah Opel v tem trenutku še molči.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Opel Grandland X s 300-“konjskim” priključnim hibridom"


mrtwelvetrees
4 leta 10 meseci nazaj

Pod 40.000eur sigurno ne bo.

 
Tata odločno zanika prodajo Jaguar Land Roverja
Citroënov novi električni koncept 19_19