Novice

Citroënov novi električni koncept 19_19

Koncept poimenovan 19_19 naj bi predstavljal vizijo prihodnosti znamke in naj bi imel 800 km dosega z enim polnjenjem.

Predstaviti ga nameravajo na dogodku VivaTech konec tedna v Parizu. Kot nadaljevanje zgodbe, začete z konceptom Ami One, nas futuristično oblikovan koncept na kar 30-palčnih kolesih spominja na lebdeči NLP, ki naj bi pred skokom v vesolje vozniku in potnikom ob povečanem udobju zagotavljal še storitve razširjene mobilnosti.

Za udobje naj bi poskrbela posebna zasnova kabine ob tehnologiji Progressive Hydraulic Cushions® v kombinaciji s pametnim aktivnim nadzorom in zmožnostjo avtonomne vožnje. Potniška kabina naj bi ponujala udobje dnevne sobe, kjer je za vsakega potnika poskrbljeno v skladu z njegovimi željami. Avtonomno vožnjo naj bi omogočal sistem umetne inteligence z osebnim pomočnikom, ki je svoje mesto našel sredi armaturne plošče. Pomočnik, ki ga zbudimo z nagovorom “Hello Citroën”, naj bi skrbel za interakcijo med vozilom in potniki z intuitivnim sistemom predvidevanja ter naj bi se prilagajal vsakemu potniku posebej. Voznika in potnike prepozna ter pozdravi zaslon na prednjih vratih, ki služi tudi kot dopolnitev osebnega pomočnika iz notranjosti. V konceptu bodo na voljo vsi najmodernejši asistenčni in navigacijski sistemi, skupaj s prikazovalnikom na vetrobranskem steklu in tehnologijo obogatene resničnosti.

Videz zunanjosti je zamišljen kot aerodinamična kombinacija letalskega trupa in helikopterske kabine, ki ob vožnji po 30-palčnih kolesih daje občutek letenja nad cesto, potniki pa naj bi se počutili kot na leteči preprogi. Mogočen videz 4,655 m dolgega, 2,240 m širokega in  1,600 m visokega avtomobila še dodatno poudarja medosna razdalja 3,10 m, ki obenem omogoča vgradnjo zmogljivejšega paketa baterij. Za udoben stik s cesto so poskrbeli v sodelovanju s podjetjem Goodyear, kjer so razvili pnevmatike dimenzij 255/30 R 30, ki skupaj s platiščem tvorijo celoto. Videz, poleg LED svetil in vidnega sistema LIDAR, zaokroži še poseben odtenek modre Rosalie Blue.

Električni pogonski sklop ponuja 340 kW (463 KM) in 800 Nm navora, ki se prenašata na vsa štiri kolesa. Iz mirovanja doseže 100 km/h v 5 s, medtem ko se števec ustavi pri najvišji hitrosti 200 km/h. Baterije s kapaciteto 100 kWh naj bi omogočale do 800 km dosega z enim polnjenjem in naj bi jih bilo s pomočjo tehnologije hitrega polnjenja moč napolniti do 75 odstotkov (oziroma za 600 km) že v dvajsetih minutah. Koncept 19_19 ima vgrajeno še tehnologijo indukcijskega polnjenja, ki ob ustrezni cestni infrastrukturi omogoča polnjenje med vožnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Citroën. Foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Opel Grandland X s 300-“konjskim” priključnim hibridom
Tehnološko partnerstvo skupine Hyundai s hrvaškim Rimcem